Excuus geaardheid uitzoeken

Welk excuus gebruik jij om je geaardheid niet uit te zoeken?

‘Diana, mijn situatie is ècht anders!’ Deze zin hoor ik meerdere keren per week. Veel vrouwen zoeken een excuus om hun geaardheid niet uit te hoeven zoeken.

In deze blog lees je de top 10 meest-gehoorde excuses. Herken jij jezelf erin?

#1: ‘We hebben net samen een nieuw huis gekocht/gebouwd!’

Deze hoor ik vaak. Vrouwen die net met hun man een huis hebben gekocht. Nu kun je het niet maken om hem te verlaten, toch?

#2: ‘We hebben net een puppy gekregen!’

Hebben jullie net samen een puppy gekocht? Een mooi excuus om je geaardheid niet uit te hoeven zoeken. Jullie zijn immers samen een commitment van gemiddeld vijftien jaar aangegaan.

#3: ‘We hebben de zomervakantie al geboekt!’

Ah, de welbekende zomervakantie. Jullie kijken er naar uit en vaak is er al een deel betaald. Dat wil je toch niet weggooien?

#4: ‘Mijn man trekt het nu even niet na het gedoe wat ik nu al veroorzaakt heb.’

Je bent al zo moeilijk. Nu is toch niet het juiste moment om je geaardheid uit te zoeken?

#5: ‘Ik ben financieel afhankelijk.’

Hoe ga je zonder je man voor jezelf kunnen zorgen? Het is vast beter om bij elkaar te blijven.

Test: ben ik lesbisch

Ontdek met deze korte test of je lesbisch bent. Invullen kost maximaal twee minuutjes

Kleine nuance: natuurlijk is een test niet bepalend, het geeft een indicatie!

#6: ‘Ik krijg nooit een eigen huis in deze tijd.’

Tja, huizen zijn duurder dan ooit. Een hypotheek in je eentje krijgen is heel lastig. Beter is het om bij je man te blijven.

#7: ‘Mijn kinderen gaan dit nooit trekken en komen in de goot!’

Het excuus dat ik veruit het meest hoor. Niet gek, want voor je kinderen zou er veel kunnen veranderen.

#8: ‘Mijn moeder leeft nog, die wil ik dit niet aan doen.’

Veel vrouwen zijn bang voor de meningen van familieleden. Het is beter om ze dit niet aan te doen, toch?

#9:‘Ik heb net een nieuwe baan/moet mijn opleiding nog afmaken.’

Het is in dit geval niet praktisch om je seksuele geaardheid uit te zoeken.

#10: ‘De kinderen doen volgende maand eindexamen.’

Je kan het de kinderen niet aandoen om nog meer grote veranderingen in hun leven te brengen dan ze al hebben.

Het zijn excuses

Ik hoop dat als je al deze excuses op een rijtje leest, je inziet dat het – inderdaad – excuses zijn. En dat je inziet dat elk van deze redenen buiten jezelf ligt. De kinderen, je man, of praktische zaken zoals een huis of financiën. Je gaat jezelf hier niet verder mee helpen, want er zullen altijd externe redenen zijn om je gevoelens niet verder uit te zoeken, terwijl die gevoelens altijd ergens in jou zullen blijven sluimeren.

Voorbeeld uit de praktijk

Ik herken bovenstaande excuses als geen ander, want ook ik zag voor mezelf geen uitweg. Ik begrijp daarom volledig waarom jij je zoektocht uitstelt. Vaak hangen er ontzettend grote consequenties aan het uitzoeken van je seksuele geaardheid.

Twee jaar geleden kwam er bijvoorbeeld een jonge vrouw bij mij op consult. Ze was op jonge leeftijd getrouwd, had twee kleine kinderen en was opgegroeid in een gereformeerde gemeente. Al haar contacten waren van de kerk. Van familie, tot haar vrienden tot haar werk. Over grote consequenties gesproken! Als zij zou vertellen dat ze lesbisch is – waar ze overigens al helemaal uit was – zou ze alles verliezen.

Ik heb deze vrouw begeleid en heel rustig maakte ze stappen. Deze vrouw vond een nieuwe baan, vertelde het haar man en ging van hem scheiden. Resultaat? Ze kreeg de hele gemeente over zich heen. Ze werd genegeerd in het dorp. Maar ze zetten door, voor haar eigen geluk.

Dat doorzetten wierp zijn vruchten af. Inmiddels woont deze vrouw in haar eigen nieuwe huis. In de stad, ver weg van alle mensen die iets van haar vinden. Ze is het boegbeeld van dat alles mogelijk is, als je maar weet wat je wilt, waar je heen wilt en de juiste support om je heen hebt.

En ik dan?

Als ik en bovengenoemde vrouw het kunnen, kan jij het ook. Het uitzoeken van je geaardheid is iets wat bij jou hoort, en de buitenwereld heeft daar helemaal niets mee te maken. Door je geaardheid uit te zoeken kies je juist voor jezelf.

Onthou dat – zeker in het begin van deze zoektocht – niemand hier nog iets over hoeft te weten. Vergeet de excuses, vergeet de meningen van iedereen om je heen en ga het gesprek aan met jezelf. Want de excuses en andermans meningen zullen er altijd zijn.

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens.

In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen. Dat doe ik door middel van: