Ben je bang om het veilige gevoel wat je bij je man vindt, kwijt te raken?

Ben je bang om het veilige gevoel wat je bij je man vindt, kwijt te raken?

Via Instagram kreeg ik een interessante opmerking binnen, namelijk ‘Het klinkt heel stom, maar ik voel me heel veilig in de armen van een man.’ Dat klinkt helemaal niet stom! Dit is een vraag die ontzettend vaak voorbijkomt. Sterker nog, dit is iets waar ik zelf mee heb geworsteld. In deze blog vertel ik wat je kunt doen als je bang bent om het veilige gevoel wat je bij je man vindt kwijt te raken.

Het zal toch niet?

Ik was heel bang dat ik lesbisch was. Ik kan het me nog precies herinneren: ik stond voor het huis van mijn gezin en dacht ‘Het zal toch niet dat ik lesbisch ben’. Het zal toch niet dat dát het probleem is dat tussen ons in staat?

Het probleem is toch dat hij de WC niet goed schoonmaakt? Hoe meer ik nadacht, hoe verder ik in verschillende scenario’s belandde. Moest ik mijn relatie opgeven? Mijn huis? Mijn gezin? Al deze veiligheid? En – nog erger: ik zou geen enkele zekerheid hebben dat mijn leven met een vrouw beter zou zijn dan met een man.

Test: ben ik lesbisch

Ontdek met deze korte test of je lesbisch bent. Invullen kost maximaal twee minuutjes

Kleine nuance: natuurlijk is een test niet bepalend, het geeft een indicatie!

Ik wilde veiligheid

Het enige wat ik op dat moment wilde was veiligheid. En voor mij betekende veiligheid een leven samen met mijn man. Het interessante is dat hier eigenlijk een laagje onder zat. Het ging niet om de veiligheid die ik nodig had, maar de verantwoordelijkheid die ik niet over mijn eigen leven durfde te nemen.

Uitzoeken of ik lesbisch was

Op een gegeven moment moest ik gaan uitzoeken of ik inderdaad lesbisch was, want alles in mij leed eronder. En ja, ik was, ben natuurlijk lesbisch. In de maanden die daarop volgden was mijn veilige haven volledig weg. Ik verhuisde naar een klein huisje in een achterstandswijk en moest helemaal opnieuw beginnen. Alleen. Wat nu?

Binnen een paar maanden na mijn verhuizing dook ik in een volgende relatie. Dit keer met een vrouw. Mijn eerste gevoel? Veilig! ‘Pff, eindelijk weer iemand die voor me zorgt.’ Kon ik diezelfde veiligheid vinden bij een vrouw? Absoluut. Is dit een goed idee? Absoluut niet.

Veiligheid vind je in jezelf

Eén van de grootste lessen die ik heb geleerd, is dat je echte veiligheid niet in een ander kunt vinden. Niet in een man, niet in een vrouw en niet in je ouders. Alleen jij kan jezelf gelukkig maken. Pas als jij weet wie je bent, hoef je die veiligheid niet meer bij een ander te zoeken, maar vind je het in jezelf. Dit is iets waar ik ontzettend veel op hamer in mijn coaching sessies.

Hoe vind je die veiligheid?

Hoe je die veiligheid vindt? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Een goede eerste stap is om te kijken naar je huidige (hetero-)relatie. Waarom ben je samen met je man? Als ik kijk naar mijn eerdere situatie, durf ik eerlijk te zeggen dat ik samen was met mijn man door het gevoel van veiligheid dat hij mij gaf.

Dit was niet de juiste basis voor een relatie, omdat ik dit gevoel niet in mezelf kon vinden. Zo bleef ik dus lange tijd afhankelijk van relaties om me ergens veilig te voelen.

Waarom ben je dit nodig?

Als je eenmaal hebt gerealiseerd dat je in een relatie bent voor een gevoel van veiligheid, kun je gaan nadenken waarom je dat nodig hebt. Vaak komt dit voort vanuit je jeugd. Op een bepaald punt heb je waarschijnlijk geleerd – bewust of onbewust – om nooit op jezelf te vertrouwen. Kinderen van twee zeggen vaak dat ze alles zelf kunnen doen.

Maar later zakt dit zelfvertrouwen weg. Is dit bij jou ook zo? Bedenk waar het vandaan komt dat jij het idee hebt dat je iemand nodig hebt om veilig te zijn.

Je kunt dit zelf

Vervolgens komt de laatste stap: bedenken hoe je aan jezelf kunt laten zien dat je het wél zelf kan. Soms gebeurt dit uit noodzaak, zoals bij mij het geval was. Maar je zult zien; als je moet, dan kun je alles zelf. Je bent in staat tot zoveel meer dan je zelf denkt. Alleen is dit iets wat je beetje bij beetje zelf mag gaan geloven.

Conclusie

Jij kunt alles zelf en je bent van niemand afhankelijk. Niet op emotioneel gebied, niet op financieel gebied. Misschien weet je dit wel met je hoofd, maar voel je ook die angst met je gevoel.

Dat is logisch, dit patroon heb je al zo lang. Ik wil je aanraden om deze veiligheid, in stapjes, in jezelf te gaan zoeken. Met alle liefde help ik je hierbij. Op de lange termijn zal je leren dat je veilig bent als je alleen bent, dat je daar niet iemand anders voor nodig hebt.

Je zult snappen waar dit vandaan komt en je gaat situaties herkennen waarin je terug wilt vallen op de veiligheid uit anderen halen. Het is een proces, en het is het zo waard. Je zult merken hoeveel vrijheid dit je gaat geven!

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens.

In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen. Dat doe ik door middel van: