Waarom slagen veel eerste lesbische relaties niet?

Waarom slagen veel eerste lesbische relaties niet?

Ik had een gesprek met een cliënt van mij over haar eerste relatie met een vrouw. Deze relatie was met een vrouw die nog samen is met een man. Het lukt haar nu niet om deze vrouw uit haar hoofd te krijgen.

Deze vrouw was namelijk haar allereerste lesbische ervaring. Dit was niet de eerste keer dat een vrouw mij dit vertelt. Eerste lesbische relaties slagen namelijk bijna nooit. Waarom? Dat leg ik je uit in deze blog.

Mijn visie

Ik begrijp dat ik moet uitkijken met uitspraken als deze. Misschien ben jij namelijk wel gelukkig getrouwd met je eerste, lesbische liefde. Ik zeg dus nooit nooit, maar veel vrouwen die een eerste lesbische ervaring of relatie hebben, blijven niet (lang) bij elkaar.

Mijn visie hierop is het volgende. Als je er net achter bent dat je lesbisch bent, voelt de eerste periode bijna hemels. Alles is nieuw, en voor het eerst in je leven voelt alles passend. De gesprekken, de seks, de relatie.

Test: ben ik lesbisch

Ontdek met deze korte test of je lesbisch bent. Invullen kost maximaal twee minuutjes

Kleine nuance: natuurlijk is een test niet bepalend, het geeft een indicatie!

Je plaatst haar op een voetstuk

Dit gevoel is onbetaalbaar. Die realisatie zorgt ervoor dat je deze vrouw op een voetstuk plaatst. Onbewust kan het zijn dat je allerlei positieve labels op deze vrouw gaat plakken en dat je gaat geloven dat je dit nooit meer met een andere vrouw zal gaan ervaren. Want niemand is zo lief, knap en fijn als zij.

Wat er in feite gebeurt, is dat deze vrouw voor jou representeert waar de coming-out periode over ging. Het staat symbool voor het verleggen van grenzen, moed, eerste ervaringen. Dat is waar jouw gevoel rondom deze vrouw over gaat. Het gaat waarschijnlijk – sorry, lieve vrouwen – niet om de specifieke vrouw zelf.

Twee redenen

Waarom die relaties dan vaak niet slagen? Het is toch gebaseerd op mooie gevoelens? Ja dit klopt, en dat kan juist gaan tegenwerken. De eerste reden dat deze relaties stuklopen, is dat jij de relatie in je hoofd veel groter, mooier en fijner hebt gemaakt, dan het in werkelijkheid is. Zo erg, dat je de realiteit niet meer zo goed ziet.

Chemie versus levensvisie

Het kan bijvoorbeeld zijn dat jullie qua chemie perfect bij elkaar passen, maar op het gebied van levensvisies op een compleet andere planeet wonen. Op de lange termijn zorgt dit voor problemen in de relaties, omdat je op een gegeven moment onvermijdelijk ook de negatieve, minder passende kanten van deze vrouw zal gaan zien.

Op zoek naar jezelf

Een tweede reden is dat je waarschijnlijk zelf nog heel erg op zoek bent naar wat je precies wilt. Veel vrouwen hebben zichzelf op dit gebied nog niet genoeg ontwikkeld. Want laten we eerlijk zijn; een relatie met een vrouw ís gewoon anders dan een relatie met een man.

Je bent uit de kast en mag een hele nieuwe ‘ik’ gaan vormgeven. Je mag opnieuw bedenken wat je wel en juist niet wilt. Hoe je dat het best leert? Vaak juist door relaties aan te gaan. De kans is hierdoor wel groot dat je in die eerste relatie nog helemaal niet weet wat je wel en niet wilt, en dat het daardoor nog geen perfecte match is. Met als resultaat: een relatie die op de lange (of korte) termijn op de klippen loopt.

Jezelf leren kennen

Daarom wil ik niet zeggen dat je niet moet daten of geen lesbische relatie moet aangaan. Een lesbische relatie kan juist ook heel helpend zijn. Hierdoor proef je echt wat bij jou past en wat je juist níet meer wilt. Je leert jezelf opnieuw kennen.

Alleen wanneer je echt geen idee hebt wie je zelf bent, waarom je doet wat je doet, wat je wilt of hoe je je leven in wilt richten, dan is het raadzaam om eerst dit stuk verder voor jezelf uit te zoeken.

Een nieuw leven opbouwen

Want bekijk het zo: vaak zit je al dertig, veertig jaar vast in een leven dat niet echt bij jou past. Je hebt nooit volledig jezelf kunnen zijn. Na je coming-out komt er een nieuwe jij. Mag je je overlevingsmechanismen gaan onderzoeken. Loskomen van oude overtuigingen en als het ware je nieuwe gebruiksaanwijzing gaan schrijven. En bij die nieuwe jij, hoort een ander soort relatie die je misschien nu in eerste instantie voor ogen hebt.

Je droomvrouw vinden

Zit je momenteel in een break-up van jouw eerste lesbische liefde? Dan hoop ik dat je je hebt herkend in bovenstaande redenen en daarmee inziet dat het niets te maken had met deze vrouw. Geloof me; je komt over haar heen. En de komende relaties zullen steeds net een stukje beter bij jou passen, totdat je uiteindelijk je droomvrouw vindt. Echt waar!

Gun jezelf de tijd

Want als je het even wat breder trekt: hoeveel heterostellen ken jij die vanaf hun puberteit bij elkaar zijn? Veel van je heterovriendinnen hebben waarschijnlijk meerdere relaties gehad om uiteindelijk bij de meest passende partner uit te komen. Alleen vergeten we heel vaak dat dit voor lesbische relaties net zo is.

Vaak is het een beetje uitzoeken wie je nu precies zoekt, voordat je de echte ware vindt. Geef jezelf hiervoor de tijd, geniet van de tijd van het daten en haal de druk van het direct vinden van de ware eraf. Je zult merken als je dit doet, dat de uitkomst je zal verbazen!

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens.

In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen. Dat doe ik door middel van: