Ik durf mijn gevoelens niet uit te zoeken

Ik durf mijn gevoelens niet uit te zoeken: dan haal ik alles overhoop.

Voor veel vrouwen is het een enorm spannende stap om hun gevoelens voor vrouwen serieus te nemen en te onderzoeken. Vrijwel alle vrouwen die ik spreek of gesproken hebben geven aan dat ze twijfelen over de afspraak die ze met mij inplannen. Een oud-cliënt vertelde mij ooit dat de stap zo groot was dat ze alle afspraken wilde afzeggen. Ik zie het ook aan de kennismakingsgesprekken die met regelmaat vlak van tevoren worden afgezegd.

Het proces en de mogelijke veranderingen kunnen zo overweldigend zijn dat angst de overhand neemt. Maar wat als ik je vertel dat dit heel normaal is. En dat het niet altijd verstandig is om je door deze angst te laten leiden. Dat zeg ik niet voor mezelf, maar voor jou lieve vrouw! Het gevaar bestaat namelijk dat je jezelf nog verder vastdraait.

De boemerang die altijd terugkomt

Misschien herken jij je in het verhaal van deze vrouwen en heb je al eens op het punt gestaan om een afspraak in te plannen. Waarna je besloot om het toch maar niet te doen. Het goede nieuws is, je bent niet de enige …

Het mindere nieuws is dat mijn ervaring leert dat de meeste vrouwen na een half jaar alsnog aankloppen. Als ik ze dan vraag waarom ze er nu wel klaar voor zijn geven ze aan dat ze het niet langer trekken: het samenzijn met hun man, het werk, het sociale leven, lichamelijke klachten. Dit zijn tekenen dat je huidige situatie niet langer houdbaar is en dat er iets moet veranderen.

Je systeem zegt STOP! Je kunt er niet langer om heen draaien. Dat punt komt altijd.

De zoektocht voor je uitschuiven

Het is begrijpelijk als je denkt dat je de zoektocht naar je eigen gevoelens kunt uitstellen. Je denkt misschien dat er op een dag een “geschikter” moment zal komen om hiermee om te gaan. Je schuift het voor je uit.

Stel dat je in onderstaande tekening een kruisje moet zetten op het punt waar je staat, waar ben je dan?

Geen noodzaak _____________________________________Wel noodzaak

Hoe dichter je bij het punt van wel noodzaak komt, hoe groter de kans is dat je op een punt van ontploffen komt. Dan kun je letterlijk niet meer anders.

Hoe langer je wacht, hoe vervelender het wordt …

Maar hier is een belangrijk inzicht: hoe langer je wacht, hoe groter de kans is dat het zich uit in hele vervelende situaties. Het kan zich uiten in depressie, angst of gewoon een overweldigend gevoel van ontevredenheid met je leven.

Als ik naar mezelf kijk herken ik dit heel erg. Ik woonde met m’n ex-man samen, maar ik liep letterlijk vast. Ik herinner mij altijd het moment dat ik voor de deur van ons huis stond en dacht: waarom wil ik dit, wil ik echt alles over de kop gooien. Ik lijk wel gek. Ik heb het toch goed, met een leuke man en leuke kinderen. Alleen mijn systeem vertelde iets anders. Die noodzaak kwam in mijn geval heel erg snel. Ik worstelde met gevoelens van somberheid en er moest dus iets veranderen.

Het is oké om bang te zijn

Realiseer je dat het oké is om bang te zijn. Het is normaal om je gevoelens eng te vinden. Het proces van zelfontdekking is jouw reis, en niemand kan het voor jou doen. Maar ik wil je wel geruststellen: er zijn meer vrouwen die hiermee worstelen.

En anderzijds wil ik je behoeden voor de fout dat je te lang wacht uit angst voor wat je zou kunnen verliezen. Het onderzoeken van je gevoelens voor vrouwen is jouw proces, en er is geen oordeel over hoe snel of langzaam je dit doorloopt.

Je mag jezelf het onderzoek gunnen

Het gaat erom dat sommige vrouwen zo vastlopen dat ik het ze gun om eerder te beginnen met hun onderzoek. Het is belangrijk om je te realiseren dat deze gevoelens niet zomaar verdwijnen. Ze blijven vrijwel altijd terugkomen, en als je jezelf niet toestaat ze te verkennen, blijft het een bron van onrust.

Dus, als je jezelf betrapt op het googelen van vragen zoals “Ben ik lesbisch?“, onthoud dan dat dit geen toeval is. Als je 100% hetero zou zijn, zou je deze vragen waarschijnlijk niet stellen. Het is een teken dat je gevoelens serieus moeten worden genomen.

Het gaat voor 100% over jou

Realiseer je ook dat dit proces gaat over jezelf zijn. De meeste vrouwen die ik spreek hebben nooit geleerd om zichzelf te zijn. Daarom zeg ik ook heel vaak: geaardheid gaat niet over geaardheid. Er gebeuren op de onderlaag dingen die ervoor zorgen dat je niet voor jezelf kiest of durft te kiezen. Dat heeft te maken met je emotionele wonden, je overlevingsmechanismen en je familiesysteem. Zo herkennen veel vrouwen die ik spreek zich bijvoorbeeld in parentificatie. Hierdoor hebben ze geleerd het belang van anderen voorop te stellen, ten koste van zichzelf.

Zet de eerste stappen

Durf de stap te zetten, zelfs als het eng lijkt. Het is jouw proces, en het is nooit te laat om ermee te beginnen. Vind je het spannend en wil je kijken of ik je kan helpen, plan dan een vrijblijvende matchcall in. Let wel: ik zal je nooit een kant op duwen. Mijn belang is om je te ondersteunen in je zoektocht. Jouw keuzes zijn van jou.

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens.

In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen. Dat doe ik door middel van: