Verliefd op een vrouw in een heterorelatie: wat moet ik hiermee?

Verliefd op een vrouw in een heterorelatie: wat moet ik hiermee?

Ik kreeg een mail van een vrouw in de vijftig, waarin zij schreef dat ze een aantal maanden geleden verliefd is geworden op een andere vrouw. Ze wist niet wat haar overkwam. Dat klinkt fantastisch, maar er zijn twee problemen.

Probleem één: de liefde is niet wederzijds. En probleem twee: deze vrouw is getrouwd met een man. Haar conclusie was het volgende: ‘Ik denk dat ik er maar mee moet leren leven.’ Wat is mijn advies in deze situatie? Dat leg ik je uit in deze blog.

Gevoel wegstoppen

Dit is natuurlijk een lastige situatie. Maar wat me opvalt, is dat als ze zegt er ‘mee te moeten leren leven’, ze van plan is haar gevoel weg te stoppen. Dit heb ik zelf ook jarenlang gedaan. Vanaf mijn twintigste voelde ik af en toe lesbische gevoelens opkomen. Van deze gevoelens dacht ik destijds ‘Ze zijn er, maar het is niet zo belangrijk.’

Boemerang effect

Het jammere, of misschien juist wel fijne aan het wegstoppen van gevoelens, is dat gevoelens altijd als een boemerang weer terugkomen. Je kan in ontkenning blijven of doen alsof je lesbische gevoelens er niet zijn, maar op de lange termijn heb je daar niets aan. Het werkt niet.

Denk bijvoorbeeld aan een cadeau dat je aan iemand wilt versturen in een doos, maar het cadeau is te groot voor de doos. Je kan zoveel ducktape gebruiken als je wilt, maar het cadeau gaat niet in de doos passen. Het werkt gewoon niet.

Zo werkt het ook met lesbische gevoelens. Ze zijn er, en als je er niets aan doet, blijven ze. Mijn advies? Ga in elk geval je lesbische gevoelens uitzoeken.

Gevoelens uitzoeken

In mijn coaching geef ik geen garanties, want jouw pad hangt af van de stappen die jij maakt. De enige garantie die ik wél geef, is dat als jij verliefd bent geweest op een vrouw en dit niet gaat uitzoeken, het weer terugkomt.

Uitzoeken betekent overigens niet dat je hoeft te scheiden van je man of dat je werkelijk lesbisch bent. Uitzoeken betekent dat je gaat uitzoeken wat deze verliefdheid voor jou betekent. Betekent deze verliefdheid dat je op vrouwen valt? Dat je misschien op mannen en vrouwen valt? Of dat je hetero bent, maar iets mist in je huidige relatie? Dit kunnen allemaal redenen zijn waarom jij op deze vrouw verliefd bent geworden.

‘Het gaat niet over’

Een paar keer per jaar organiseer ik een dag waarop lesbische vrouwen elkaar kunnen ontmoeten. De leeftijd van de deelnemers varieert van dertig tot vijfenzestig. Wat ik prachtig vind om te zien, is dat de oudere vrouwen de jongere vrouwen veel adviseren. Dit advies komt vaak op het volgende neer.

De oudere vrouwen merken, nu ze zijn gescheiden of hun man is overleden, dat ze zich nu pas durven over te geven aan hun lesbische gevoelens. Maar als ze op hun leven terugkijken, zien ze dat ze al veel vaker verliefd zijn geweest op vrouwen. Wat deze vrouwen tegen de jongere vrouwen zeggen is ‘Ga je gevoelens alsjeblieft uitzoeken. Want het gaat niet over.’

Conclusie

Geloof me, ik begrijp het als je deze gevoelens liever wegstopt. Het is in sommige situaties veel te spannend om hier mee te dealen. Maar ik wil je wel adviseren om je gevoelens te onderzoeken.

Dat betekent niet dat je direct met een vrouw naar bed moet gaan of moet scheiden van je man, maar dat je weet waar je gevoelens vandaan komen en wat je ermee aan moet. Want zo weet je voor eens en altijd hoe het zit met jouw seksuele geaardheid. En dat ben je op z’n minst aan jezelf en je man verschuldigd.

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens.

In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen. Dat doe ik door middel van: