Hoe kan het dat ik nooit geweten heb dat ik op vrouwen val of lesbisch ben?

Hoe kan het dat ik nooit geweten heb dat ik op vrouwen val of lesbisch ben?

Laatst sprak ik een cliënt die haar lesbische gevoelens aan het uitzoeken is. Deze vrouw zat al meer dan twintig jaar in een huwelijk met haar man en werd zich nu pas bewust van het feit dat ze misschien wel eens lesbisch kon zijn.

Ze was namelijk verliefd op een andere vrouw. Haar letterlijke woorden tegen mij waren: ‘Diana, ik voel me zo’n ontzettende trut.’ Ze begreep niet waarom ze verliefd was geworden op een vrouw en het voelde alsof ze haar man bedonderde. Hoe kan het dat ze nooit heeft geweten dat ze op vrouwen valt? In deze blog zal ik op deze veelvoorkomende vraag ingaan.

Oordelen

Zoals je uit bovenstaande tekst misschien al leest, had deze vrouw allerlei oordelen over zichzelf. Ze veroordeelde zichzelf over de gevoelens zelf, over hoe onwetend ze al die tijd is geweest en over hoe ze haar man zogenaamd heeft voorgelogen. Hierover zeg ik altijd: stop met die oordelen. Dat helpt je totaal niet.

Als je had kunnen kiezen, had je hier waarschijnlijk bewust níet voor gekozen. Je doet het dus niet expres. Wees een beetje lief voor jezelf.

Hoe je dat kunt doen? Het is belangrijk om jezelf te begrijpen. Ik ga je hiermee helpen, door je een duidelijke metafoor over de ijssalon uit te leggen.

Welke smaak ijs

Stel, jij gaat al heel je leven naar dezelfde ijssalon. Bij deze ijssalon hebben ze drie smaken: chocola, aardbei en vanille. Jij kiest jarenlang vanille en vindt het heerlijk. Totdat je, jaren later, bij een andere ijssalon komt. En deze ijssalon heeft vier smaken: chocola, aardbei, vanille en straciatella.

Dat laatste klinkt best lekker. Durf je het eens te proberen? Je neemt een hap straciatella ijs en weet niet wat je meemaakt. ‘Kan ijs zó lekker smaken?!’ Tuurlijk, je vond vanille ijs altijd heerlijk, maar dit is toch wel van een ander niveau. Voortaan kies jij alleen nog maar voor straciatella ijs.

Verschillen in verliefdheid

Misschien zie je al een beetje welke kant ik hiermee op wil gaan. Bij lesbische gevoelens werkt het net zo. Jouw relatie met een man is in deze metafoor het ijs in de smaak vanille. Je geniet ervan. Totdat je eens verliefd wordt op een vrouw. Dit is, in de metafoor, de eerste keer dat je straciatella ijs proeft.

Je denkt: ‘Is dít hoe verliefdheid hoort te voelen?’ Je eerdere verliefdheid op een man voelde fijn, maar dit is echt van een ander niveau. Je merkt dat een vrouw, ook wel stractiatella ijs, veel beter bij jou past dan een man, ook wel vanille-ijs.

Je wist niet beter

Het kan dus zo zijn dat je nooit hebt geweten dat de smaak straciatella bestaat. Net als dat lesbische gevoelens voor jou nooit een optie zijn geweest. Bijvoorbeeld omdat dit vanuit je geloof of familie niet mag.

Of omdat het niet past bij het perfecte plaatje dat jij zelf in je hoofd hebt. Pas op het moment dat je kennismaakt met je lesbische gevoelens, bijvoorbeeld omdat je verliefd wordt, weet je dat het voor jou bestaat en hoe het voor jou voelt. Tot die tijd, was een relatie met een man prima voor jou. Misschien genoot je er zelfs van. Simpelweg omdat het voor jou de enige optie was.

Conclusie

Ik hoop dat deze vergelijking je verder helpt. Het hoeft nog niet het antwoord te geven op de vraag of jij lesbisch bent of niet, maar het kan in ieder geval het oordeel bij jezelf weghalen. Want het oordeel gaat je niet verder helpen.

Je hebt het niet expres gedaan of gevoeld, dus probeer daarin niet zo hard voor jezelf te zijn. Kijk met zachtheid naar jezelf, kom de realiteit onder ogen en ga vanuit daar op onderzoek uit.

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens.

In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen. Dat doe ik door middel van: