Hoe kan ik mijn lesbische gevoelens accepteren?

Hoe kan ik mijn lesbische gevoelens accepteren?

Heel vaak vragen vrouwen aan mij hoe zij nu toch hun gevoelens voor vrouwen kunnen accepteren. Ze willen eigenlijk helemaal niet lesbisch zijn. Het liefst drinken ze een toverdrankje, zodat ze wel passen in hun heterorelatie of in het leven wat ze voor zich zien. Alleen zo werkt het niet. Ik zeg wel eens gekscherend dat als ik deze toverdrankjes zou verkopen, het storm zou lopen aan bestelling hiervoor.

Maar eigenlijk ben ik bloedserieus, want er zijn echt heel veel vrouwen die er alles voor over hebben om van hun lesbische gevoelens af te komen. Ze willen niet anders zijn, ze zijn bang dat ze er dan niet meer bij zullen horen. En ze hebben vooral veel moeite met het plaatje van mannetje-vrouwtje-kinderen, dat nu niet meer voor hen is weggelegd. Het maakt geen verschil of je nu 18 jaar en single bent of 50 jaar en in een heterorelatie zit. Wanneer je worstelt met de acceptatie van je gevoelens dan kan dit leiden tot depressieve gevoelens.

Het verhaal van Shirley (46 jr)

Zo ook Shirley, 46 jaar oud en moeder van 3 kinderen van 16, 13 en 10 jaar oud. Huilend zit ze bij mij op de praktijk. “Ik heb dit zo ontzettend graag gewild. Ik heb er zolang van gedroomd, nu heb ik het gezin en nu blijkt het niet voor mij weggelegd. Ik wil zo ontzettend graag dit leven leven, waarom lukt het mij toch niet om er gelukkig mee te worden?”

Het verhaal van Kim (21 jr)

Kim is studente journalistiek, 21 jaar oud en sinds kort verliefd geworden op een medestudente. Ze vindt de medestudente zo ontzettend leuk, de vlinders maken haar zo blij en de gedachten in haar hoofd haar zo in de war. Ze ziet zichzelf helemaal niet met een vrouw samen. Het lijkt haar zo’n raar idee, zij samen met een vrouw. Ze is heel bang wat haar ouders en vriendinnen hiervan vinden.

Test: ben ik lesbisch

Ontdek met deze korte test of je lesbisch bent. Invullen kost maximaal twee minuutjes

Kleine nuance: natuurlijk is een test niet bepalend, het geeft een indicatie!

Acceptatie is een kwestie van tijd

Besef je ten eerste dat dit proces van acceptatie tijd nodig heeft. Je had een bepaald leven of toekomstbeeld voor ogen dat nu ineens volledig anders is. Geef jezelf de tijd om hieraan te wennen. Ga in die tijd aan de slag met je gevoelens en wees mild. Er zit geen bepaald tijdspad aan het accepteren van je gevoelens van jouw innerlijke zijn.

Voor sommige vrouwen is het zo gedaan en zij zijn opgelucht dat hun puzzel in elkaar past. Voor velen is het toch wat ingewikkelder en kost het maanden en soms wel jaren voordat ze echt helemaal blij zijn met wie ze zijn en het leven dat daarbij past.

Onderzoeken

Je kunt je gevoelens voor vrouwen pas accepteren als je de bevestiging hebt gevoeld dat het daadwerkelijk zo is. Wanneer je hier niet zeker van bent zul je rondjes blijven draaien in de wat-als-stand: wat als ik haar niet tegen was gekomen, wat als ik beter mijn best doe, wat als…?

Daarom is het belangrijk dat je er voor jezelf, op gevoelsniveau, zeker van bent dat je lesbisch (of biseksueel) bent. Dit kan door gesprekken met een geaardheidscoach, het ontmoeten van gelijkgestemden (bijvoorbeeld tijdens een ontmoetingsdag), (e-)boeken hierover lezen of het zelf ontdekken op praktisch gebied: een seksuele ervaring met een vrouw, daten met een vrouw of een relatie opbouwen met een vrouw.

