Anderen zeggen dat ik niet lesbisch kan zijn: wat nu?

Anderen zeggen dat ik niet lesbisch kan zijn: wat nu?

Ongelofelijk, maar waar. Ik heb in mijn praktijk al meerdere cliënten gehad, die van een psycholoog of psychiater te horen hebben gekregen dat ze niet lesbisch kunnen zijn. ‘Want je bent getrouwd’, bijvoorbeeld.

Ook buiten de hulpverlening is dit een situatie die veel voorkomt. Zo kan het zijn dat je familie, vrienden of kennissen niet kúnnen geloven dat jij lesbisch bent. In deze blog vertel ik je wat je in zo’n situatie kunt doen.

Niemand kent jou beter dan jij

Laat ik direct met de deur in huis vallen. Niemand kan jou vertellen of je lesbisch bent of niet.

Niemand.

Mensen kunnen naar je luisteren, eventueel de overeenkomsten van jou met andere lesbische vrouwen opnoemen of je helpen ontdekken wat jouw geaardheid is, maar ze mogen je nooit vertellen of zij denken dat je wel of juist niet lesbisch bent.

Waarom kun je dit niet zeggen?

Waarom? Heel simpel. Als jij een vrouw bent die twijfelt over haar seksuele geaardheid, ben je vaak heel gevoelig voor wat anderen zeggen. Je gaat hoogstwaarschijnlijk door een periode waarin alles anders is of wordt en je je een weg door allerlei (nieuwe) gevoelens moet banen.

Het slechtste wat je in zo’n periode kunt doen, is verder af gaan staan van je eigen gevoel. En dat is precies wat er gebeurt als iemand jou vertelt dat je niet lesbisch kunt zijn.

Test: ben ik lesbisch

Ontdek met deze korte test of je lesbisch bent. Invullen kost maximaal twee minuutjes

Kleine nuance: natuurlijk is een test niet bepalend, het geeft een indicatie!

Mijn advies aan jou

Nu begrijp ik dat deze situaties voor jou lastig zijn, dus zou ik je willen adviseren om één van de volgende twee dingen te doen. Je kunt ervoor kiezen om te zeggen ‘Fijn dat je dat tegen me zegt, dankjewel. Maar ik ga zelf mijn geaardheid uitzoeken.

Ik ga zelf voelen wat voor mij kloppend is. Ik ben de enige die kan beslissen wat mijn geaardheid is en dat ben ik nu aan het uitzoeken.’ Dit kapt het gesprek direct af, zonder een grote confrontatie aan te gaan.

Waarom denk je dat ik niet lesbisch ben?

Een andere optie is om een vraag te stellen. ‘Waarom denk je dat ik niet lesbisch ben?’ Op deze vraag krijg je een antwoord, waarna je steeds verder kunt gaan vragen. Bijvoorbeeld, ‘omdat je seks met mannen hebt gehad’. Jij kunt nu gaan vragen waarom je niet lesbisch kunt zijn als je seks met mannen hebt gehad.

Ook bij het antwoord op deze vraag kun je gaan doorvragen. Je zult merken dat mensen zich heel snel in een hoekje praten waar ze niet makkelijk uit komen. Het voordeel is dat dit bij deze mensen ook een bepaald besef oproept. Zo worden ze zich bewust van de ideeën waar zij onbewust en onterecht in vastzitten. Want waarom kan je geen lesbi zijn als je eerder wel eens seks hebt gehad met een man? Precies, daar praat je jezelf niet zomaar uit.

Geloof niet blind wat de ander zegt

Wat je níet moet doen? Je verwacht het misschien al: niets zeggen en – nog erger – geloven wat de ander zegt. Niemand voelt wat jij voelt en het is daarom onmogelijk dat iemand een mening heeft over jouw eventuele gevoelens voor andere vrouwen. Zet deze opmerkingen zo snel mogelijk uit je hoofd.

Conclusie

Niemand kan of mag jou vertellen dat je niet lesbisch kunt zijn. Geen familie, vrienden, kennissen of zelfs hulpverleners. Niemand. Het is aan jou om je gevoel goed te onderzoeken, zonder meningen van buitenstaanders die er niets mee te maken hebben.

Merk je dat je toch een opmerking krijgt? Bedank dan voor het ongevraagde advies en ga verder met waar je mee bezig was, of blijf doorvragen. De ander zal snel genoeg merken dat je van zulke opmerkingen niet gediend bent.

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens.

In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen. Dat doe ik door middel van: