uit de kast komen en je relatie met god

“God houdt van iedereen, daar twijfel ik geen moment aan”

Interview met Sharon (Rocky) Roggio

Kan je iets meer over jezelf vertellen?

Mijn naam is Sharon Rocky Roggio, mijn vrienden noemen me eigenlijk allemaal Rocky. Ik ben een filmproducente en woon in Los Angeles, Amerika. Ik heb in het verleden veel gewerkt aan grote films en series, o.a aan The House of Cards. Momenteel zet ik me in voor de LHBTI Community en heb ik de film “1946: the mistranslation that shifted a culture”

Kan je iets meer vertellen over de film?

Ja, de film heet “1946: the mistranslation that shifted a culture” en gaat over hoe het woord “homoseksualiteit” in de bijbel is ontstaan. Met een team van onderzoekers hebben we dit uitgezocht en blijkt dat voor het jaar 1946 het woord “homoseksueel” helemaal niet in de bijbel bestond. Na veel onderzoek gedaan te hebben zijn we er achter gekomen hoe dit ontstaan is en hoe deze vertaalfout heeft kunnen gebeuren. Misschien vraag je je af wat het belang ervan is, maar deze vertaalfout heeft ervoor gezorgd dat er jarenlang op grote schaal uitsluiting van de LHBT gemeenschap in de kerk is geweest, terwijl dit helemaal niet nodig was geweest.

Hoe was voor jou om in de kerk op te groeien als queer persoon?

De kerkelijke omgeving was een omgeving waarin het heel veel ging over er elkaar liefhebben en over bescherming, heel mooi en hecht onderling. Ik voelde me echter altijd alsof ik anders was en er niet helemaal inpaste, wat heel verwarrende voor me was.

Hoe was voor jou om uit de kast te komen?

Ik voelde al vanaf jonge leeftijd dat ik anders was dan de rest en was regelmatig verliefd op meisjes. Ik had dit in mijn dagboek geschreven, welke mijn vader toen ik 16 jaar was heeft gelezen. Mijn vader is een pastoor en maakte zich grote zorgen over mij. Deze situatie heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik een tijd niet thuis heb gewoond. Dit was een moeilijke periode voor me, waarin ik me erg eenzaam voelde. Uiteindelijk heb ik wel weer goed contact met mijn familie. Mijn vader heeft nog steeds hoop dat ik ooit met een man thuis kom, ik heb nog steeds hoop dat mijn vader ingaat zien dat God net zoveel houdt van de LHBTI gemeenschap als van ieder ander.  We praten er niet over als ik bij mijn ouders thuiskom. Ik vind het belangrijk om een band met mijn ouders te hebben en samen herinneringen te maken. We praten dus niet over het feit dat ik lesbisch ben, maar praten veel over koetjes-en-kalfjes. We zijn het er samen over eens geworden dat we het er niet over eens zijn. Mijn vader werkt ook mee in de film, wat ik heel dapper van hem vindt.

Denk je dat je anders de moed had gehad om uit de kast te komen?

Dat is een goede vraag! In eerste instantie denk ik het niet, omdat het zo lastig is als je in zo’n omgeving opgroeit. Uiteindelijk denk ik wel dat ik op het punt was gekomen waarop ik het wel had gedaan. Ik vind het zo belangrijk dat ik kan zijn wie ik ben. Ik heb een sterke community om me heen, waardoor ik het proces wel aan had durven gaan. Maar echt zeker weet je het natuurlijk nooit!

Hoe is je relatie met God nu?

Mijn relatie met God is eigenlijk altijd sterk gebleven. Ik heb het altijd gevoeld als een institutioneel probleem en niet als een probleem tussen God en mij. God houdt van me zoals ik ben; dat wéét ik en dat voel ik.

Wat zou je vrouwen die christelijk zijn en op vrouwen vallen aan willen raden?

Ga kiezen voor jezelf en wees je authentieke zelf. Doe dit wel in kleine stapjes en bereid het goed voor. Zorg eerst dat je een fijne en veilige groep mensen om je heen verzameld die je accepteren zoals je bent. Gelukkig is er veel veranderd sinds ik uit de kast kwam, maar het kan nog steeds dat je er dingen door gaat verliezen. Ondanks dat zou ik het toch aanraden om het proces wel aan te gaan als je nu niet het gevoel hebt dat je jezelf kan zijn. Je kan er dingen mee verliezen, maar je kan er zoveel meer mee winnen. Er kan zoveel meer vreugde en acceptatie in je leven komen!

Sommige vrouwen twijfelen of God nog wel van ze houdt als ze uit de kast zijn gekomen, hoe sta jij hier tegenover?

God houdt van iedereen; dat WEET ik en dat VOEL ik! Als iemand je iets anders wijs probeert te maken, realiseer je dan; “Niemand kan de poortwachter van God zijn, niemand weet hoe God zich over jou voelt. Dat is een persoonlijke relatie tussen jou en God”.

Ben je benieuwd geworden naar de film? Klik hier voor de link naar de film met Nederlandse ondertiteling.

De film is gemaakt op donatiebasis. Om de film over de hele wereld te laten zien en écht een verschil te kunnen maken is er nog meer geld nodig. Is dit iets waar je graag aan bij zou willen dragen? klik dan hier om te doneren.

Ben je benieuwd naar het interview? luister dan naar de podcast

Wil je meer lezen over dit onderwerp zie mijn andere blogs:

Mag je scheiden van God als je erachter komt dat je lesbisch bent? (vrouwuitdekast.nl)

Ik kan niet lesbisch zijn, want… | Welke verhalen vertel jij jezelf? (vrouwuitdekast.nl)

Het geloof en lesbische gevoelens: hoe ga je hier mee om? (vrouwuitdekast.nl)

Test: ben ik lesbisch

Ontdek met deze korte test of je lesbisch bent. Invullen kost maximaal twee minuutjes

Kleine nuance: natuurlijk is een test niet bepalend, het geeft een indicatie!