Was mijn gevoel voor mannen dan niet echt?

Was mijn gevoel voor mannen dan niet echt?

Veel van mijn cliënten hebben eerdere relaties met mannen gehad. Of ze zitten nu in een huwelijk met hun man. Nadat deze vrouwen hebben gerealiseerd dat ze lesbisch zijn, is er één vraag die vaak opkomt: ‘Was mijn gevoel voor mijn man dan niet echt?’ Een begrijpelijke vraag. In deze blog zal ik je antwoord geven op deze vraag.

Het antwoord is ja

In principe is het antwoord simpel. Ja. Op dat moment was jouw gevoel voor jouw man of partner echt. Het enige verschil met nu, is dat jij op dat moment niet wíst dat het ook anders kon.

Welke ijssmaak kies jij?

Misschien ken je het voorbeeld dat ik vaak gebruik al wel. Vroeger waren er (in mijn beleving) “maar” drie smaken ijs: chocola, aardbei en vanille. Pas jaren later leerden we de smaak straciatella kennen.

Jij merkt dat je deze smaak veel lekkerder vindt dan chocola, aardbei of vanille. Dat betekent niet dat je nooit hebt genoten van de andere ijssmaken, maar dat je nu weet – nu je de ervaring met de smaak straciatella hebt – dat straciatella jouw favoriet is.

Je hebt je man niet voor de gek gehouden

Met (lesbische) relaties werkt dit net zo. Vroeger kende je alleen de optie voor een relatie met een man. Nu jouw horizon is verbreed, weet je dat een relatie met een vrouw beter bij jou past. Dat betekent dus absoluut niet dat je nooit van je man hebt gehouden.

Een relatie of huwelijk met een man voelde op dat moment voor jou als een goede keuze. Op dat moment heb jij je man dus níet bedonderd of voor de gek gehouden. Het voelde toen echt goed.

Mijn ervaring

In mijn werk heb ik meer dan 500 vrouwen geholpen. Tussen al die vrouwen zat er één die zei dat haar gevoel voor haar man niet echt was. Ze vertelde op één van onze groepsdagen eerlijk dat ze voor het altaar al wist dat ze op vrouwen viel.

Inmiddels is deze vrouw in de zeventig. Je zal begrijpen dat trouwen in haar tijd anders was dan het nu is. Toen had ze geen keus, ze moest trouwen. Of ze nu wilde of niet, of ze lesbisch was of niet.

Echter is bovenstaande situatie letterlijk de énige van wie ik ooit heb gehoord dat haar gevoel voor haar man, al voor het altaar, niet echt was. Bij elk van mijn andere cliënten was dit wel zo.

Gevoel van de man

Naast dat veel vrouwen mij deze vraag stellen, is het een vraag die ook bij mannen veel voorkomt. Vaak hebben mannen het gevoel dat ze jarenlang voorgelogen zijn door hun vrouw, die nu ‘opeens’ lesbisch blijkt te zijn. Eerlijk gezegd vind ik dit een begrijpelijke gedachte.

Maar aan deze mannen verzeker ik altijd dat dit niet waar is. Ben of heb jij een man die worstelt met dit gevoel?

Onthoud dan het volgende: op het moment dat een vrouw verliefd wordt op een andere vrouw, is deze ervaring zó anders voor haar dan ze ooit eerder heeft meegemaakt. Ze wist niet beter, en nu verandert – ook voor haar – alles. Net als dat het voor de man een schok is, kan dat het voor de vrouw ook zijn.

Begeleiding

Weet je dat je lesbisch bent, maar merk je dat je man hier veel moeite mee heeft? Het is een goed idee om hem te laten weten dat je gevoelens voor hem altijd echt zijn geweest. Nu kan het zijn dat jij iets minder tot hem doordringt dan een ander dit kan.

Daarom wil ik je aanraden om dit samen met een geaardheidscoach of andere therapeut te bespreken. Samen met je man, zodat jullie deze grote verandering zo eerlijk en liefdevol mogelijk doorstaan.

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens.

In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen. Dat doe ik door middel van: