12 | Verknipte lesbienne

12 | Verknipte lesbienne

Deze tinderdate zette mijn leven op zijn kop. Ik zegde mijn twee andere dates van die week af en maakte tijd om haar zo vaak mogelijk te zien. In mijn leven was ik nog nooit zo verliefd geweest als op deze vrouw. Ik kon niet meer eten van de verliefdheid en elk moment van de dag dacht ik aan haar. Mijn heerlijke wilde tinderdate Emelie werd mijn vriendin, mijn partner en mijn maatje. Zij leerde mij om niet meer in hokjes te denken. Zij leerde mij dat mijn gedachten niet raar waren. En door haar leerde ik om mijn anders zijn te omarmen. Het anders zijn durfde ik steeds meer, zowel in mijn zijn als in mijn uiterlijk. Maar dat ging niet zonder slag of stoot.

“Mijn oog was gevallen op het leuke korte en vlotte kapsel van Meg Ryan ”

Bijna mijn hele leven heb ik hetzelfde kapsel gehad, prachtige lange blonde krullen. Ik viel met mijn uiterlijk niet op en dat was toen ook precies de bedoeling. Toen ik mijn anders zijn begon te omarmen durfde ik ook wat anders te gaan proberen met mijn haar. Mijn oog was gevallen op het leuke korte en vlotte kapsel van Meg Ryan.

Volgens mijn kapster was mijn haar geschikt voor dit kapsel, dus nam ik enthousiast plaats in de kappersstoel. Toen ik na een uur mijn bril weer opzette kreeg ik de schrik van mijn leven. Mijn mooie haar was veranderd in het kapsel van een 80-jarige en dat zelfs zonder te watergolven. Ik kan het niet goed beschrijven maar de before and after foto’s zeggen genoeg.

“Toen ik na een uur mijn bril weer opzette kreeg ik de schrik van mijn leven”

Het fijne van zo’n rigoureuze verbouwing aan je haar is dat het iedereen opvalt. Werkelijk waar niemand ging mij voorbij zonder er iets over te zeggen. Emelie zag mijn kapsel pas in het echt vlak voordat we zouden vertrekken naar Schiphol. Ze proestte het bijna uit, “in het echt is het nog erger dan op de foto” schaterde ze. Maar toen ze mijn tranen zag twijfelde ze geen moment. Ze appte haar bevriende kapper uit Brabant en binnen no time stuurde hij wat schetsen met knipaanwijzingen op.

Terwijl Emelie aan de slag ging met de schaar voelde ik het ineens. Mijn haar was verprutst, erger dan dit kon het niet worden. “Haal de tondeuse er maar over heen” zei ik kordaat. Emelie keek mij vol ongeloof aan maar pakte braaf de tondeuse.De gehele linker zijkant ging eraf, volledig gemillimeterd. Toen het geluid van de tondeuse stopte, keek ik in de spiegel. Ik maakte een vreugde dansje en voelde voorzichtig aan mijn geschoren zijkant. Wat voelde dit lekker! Niet precies wat ik voor ogen had maar vele male beter dan het resultaat van de kapster. We konden op vakantie!

Na de vakantie maakte de bevriende kapper van Emelie er een mooi, kort, pittig en vrouwelijk kapsel van. Mijn ene zijkant bleef weggeschoren en hij toverde mijn krullen weer terug. Ik kon de man wel zoenen toen hij klaar was. Wat was ik blij! Het was mei 2018 en op dat moment dacht ik dat mijn uiterlijke metamorfose klaar was, maar niets was minder waar.

“Hoe steviger en zekerder ik werd, hoe steviger en zekerder mijn kapsel werd”

Altijd had ik in de spiegel een vrouw gezien met prachtig haar. Ook had ik er altijd een gevoel bij gehad dat het niet helemaal klopte. Dat het beeld dat ik in de spiegel zag niet klopte met hoe ik mij van binnen voelde.

Eigenlijk had ik dat bij dit nieuwe kapsel ook nog steeds. Ik was er erg blij mee, het stond heel leuk, maar nog steeds klopte het voor mijn gevoel niet helemaal. Totdat ik op een dag genoeg moed had verzameld en mijn nieuwe kapster vroeg of ze mijn andere kant er ook af kon scheren en er een vlot en toch vrouwelijk kapsel in kon knippen. Toen ze klaar was zette ik gespannen mijn bril weer op. Ik keek in de spiegel en voor het eerst voelde ik dat mijn uiterlijk matchte met mijn innerlijk. Het klopte precies met wat ik zag met hoe ik mij voelde op dat moment: stoer en toch vrouwelijk!

Ik voel mij nu gelukkig met hoe ik er uitzie. Net zoals mijn coming out ging het veranderen van mijn haar ook in stappen. Hoe steviger en zekerder ik werd, hoe steviger en zekerder mijn kapsel werd. En dat was maar goed ook, want de reacties van de buitenwereld waren niet mild. Ik hoorde ze aan en legde ze naast mij neer. Dit is wie ik ben, wat een ander daar ook van vindt.  Zonder het verknippen van mijn lange krullen had ik nu nooit dit passende kapsel gehad. Mijn oude kapster gaf mij het juiste zetje in de goede richting, totaal niet bewust, maar ik ben haar er zo dankbaar voor!

*I.v.m. privacy zijn de namen van sommige betrokkenen gefingeerd.
Taalfoutje gezien? Mail het mij alsjeblieft!

Lees je mee in de blogserie
‘mijn persoonlijke verhaal’

Toen ik deze gevoelens kreeg dacht ik dat ik de enige op deze wereld was met deze gevoelens. Nergens kon ik ervaringen van vrouwen vinden die net als ik ineens twijfelde aan haar geaardheid.  Speciaal voor jou heb ik mijn verhaal gebundeld in 20 blogs.

In blog 1 t/m 20 lees je mijn persoonlijke verhaal: mijn 12 jaar in de kast, mijn coming out in mijn tweede hetero huwelijk en over de periode daarna.

Vind je dit blog waardevol? Deel het met anderen!

Vergelijkbare berichten