coming out 7 fasen

Coming-out: de 7 fasen van uit de kast komen.

Wanneer je erachter komt dat je je misschien wel aangetrokken voelt tot vrouwen doet dit vaak veel met je. Veel vrouwen twijfelen aan hetgeen ze voelen. Sommigen hebben eerder seks gehad met een man of zijn getrouwd met een man. Dan is het vaak lastig voor te stellen dat je misschien wel lesbisch bent, terwijl dit echt wel zo kan zijn. Hieronder beschrijf ik de fasen die de meeste vrouwen met twijfels over hun geaardheid doorlopen:

Fase 1: Trigger

Er is altijd een aanleiding om op zoek te gaan naar meer informatie over je geaardheid. Dat kan bijvoorbeeld getriggerd worden door een verliefdheid op een vrouw, een liefdesscène tussen twee vrouwen in een film, het ongelukkig zijn met je leven, je somber of depressief voelen, ongelukkig zijn in je heterorelatie, afkeer voelen voor het lijf van je man of signalen krijgen van mensen in je omgeving die zeggen dat je lesbisch bent.

Fase 2: Verwarring en zelf op zoek naar informatie

Je raakt in de war van alle gevoelens en emoties. Je gaat op zoek naar informatie. Je gaat zoeken en lezen via internet. Je vraagt je af of hetgeen je leest ook bij jou van toepassing is. Je verdiept je hier verder in door (e-)boeken te kopen en te lezen, video’s te bekijken en blogs te lezen. Je vindt herkenning in de gevoelens die anderen beschrijven of je vindt deze helemaal niet.

Tekst gaat door onder dit blok.

Gratis ebook:
twijfel je of je op vrouwen valt?

Download gratis het ebook ’twijfel je of je op vrouwen valt’. Speciaal voor vrouwen met twijfels over lesbische of biseksuele gevoelens. Reken definitief af met je twijfels en start direct met je zoektocht. Dit is het meest complete e-book wat je online vindt. Geschikt voor vrouwen van alle leeftijden!

Ebook: val ik op vrouwen

Fase 3: Je gevoelens delen met iemand die je vertrouwt

Je kunt je gevoel en twijfels niet meer voor jezelf houden. Je piekert heel veel en je wilt het liefst je verhaal delen met iemand. Je gaat praten met een goede vriendin waar je je hart in alle vertrouwen bij kunt luchten. Je spreekt voor het eerst hardop uit dat je misschien denkt dat je op vrouwen valt.

Fase 4: Uitzoeken

Nu je hardop hebt uitgesproken dat je misschien wel op vrouwen zou kunnen vallen voel je dat er eigenlijk geen weg meer terug is. Vrouwen die hun gevoelens wegstopten vertellen dat hun twijfels na zoveel tijd weer terugkwamen. Het is nu dus echt tijd om je gevoelens uit te gaan zoeken. Dit kun je doen door:

Let er tijdens het uitzoeken op dat niemand jou vertelt wat je geaardheid is, ook niet door een psycholoog, huisarts, geaardheidscoach of andere hulpverlener. Er is maar één persoon die antwoord kan geven op deze vraag en dat ben jijzelf. Een goede geaardheidscoach of hulpverlener kan je wel helpen om hier (versneld) antwoord op te krijgen.

Vrouwen vragen mij vaak wanneer ze hun omgeving ‘moeten’ vertellen over hun twijfels. Wanneer je nu in een heterorelatie zit kan het fijn zijn om je partner vanaf het begin mee te nemen met je twijfels. Voor de één is het fijner om de partner gelijk op de hoogte te brengen, terwijl in een andere situatie het fijner voelt om het pas te vertellen als je eruit bent. Er is hierin geen goed of fout, het verschilt echt per situatie. Een geaardheidscoach zal met je meekijken naar wat de mogelijkheden zijn in jouw situatie.

Wanneer je er tijdens het uitzoeken van je geaardheid achter bent gekomen dat je alleen bischierig bent en je niet romantisch of seksueel aangetrokken voelt tot vrouwen stopt hier de zoektocht en heb je antwoord gekregen op jouw geaardheidsvraagstuk. Wanneer in de toekomst je interesses in vrouwen weer terugkomen, dan is het raadzaam een geaardheidscoach te raadplegen. Vrouwen die terugkerende gevoelens voor vrouwen hebben zijn eigenlijk nooit heteroseksueel. 

Tekst gaat door onder dit blok.

Ontmoetingsdagen Vrouw uit de Kast

Ontmoetingsdag

Vrouw uit de Kast organiseert ontmoetingsdagen. Deze dag zijn alle vrouwen met biseksuele of lesbische gevoelens of twijfels hierover welkom.

Het maakt niet uit of deze gevoelens helemaal nieuw voor je zijn of dat je er voor jezelf al uit bent dat je biseksueel of lesbisch bent. Zowel vrouwen met (hetero of lesbische) relatie als zonder relatie zijn welkom. 

Fase 5: Plan van aanpak maken

Wanneer je, met of zonder hulp, er voor jezelf uit bent dat je lesbisch of biseksueel bent kun je een plan van aanpak maken. Je kunt denken aan:

Fase 6: Plan van aanpak uitvoeren

In gesprekken met een geaardheidscoach heb je nu helder gekregen:

 • Wat je geaardheid is.
 • Wat je hiermee wilt en kunt doen.
 • Hoe je hier vorm aan kunt geven.
 • Hoe je dit wel of niet kunt integreren in je eventuele huidige relatie.
 • Hoe je dit kunt vertellen aan je omgeving.
 • Hoe je ervoor zorgt dat je in deze gesprekken ook daadwerkelijk vertelt wat je wilt vertellen.

In de fase word je begeleid naar het uiten van je geaardheid. Het plan van aanpak wordt in de praktijk uitgevoerd. Je hebt nauw contact met je coach en zij/hij zorgt ervoor dat je de koers blijft varen die bij jou past.

Fase 7: Invulling toekomst en oude patronen onderzoeken

Veel vrouwen denken dat ze klaar zijn op het moment dat hun omgeving weet van hun geaardheid of op het moment dat ze hun lesbische leven hebben vormgegeven. Mijn ervaring is helaas dat het proces dan nog niet ophoudt. Er is namelijk een reden waarom je het lastig vond om te voelen welke geaardheid het beste bij je past. Er is een reden waarom je het eng vindt om dit leven te gaan leven. En er is een reden waarom je het lastig vindt om het gesprek aan te gaan met je ouders of openlijk uit te komen voor het feit dat je op vrouwen valt. En wanneer je nu in een heterorelatie zit is er een reden waarom je al die jaren dit gevoel niet gevoeld hebt of hebt weggeduwd.

In deze laatste fasen krijg je antwoord op al deze vragen. Jonge vrouwen hebben over het algemeen een minder volle rugzak dan vrouwen die al een heel (hetero)leven hebben opgebouwd. Voor alle leeftijden is het zinvol om te kijken naar waarom je leven tot nu toe gelopen is zoals het gelopen is. Welke (onbewuste) patronen jou in de kast hebben gehouden en te onderzoeken waarom je het lastig vindt of vond om je gevoel te volgen.

Ook wanneer je helemaal happy bent met je lesbische leven ontkom je niet aan rouw. Zelf dacht ik deze fasen gewoon maar over te slaan, maar helaas. Mijn ervaring is dat elke vrouw te maken krijgt met de verschillende fasen van rouw, dus ook wanneer je wel helemaal happy bent met jouw (lesbische) leven. Laat je met betrekking tot lesbisch zijn en rouwverwerking begeleiden door iemand die hier ervaring mee heeft.

Fase 7 mag mijns inziens nooit overgeslagen worden, omdat je er op deze manier voor zorgt dat je in je nieuwe lesbische leven niet meer wordt belemmerd door oude patronen en gewoonten. Gun dit jezelf!

Webinar: gevoelens voor een vrouw, maar getrouwd met een man


Dit mag je verwachten tijdens het bekijken en luisteren van dit webinar.

 • Ontdek welke stappen Diana heeft gezet in haar zoektocht.
 • Waarom het van belang is dat je zorgvuldig jouw gevoelens onderzoekt.
 • Hoe het kan dat je alles lijkt te hebben maar toch niet gelukkig bent.
 • Een concreet stappenplan om je gevoelens te onderzoeken.
 • Wat de consequenties zijn als je jouw gevoelens niet serieus neemt.

Waar kan Diana je mee helpen?

Gratis tools
Start met het lezen van gratis e-books en blogs of bekijk mijn gratis webinar of de gratis videoserie. Zodat je in je eigen tempo op onderzoek kunt.

Maak een afspraak
Wil je sparren of gecoacht worden? Maak een afspraak in de online agenda van Diana. Diana verzorgt geaardheidscoaching, coaching voor stellen en familie opstellingen.

Online traject volgen
Is een live afspraak nog een brug te ver maar wil je toch stappen zetten in het proces. Dan is online training een aanrader.

Vind je dit blog waardevol? Deel het met anderen!

Vergelijkbare berichten