Fabels lesbisch zijn

Ik kan niet lesbisch zijn, want…. Welke verhalen vertel jij jezelf?

Onbewust vertellen we onszelf heel veel fabels waarom we niet op vrouwen zouden kunnen vallen. Welke fabels vertel jij jezelf? In deze blog vertel ik mijn ervaringen met de meest-voorkomende verhalen die lesbische vrouwen tegen zichzelf vertellen.

Ik heb seks gehad met een man

Dit is de reden die ik destijds tegen mezelf vertelde. Ik had seks gehad met mannen, vond het fijn en kwam zelfs klaar. Voor mij was dat de reden om te zeggen, ‘Ik kan niet lesbisch zijn.’ Later in mijn tweede huwelijk met een man kwam er een afkeer in mijn lichaam naar boven. Vanaf dat moment wilde ik plotseling geen seks meer met hem. Dat was het moment dat mijn lichaam aangaf, ‘Deze seks past niet bij jou’.

Ik ben getrouwd met een man

Zelf ben ik niet één, maar twee keer getrouwd geweest met een man. Ik hield mezelf in deze huwelijken onbewust voor de gek. Zo vond ik dat mijn man niet genoeg hielp in het huishouden en dacht ik dat dit de bron was van mijn irritaties. Ik wilde maar niet inzien dat ik eigenlijk op vrouwen val.

Op een gegeven moment vertelde ik mijn man alles en ging naar een weekend voor vrouwen met lesbische gevoelens die in een heterorelatie zaten. Na dit weekend wist ik het zeker: ik ben lesbisch. Mijn man en ik kwamen tot de conclusie dat we niet meer met elkaar verder konden. Want als heteroman met een lesbische vrouw zou geen van ons gelukkig kunnen zijn in dit huwelijk.

Ik ben verliefd op mijn man geweest

Ik ben twee keer getrouwd geweest en heb twee keer oprechte gevoelens van verliefdheid ervaren. Maar weet je wat het met verliefdheid is? Je kunt pas weten wat verliefdheid is als je dit daadwerkelijk zelf hebt gevoeld.

Anders meten we verliefdheid naar wat we horen vanuit onze omgeving of de maatschappij. Ik heb mijzelf vroeger altijd aan dit beeld van verliefdheid gemeten. Simpelweg omdat ik geen ander referentiekader over verliefdheid had. Toen ik later verliefd werd op een vrouw, kwam ik erachter hoe verliefdheid ook kan voelen. Niet beter dan verliefdheid op mijn ex-mannen, maar compleet anders. Intens, passend.

Ik heb geen hekel aan mannen

In mijn hoofd waren lesbische vrouwen, vrouwen die niets van mannen moesten hebben. Die zelfs vaak een hekel aan mannen hadden. Dit had ik niet.

Dit zorgde voor een eigen bedachte ideologie in mijn hoofd. ‘Ik ben verliefd geweest op een vrouw, maar heb wel seks gehad met mannen. Dit betekent dus dat ik niet lesbisch kan zijn, maar waarschijnlijk biseksueel ben.’ Nu weet ik dat dat niet klopt, maar toen voelde ik het echt zo.

Ik zie er niet uit als een lesbische vrouw

Dé grote fabel over lesbische vrouwen: we hebben allemaal kort haar en dragen kleding van de mannenafdeling. Echt niet! Tuurlijk; ze zijn er wel, maar echt niet allemaal.

Lesbische vrouwen zijn soms vrouwelijk, soms iets mannelijker, soms dragen we jurkjes en anderen weer liever broeken. Als je een vrouw bent, kan je er uit zien als een lesbische vrouw maar dat hoeft helemal niet. Je uiterlijk zegt dus niets over of je op vrouwen valt of niet.

Ik heb geen ervaring met een lesbische vrouw

Vertel je jezelf dat je geen lesbi kunt zijn, omdat je geen ervaring met lesbische vrouwen hebt? Dat zegt helemaal niets over je geaardheid. In mijn werk als geaardheidscoach zie ik het vaak; vrouwen zijn getrouwd met hun man en stoppen hun lesbische gevoelens ergens heel ver weg.

De kans dat je dan ooit een fysieke ervaring met een lesbische vrouw krijgt, is nihil. Je laat deze gevoelens immers niet de vrije loop. Mocht je erachter komen dat je lesbisch bent, komt die ervaring vanzelf.

Mijn omgeving zegt dat je niet lesbisch kan zijn

Heb je een omgeving die je vertelt dat je niet lesbisch kan zijn? Tja, uit mijn ervaring kan ik vertellen dat je dat wèl kan zijn. Pas als je jezelf de ruimte geeft om dit te onderzoeken, zal je zelf lesbische gevoelens gaan ervaren – mits je inderdaad lesbisch bent.

Deze gevoelens kan je, en hoef je niet te ontkennen. Geef jezelf dan ook de ruimte om op onderzoek uit te gaan. En maak je geen zorgen; dit hoeft niet te betekenen dat iemand hier iets van hoeft te weten of dat je direct met een andere vrouw het bed hoeft te delen.

Het mag niet van God

Erachter komen dat je lesbisch bent is voor christelijke vrouwen extra lastig. In veel kerken wordt homoseksualiteit namelijk nog steeds afgekeurd.

Vanuit mijn ervaring kan ik alleen delen wat ik heb geleerd als geaardheidscoach, maar niets over wat de Bijbel zegt. Daarom ging ik in gesprek met een lesbische dominee. Zij zei over scheiden van een man het volgende: ‘Als voor een vrouw duidelijk is dat zij geen levend leven kan leven in een huwelijk met een man, omdat ze gemaakt is om een vrouw lief te hebben, dan denk ik dus dat het geen ‘zonde’ is om te scheiden.’

Wat heb jij voor jezelf als reden bedacht? Welke verhaal vertel jij jezelf? Wat het ook is; als je lesbische gevoelens hebt is het het op z’n minst waard om deze gevoelens te onderzoeken. Pas na een goed onderzoek kan je ècht antwoord geven op deze vraag, zonder meningen vanuit de buitenwereld. Met alle liefde help ik je hiermee!

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens.

In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen. Dat doe ik door middel van: