Ben ik lesbisch?

Ben ik lesbisch: hoe weet je of je lesbisch bent?

Hoe weet je nu zeker dat je lesbisch bent? Vraag jij je af of je lesbisch bent en wil je daar meer duidelijkheid over? Of twijfel je of je biseksueel bent? Dan lees je het goede blog. Mijn naam is Diana Arkeveld en ik werk als geaardheidscoach bij Vrouw uit de Kast. Dagelijks beantwoord ik deze vraag voor mijn cliënten.

Er is helaas niet een standaard antwoord of test om te weten of je lesbisch bent, daarom ga ik jou met dit blog helpen met de vraag of je op vrouwen valt, of niet. Ook kan je mijn gratis ebook “Twijfel je of je op vrouwen valt” downloaden waarin ik je verder help met deze vraag.

Hoe komt je er achter dat je op vrouwen valt?

De cliënten die ik coach zitten qua leeftijd tussen de 27 – 65 jaar oud. Soms ook wat jongere vrouwen die bijvoorbeeld al gesetteld zijn met kinderen of vrouwen die een kinderwens krijgen en zich afvragen of ze misschien toch eerst hun gevoelens voor vrouwen moeten uitzoeken.

Er is altijd een trigger waarom iemand gaat twijfelen over haar geaardheid. Bij de ene vrouw is dit omdat ze verliefd is geworden op een andere vrouw. Bij weer een andere vrouw triggert een liefdesscène in een film tussen twee vrouwen bepaalde gevoelens. En weer een andere vrouw loopt zo vast in haar leven dat ze gaat zoeken naar de oorzaak, waardoor haar geaardheid ineens ter sprake komt.

Fasen van je zoektocht

De overeenkomst tussen al deze vrouwen is verwarring: ze piekeren de hele dag over hun twijfels en gevoelens. Ze durven vaak hun gevoelens niet te delen met anderen. Hebben het gevoel dat ze dit niet mogen voelen of dat het heel raar is op hun leeftijd. Soms durven ze een vriendin in vertrouwen te nemen en ook wel heel vaak ben ik de eerste die weet van hun twijfels.

Eigenlijk doorloopt elke vrouw met twijfels of ze op vrouwen valt dezelfde fasen. Zowel jonge vrouwen van 18, als vrouwen van 55 in een hetero relatie. Daarom heb ik hier alle fasen beschreven die je doorloopt in de zoektocht naar je geaardheid. Om antwoord te krijgen op de hoe-vraag blijf ik even in de fasen van het uitzoeken hangen.

Tekst gaat verder onder dit blok.

Gratis ebook:
twijfel je of je op vrouwen valt?

Download gratis het ebook ’twijfel je of je op vrouwen valt’. Speciaal voor vrouwen met twijfels over lesbische of biseksuele gevoelens. Reken definitief af met je twijfels en start direct met je zoektocht. Dit is het meest complete e-book wat je online vindt. Geschikt voor vrouwen van alle leeftijden!

Ebook: val ik op vrouwen

De hoe-vraag: Hoe zoek je het nu precies uit?

“Maar hoe weet ik nu of ik echt op vrouwen val, Diana?” Soms voel ik de wanhoop van de vrouwen die ik coach door de vraag heen. De zoektocht start vaak op internet, je gaat op zoek naar informatie en gaat je meten aan wat anderen schrijven. Je bepaalt of dit voor jou ook zo voelt. Zo ben je ook hier op deze website gekomen.

Al deze informatie maakt de brei in je hoofd vaak alleen maar groter. Om deze brei te kunnen ordenen is praten de enige manier. Je moet structuur creëren in je hoofd om uiteindelijk te kunnen gaan voelen. Want uiteindelijk zit de echte sleutel voor de hoe-vraag in het daadwerkelijk voelen wat voor jou klopt.

Praten heeft alleen zin als je dit doet met iemand zonder oordeel. Iemand die jou echt helpt en niet een bepaalde kant op stuurt. Ik heb eerder een blog geschreven over het gevaar van hulpverleners die jou vertellen of je wel of niet lesbisch bent. Een ander kan zo bepalend zijn in deze zoektocht, dat het zinvol is om je hier bewust van te zijn. Het gaat erom dat je los van de meningen van anderen kan voelen wat wel of niet klopt voor jou.

Fysieke bevestiging

Voor sommige vrouwen is erover lezen en praten zo verhelderend dat ze gaan voelen dat het klopt. Dat ze voelen: ja ik val op vrouwen of nee ik valt toch niet op vrouwen. Bij toch wel het meer en deel van de vrouwen zijn de overtuigingen over hoe ze moeten leven, over hoe het hoort te zijn, zo groot dat ze de keuze nog niet helemaal kunnen voelen. Hun ratio, het schuldgevoel en het feit dat ze nooit hebben leren voelen staat ze vaak in de weg.

Dan kan het naast deze belemmeringen grondig uitzoeken, ook heel zinvol zijn om het fysieke stuk uit te zoeken. Wat betekent dat je op zoek gaat naar echte intimiteit met een vrouw in de vorm van een tantrische massage, zoenen of seks.

Met een fysieke ervaring kan je je hoofd bijna niet sturen. Je lijf zal wel of niet reageren. Je lijf zal je vertellen: dit is prettig of juist niet prettig, ik raak wel of juist niet opgewonden. In de coaching ga ik je ook leren hoe je dit onderscheid kunt voelen. Met een fysieke ervaring met een vrouw ga je dus echt in op het stuk wat je niet kunt sturen: je gevoel. Wat gebeurt er als een vrouw mij aanraakt, wat gebeurt er met mijn lijf, hoe reageert mijn lijf?

Het antwoord op de hoe-vraag

En daarmee kom ik ook op het antwoord op de hoe-vraag. Hoe bepaal je nu of je wel of niet op vrouwen valt? De enige die hier antwoord op kan geven ben jij. Jij alleen, met jouw gevoel.

Om de maand organiseer ik een ontmoetingsdag voor vrouwen die andere vrouwen willen ontmoeten die “in hetzelfde schuitje zitten”. Een super waardevolle dag waarin het gezelschap vaak gemêleerd is. De ene vrouw is nog in de twijfel-fase terwijl de ander net uit de kast is en weer een ander al een aantal jaren een lesbisch leven leeft. En elke keer komt dezelfde vraag weer terug op zo’n dag: “Hoe weet ik nu zeker dat ik lesbisch ben?”

Ik geef dan altijd het woord aan de vrouwen die er voor zichzelf uit zijn en unaniem antwoorden ze: ” Er komt een moment dat je het gewoon voelt, dat je voelt na al het uitzoeken: het klopt, dit ben ik en dit past bij mij”.

En dat is dus ook voor jou het antwoord: zorg dat je gaat praten, dat je je gevoelens kunt ordenen. Dat je gaat leren voelen, je misschien een fysieke ervaring hebt, totdat je voel: “Ja dit is het of dit is het dus niet”.

Belangrijke signalen: ben ik lesbisch?

En soms kan het in je zoektocht dus heel fijn zijn om je te kunnen meten. Daarom adviseer ik sowieso iedereen met twijfels over haar geaardheid om mee te doen aan een ontmoetingsdag, zodat je in real life andere vrouwen kunt ontmoeten en hiermee kunt praten.

Daarnaast is het ook heel fijn om je te herkennen in de signalen die veel lesbische vrouwen met mij delen. Natuurlijk kun je niet aan de hand van een checklist bepalen of je op vrouwen valt. Je weet inmiddels dat het antwoord op deze vraag complexer is dan dat.

Toch heb ik hieronder een aantal signalen beschreven. Signalen die ik elke keer weer terug zie komen bij mijn cliënten. Daarom deel ik deze met je zodat jij kunt bekijken of jij jezelf hierin herkent.

1. Je bent stapelverliefd op een vrouw

Een duidelijk signaal, je bent stapelverliefd op een vrouw. Of je nu geen relatie hebt of in een relatie met een man zit. Je gevoel liegt niet! Je hebt vlinders in je buik, omdat je verliefd bent op je buurvrouw/collega/teammaat.

2. ’Andere gevoelens’ voor een vrouw in je omgeving

Het valt je op dat een vrouw in de omgeving (een vriendin, sportmaatje, collega) andere gevoelens losmaakt dan anders. Het kan zijn dat je een warm gevoel krijgt wanneer ze je aanraakt, dat je vlinders voelt als ze je aankijkt of dat je merkt dat ze continu terugkomt in je gedachten of fantasieën.

3. Je fantaseert over seks met vrouwen

Fantaseer je over seksueel contact met vrouwen, dan kan dit een teken aan de wand zijn. Dit komt niet voor niks voorbij in je gedachten. Wanneer je een keer fantaseert over seks met een vrouw hoeft dit niet direct te betekenen dat je lesbisch bent. Komt dit vaker voor of verlang je hiernaar, dan is het een signaal om serieus te nemen.

Tekst gaat verder onder dit blok.

Online Cursus: UPGRADE je lesbische seksleven

Cursus: Upgrade je lesbische seksleven

Je lesbische seksleven verbeteren? Deze stap-voor-stap cursus helpt je aan meer zelfvertrouwen in bed. Voor alle vrouwen zonder ervaring of die meer willen dan het standaard seks riedeltje

4. Je kijkt graag naar vrouwen

Vind je vrouwenlichamen mooier en opwindender dan mannenlichamen? Wanneer je lesbisch bent is het logisch dat het lichaam van een vrouw iets met je doet. Veel vrouwen geven aan dat ze het lichaam van een vrouw altijd al mooier hebben gevonden dan dat van een man, maar dat ze twijfels hebben omdat sommigen van hun hetero vriendinnen dit ook vinden.

5. Jouw reactie op het mannenlichaam

Je merkt dat je niet vanzelf opgewonden wordt van een man. Het wil niet zeggen dat je geen fijn contact of fijne seks hebt met een man, maar het gaat niet vanzelf. Dit kan zelfs resulteren in het gevoel van afkeer. In mijn praktijk hoor ik dat lesbische vrouwen geregeld een afkeer ontwikkelen ten opzichte van het lichaam van hun man. In het begin van hun relatie hebben ze hier helemaal geen last van, dit begint vaak pas op het moment dat de vrouwen vastlopen in hun gevoelens. Dat ze zich gaan afvragen of ze misschien op vrouwen vallen of zich gaan beseffen dat ze in ieder geval niet hetero zijn.

6. Je vindt seks met een man niet fijn

Je hebt wel seks met je man. Maar je vindt het niet echt fijn. Je vraagt je heel vaak af: “Is dit het nu?” Je hoort je vriendinnen vol enthousiasme en passie vertellen over hun seksleven. Helaas herken jij je hier helemaal niet in. Natuurlijk is dit logisch wanneer je lesbisch zou zijn. Wanneer seks met een vrouw van nature bij jou past, dan is het logisch dat je niet vindt wat je zoekt in seks met een man.

Femke, een klant van mij, vertelde dat ze het principe van seks met een man vaak niet snapte. “Ik begreep niet waarom het fijn zou moeten zijn. Alleen omdat iedereen het fijn leek te vinden schikte ik mij maar gewoon. Ik dacht dat het misschien aan mij lag.”

Ben ik lesbisch?

7. Je hebt jongens nooit interessant gevonden

Als puber vond je jongens niet interessant. Waar je vriendinnetjes er lustig op los experimenteerden vond je dit zelf niet leuk. Het interesseerde je simpelweg niet.

8. ’Val jij niet op vrouwen’, reacties uit de omgeving

Heb je weleens de vraag gekregen of ‘je niet op vrouwen valt?’ Veel vrouwen die ik spreek geven aan dat mensen in hun directe omgeving al eens een opmerking maakten over of ze op vrouwen vielen. Voor je omgeving is iets eerder zichtbaar dan voor jezelf.

9. Je hebt alles, maar bent niet gelukkig

Je hebt alles wat je gelukkig zou moeten maken. Een goede baan, een fijne partner, lieve kinderen, een fijne vriendinnengroep. En toch ben je niet echt gelukkig. Je worsteling blijft. En je snapt niet hoe dit komt. Wanneer je in een heterorelatie zit en eigenlijk lesbisch blijkt te zijn probeer je in een plaatje te passen wat niet bij jou past. Je leven lijkt dan perfect aan de buitenkant, maar het matcht niet met jouw binnenwereld.

Tekst gaat verder onder dit blok.

Ebook: ben ik lesbisch

Ik heb een e-book voor je geschreven wat je ondersteunt in je zoektocht naar je gevoelens voor vrouwen. Het e-book is een bron van herkenning en gebaseerd op mijn praktijkervaring. Het is speciaal geschreven voor vrouwen met twijfels over hun geaardheid.

10. Verloochenen van je onderbuikgevoel

Eigenlijk weet je dat je op vrouwen valt. Als je heel eerlijk bent en je onderbuikgevoel volgt, dan weet je dat je op vrouwen valt. Dat je hier niet aan toe durft te geven is een ander verhaal. De oorzaken kunnen uiteenlopend zijn, het is de moeite waard om dit te onderzoeken.

11. Je bent ooit verliefd geweest op een vrouw

Je bent één of meerdere keren verliefd geweest op een leuke vrouw. Hier heb je nooit iets mee gedaan, omdat je niet wilde of de stap niet durfde te zetten. Dat is niet erg. Het is wel een signaal dat je lesbisch kunt zijn.

12. Je voelt je anders

Je voelt je anders dan vrouwen om je heen. Je hebt het gevoel dat je aansluiting mist, maar je kunt de vinger er niet op leggen. Wanneer je lesbisch bent is het logisch dat jij je anders voelt dan de hetero vrouwen in je omgeving.

Hoe weet je of je lesbisch bent?

Onderzoeken of je lesbisch bent

Vragen die je jezelf kunt stellen om te onderzoeken of je lesbisch bent zijn:

 • Ben ik in mijn leven ooit verliefd geweest op een vrouw?
 • Roept een vrouwenlichaam seksuele gevoelens op (en zit er hier een verschil ten opzichte van een mannenlichaam)?
 • Fantaseer je over seks met vrouwen?
 • Ben je echt gelukkig met het leven wat je nu leeft?
 • Past je huidige relatie volledig bij hoe jij je voelt en je leven wilt leven?
 • Zijn de grote keuzes in je leven (huwelijk, kinderen, studie, werkkeuze) je overkomen of heb je deze heel bewust met je hart gemaakt?

Zie ook: Hoe kan ik mijn lesbische gevoelens accepteren?

Ben ik biseksueel of lesbisch?

In de zoektocht naar de seksuele voorkeur van een vrouw krijg ik vaak de vraag van vrouwen of ze nu biseksueel of lesbisch zijn? Het is logisch dat deze vraag in je hoofd speelt. Want hoe weet je nu zeker of je echt op vrouwen valt of dat je op mannen en vrouwen valt.

Nu kan niemand voor jou bepalen of je lesbisch of biseksueel bent. In mijn praktijk zie ik wel vaak dat vrouwen als tussenweg kiezen voor biseksualiteit. Met tussenoplossing bedoel ik dat ze niet kiezen. Ze willen hun man niet teleurstellen en toch met een vrouw zijn. Het lastige is dat de biseksualiteit dan een houdbaarheidsdatum heeft.

Niet aan willen kijken of je lesbisch bent

Het onderzoeken van je gevoelens is belangrijk. Onderzoek je jouw gevoelens niet en blijk je toch lesbisch te zijn, dan kan het zijn dat je vastloopt in je leven. Je kunt te maken krijgen met depressieve of sombere gevoelens of gevoelens van zelfhaat en zelfafwijzing. Het probleem is dat jij je anders voordoet dan hoe jij je voelt. Denk maar even aan een blokkenstoof: je probeert een vierkantje in een rond gaatje te stoppen. En dat wil niet! Die erkenning is belangrijk. Nog los van wat je er vervolgens mee doet.

Lees ook: Je druk maken om wat je omgeving vindt? Zoek eerst je geaardheid uit!

Het artikel gaat verder onder dit blok.

Gratis ebook:
twijfel je of je op vrouwen valt?

Download gratis het ebook ’twijfel je of je op vrouwen valt’. Speciaal voor vrouwen met twijfels over lesbische of biseksuele gevoelens. Reken definitief af met je twijfels en start direct met je zoektocht. Dit is het meest complete e-book wat je online vindt. Geschikt voor vrouwen van alle leeftijden!

Ebook: val ik op vrouwen

Kan het zijn dat je jouw gevoelens verzint?

Veel vrouwen vragen zich af of ze hun lesbische gevoelens verzinnen. Dit ontstaat vaak vanuit de twijfel dat ze wel fantaseren over een vrouw, maar niet zeker weten of dit echt is. Simpelweg omdat ze geen ervaring hebben met een vrouw.

Er ontstaat twijfel. Het ene moment weet je het zeker, het andere moment helemaal niet. Dit is ongeacht de situatie waar je in zit. Om deze reden is het ook belangrijk dat je jouw gevoelens onderzoekt. En daarmee achterhaalt wat voor jou waar is!

Onderzoeken of je lesbisch bent?

Het is de moeite waard om te onderzoeken of je lesbisch bent. Natuurlijk is dit spannend, het is een proces waar veel bij komt kijken. Niet alleen ten opzichte van jezelf, maar ook ten opzichte van de omgeving. Toch is het van belang dat je eerst kijkt naar hoe dingen voor jou voelen. Onderzoeken of je lesbisch bent kan in een veilige setting. Zonder dat je het direct deelt met de buitenwereld. Een aantal tips:

 • Zoek op internet naar blogs en artikelen die gaan over lesbisch zijn. Voel eens: wat doet dit met je, herken jij je hierin?
 • Heb je mijn gratis e-book al gedownload? Het staat boordevol tips en informatie die jou echt verder gaan helpen.
 • Voelt het veilig genoeg om iemand in je omgeving in vertrouwen te nemen, deel dan je verhaal. Het helpt om te delen en dingen te checken in je omgeving
 • Ik heb een uitgebreid e-book geschreven waarin ik antwoord geef op de vraag: ben ik lesbisch? Dit e-book geef je meer duidelijkheid over je gevoelens. Aan de hand van voorbeelden vind je herkenning (of juist niet). Ook vind je praktische handvatten die je helpen om te gaan met de situatie waar je nu in zit
 • Wil je vakkundige begeleiding van een geaardheidscoach? In mijn online agenda boek je eenvoudig een adviesgesprek. Tijdens dit adviesgesprek bekijken we waar jouw exacte vraag zit. Het voordeel is dat je ongestoord kunt praten, je verhaal is altijd veilig.

Heb je deze blogs al gelezen?

Veilig verder lezen over geaardheid en lesbisch zijn. Op mijn site vind je tientallen blogs met handige informatie. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen:

Waar kan Diana je mee helpen?

Gratis tools

Start met het lezen van gratis e-books en blogs of bekijk mijn gratis webinar of de gratis videoserie. Zodat je in je eigen tempo op onderzoek kunt.

Maak een afspraak

Wil je sparren of gecoacht worden? Maak een afspraak in de online agenda van Diana. Diana verzorgt geaardheidscoaching, coaching voor stellen en familie opstellingen.

Online traject volgen

Is een live afspraak nog een brug te ver maar wil je toch stappen zetten in het proces. Dan heb ik een aantal online trainingen en e-books die je verder helpen. Dank hierbij aan onderwerpen als: flirten en daten, lesbische seks en het onderzoeken van je lesbische gevoelens.

Vind je dit blog waardevol? Deel het met anderen!

Vergelijkbare berichten