Coming-out: de 7 fasen van uit de kast komen.

Coming-out: de 7 fasen van uit de kast komen.

Wanneer je erachter komt dat je je misschien wel aangetrokken voelt tot vrouwen doet dit vaak veel met je. Veel vrouwen twijfelen aan hetgeen ze voelen. Sommigen hebben eerder seks gehad met een man of zijn getrouwd met een man. Dan is het vaak lastig voor te stellen dat je misschien wel lesbisch bent, terwijl dit echt wel zo kan zijn. Hieronder beschrijf ik de fasen die de meeste vrouwen met twijfels over hun geaardheid doorlopen:

Fase 1: Trigger

Er is altijd een aanleiding om op zoek te gaan naar meer informatie over je geaardheid. Dat kan bijvoorbeeld getriggerd worden door een verliefdheid op een vrouw, een liefdesscène tussen twee vrouwen in een film, het ongelukkig zijn met je leven, je somber of depressief voelen, ongelukkig zijn in je heterorelatie, afkeer voelen voor het lijf van je man of signalen krijgen van mensen in je omgeving die zeggen dat je lesbisch bent.

Fase 2: Verwarring en zelf op zoek naar informatie

Je raakt in de war van alle gevoelens en emoties. Je gaat op zoek naar informatie. Je gaat zoeken en lezen via internet. Je vraagt je af of hetgeen je leest ook bij jou van toepassing is. Je verdiept je hier verder in door (e-)boeken te kopen en te lezen, video’s te bekijken en blogs te lezen. Je vindt herkenning in de gevoelens die anderen beschrijven of je vindt deze helemaal niet.

Tekst gaat door onder dit blok.

Test: ben ik lesbisch

Ontdek met deze korte test of je lesbisch bent. Invullen kost maximaal twee minuutjes

Kleine nuance: natuurlijk is een test niet bepalend, het geeft een indicatie!

Fase 3: Je gevoelens delen met iemand die je vertrouwt

Je kunt je gevoel en twijfels niet meer voor jezelf houden. Je piekert heel veel en je wilt het liefst je verhaal delen met iemand. Je gaat praten met een goede vriendin waar je je hart in alle vertrouwen bij kunt luchten. Je spreekt voor het eerst hardop uit dat je misschien denkt dat je op vrouwen valt.

Fase 4: Uitzoeken

Nu je hardop hebt uitgesproken dat je misschien wel op vrouwen zou kunnen vallen voel je dat er eigenlijk geen weg meer terug is. Vrouwen die hun gevoelens wegstopten vertellen dat hun twijfels na zoveel tijd weer terugkwamen. Het is nu dus echt tijd om je gevoelens uit te gaan zoeken. Dit kun je doen door:

Let er tijdens het uitzoeken op dat niemand jou vertelt wat je geaardheid is, ook niet door een psycholoog, huisarts, geaardheidscoach of andere hulpverlener. Er is maar één persoon die antwoord kan geven op deze vraag en dat ben jijzelf. Een goede geaardheidscoach of hulpverlener kan je wel helpen om hier (versneld) antwoord op te krijgen.

Vrouwen vragen mij vaak wanneer ze hun omgeving ‘moeten’ vertellen over hun twijfels. Wanneer je nu in een heterorelatie zit kan het fijn zijn om je partner vanaf het begin mee te nemen met je twijfels. Voor de één is het fijner om de partner gelijk op de hoogte te brengen, terwijl in een andere situatie het fijner voelt om het pas te vertellen als je eruit bent. Er is hierin geen goed of fout, het verschilt echt per situatie. Een geaardheidscoach zal met je meekijken naar wat de mogelijkheden zijn in jouw situatie.

Wanneer je er tijdens het uitzoeken van je geaardheid achter bent gekomen dat je alleen bischierig bent en je niet romantisch of seksueel aangetrokken voelt tot vrouwen stopt hier de zoektocht en heb je antwoord gekregen op jouw geaardheidsvraagstuk. Wanneer in de toekomst je interesses in vrouwen weer terugkomen, dan is het raadzaam een geaardheidscoach te raadplegen. Vrouwen die terugkerende gevoelens voor vrouwen hebben zijn eigenlijk nooit heteroseksueel. 

Fase 5: Plan van aanpak maken

Wanneer je, met of zonder hulp, er voor jezelf uit bent dat je lesbisch of biseksueel bent kun je een plan van aanpak maken. Je kunt denken aan:

Fase 6: Plan van aanpak uitvoeren

In gesprekken met een geaardheidscoach heb je nu helder gekregen:

  • Wat je geaardheid is.
  • Wat je hiermee wilt en kunt doen.
  • Hoe je hier vorm aan kunt geven.
  • Hoe je dit wel of niet kunt integreren in je eventuele huidige relatie.
  • Hoe je dit kunt vertellen aan je omgeving.
  • Hoe je ervoor zorgt dat je in deze gesprekken ook daadwerkelijk vertelt wat je wilt vertellen.

In de fase word je begeleid naar het uiten van je geaardheid. Het plan van aanpak wordt in de praktijk uitgevoerd. Je hebt nauw contact met je coach en zij/hij zorgt ervoor dat je de koers blijft varen die bij jou past.

Fase 7: Invulling toekomst en oude patronen onderzoeken

Veel vrouwen denken dat ze klaar zijn op het moment dat hun omgeving weet van hun geaardheid of op het moment dat ze hun lesbische leven hebben vormgegeven. Mijn ervaring is helaas dat het proces dan nog niet ophoudt. Er is namelijk een reden waarom je het lastig vond om te voelen welke geaardheid het beste bij je past. Er is een reden waarom je het eng vindt om dit leven te gaan leven. En er is een reden waarom je het lastig vindt om het gesprek aan te gaan met je ouders of openlijk uit te komen voor het feit dat je op vrouwen valt. En wanneer je nu in een heterorelatie zit is er een reden waarom je al die jaren dit gevoel niet gevoeld hebt of hebt weggeduwd.

In deze laatste fasen krijg je antwoord op al deze vragen. Jonge vrouwen hebben over het algemeen een minder volle rugzak dan vrouwen die al een heel (hetero)leven hebben opgebouwd. Voor alle leeftijden is het zinvol om te kijken naar waarom je leven tot nu toe gelopen is zoals het gelopen is. Welke (onbewuste) patronen jou in de kast hebben gehouden en te onderzoeken waarom je het lastig vindt of vond om je gevoel te volgen.

Ook wanneer je helemaal happy bent met je lesbische leven ontkom je niet aan rouw. Zelf dacht ik deze fasen gewoon maar over te slaan, maar helaas. Mijn ervaring is dat elke vrouw te maken krijgt met de verschillende fasen van rouw, dus ook wanneer je wel helemaal happy bent met jouw (lesbische) leven. Laat je met betrekking tot lesbisch zijn en rouwverwerking begeleiden door iemand die hier ervaring mee heeft.

Fase 7 mag mijns inziens nooit overgeslagen worden, omdat je er op deze manier voor zorgt dat je in je nieuwe lesbische leven niet meer wordt belemmerd door oude patronen en gewoonten. Gun dit jezelf!

Hoe kan ik je helpen?

Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Ik help je op de volgende manieren:

Persoonlijke begeleiding
Je kunt bij mij terecht voor persoonlijke begeleiding tijdens een 1-op-1 traject. Wil je dit, dan kun je een vrijblijvende matchcall inplannen in mijn online agenda.

Online programma: ben ik lesbisch
Het online programma -ben ik lesbisch- is het meest complete programma voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid. In je eigen tempo ga je op onderzoek.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen.

100 + blogs

Je vindt meer dan 100 blogs op mijn website met waardevolle tips en adviezen. Je vindt hier zowel ervaringsverhalen als blogs waarin ik mijn kennis met je deel.

Interviews lesbische vrouwen

In de rubriek lesbische verhalen lees je de verhalen van verschillende vrouwen die openhartig over hun coming-out verhaal met jou delen. Ze doen dit omdat ze zelf hebben ondervonden hoe fijn het is als je verhalen van andere vrouwen kunt lezen die hetzelfde meemaken als jij. Zodat je bepaalde dingen kunt herkennen, en je gaat beseffen dat je niet de enige bent die dit overkomt en hiermee worstelt.

Vrouw uit de Kast Podcast

In de Vrouw uit de Kast Podcast vertel ik je alles over hoe je erachter komt of je op vrouwen valt en hoe het gaat na je coming-out. Verder leer ik je alles over kiezen met je gevoel, flirten & daten, lesbische seks en lesbische relaties.