Anderen ontmoeten

Buiten het zelf onderzoeken op praktisch gebied en de ondersteuning van een geaardheidscoach is het ontmoeten van andere vrouwen met deze gevoelens mijns inziens essentieel. Je hebt nu eenmaal herkenning nodig. Het is zo helpend om echt te zien en te merken dat jij niet de enige bent met deze gevoelens.

Ga op zoek naar gelijkgestemden, doe mee aan een ontmoetingsdag van Vrouw uit de Kast, ga op zoek naar gelijkgestemden bij jou in de buurt, bijvoorbeeld via het COC of de Kringen.

Hierdoor bouw je een omgeving op die eigenlijk net zo is als jij. Je kunt je spiegelen en herkennen in anderen, waardoor lesbisch zijn voor jou steeds normaler wordt. Heb je dit niet, dan zul je je blijven meten aan de heterowereld om je heen en zal het verlangen om je gevoelens te negeren alleen maar groter worden.

Alleen wanneer je weet dat je gevoelens niet raar zijn en je voor jezelf echt voelt dat je echt op vrouwen valt (uitproberen in de praktijk) kan het proces van acceptatie gaan beginnen. 

Test: ben ik lesbisch

Ontdek met deze korte test of je lesbisch bent. Invullen kost maximaal twee minuutjes

Kleine nuance: natuurlijk is een test niet bepalend, het geeft een indicatie!

Oorzaak achterhalen

En dan krijg ik heel vaak de vraag: “En hoe doe ik dit dan Diana?” Want je hoofd vertelt je elke keer weer dat je deze gevoelens eigenlijk niet wilt voelen. Dat je echt wel snapt dat het voor andere vrouwen zo is, maar jouw situatie is anders. Dat je prima een hetero leven kunt leiden of door kunt gaan zoals je deed.

Om je hoofd hierbij een handje te helpen zijn gesprekken met een geaardheidscoach essentieel. Ga er samen achter proberen te komen waarom je het zo moeilijk vindt om lesbisch te zijn. Waar ben je nu precies bang voor?

  • Ben je bang om er niet meer bij te horen? Dat anderen niet meer met je om willen gaan?
  • Ben je bang dat je een moeilijk leven gaat krijgen? Dat je net als jouw moeder na de scheiding geen partner meer vindt?
  • Of ben je bang dat anderen last en pijn gaan hebben van jouw keuze? Dat jouw ouders anders worden aangekeken of je ex-man voor eeuwig verdrietig door het leven gaat?
  • Of ben je bang dat je net als je moeder na een scheiding geen partner meer vindt?

Verdriet is normaal, je raakt het plaatje wat je in je hoofd had kwijt, daar mag je bang en verdrietig over zijn. Naast je angsten duidelijk krijgen is het zinvol om te kijken naar de oorzaak, dus naar waarom je hiermee struggled.

Lees ook: Je druk maken om wat je omgeving vindt? Zoek eerst je geaardheid uit!

Op zoek naar de oorzaak

Komt het omdat je vroeger gepest bent en daarom niet bij een minderheidsgroep wilt horen? Ben je opgevoed met een streng geloof of in een strenge kerkgemeenschap met duidelijke regels? Of ben je opgegroeid met ouders die heel zwart/wit in het leven staan, die veel oordelen, sarcasme gebruiken of roddelen?

Mijn advies is altijd om naar de oorzaak hiervan te gaan kijken. Dan ga je snappen waarom je hierin terecht bent gekomen. Het helpt je hoofd het te begrijpen, waardoor je weer een stap verder komt naar echt voelen en accepteren.

Aan de slag met affirmaties

Daarnaast kun je zelf ook aan de slag gaan met affirmaties. Ik werk anders met affirmaties dan je misschien gewend bent. Kort uitgelegd werk ik met affirmatie door teksten voor jezelf op te schrijven en deze heel vaak te lezen. Je kunt denken aan kaartjes, post-its of een affirmatiebord.

Zoals je in mijn blog over affirmaties hebt kunnen lezen werken affirmaties heel goed om je hoofd nieuwe patronen aan te leren. Om te wennen aan woorden zoals lesbienne of om gedachten die je in je hoofd hebt voorbij te laten gaan.

Het klinkt in eerste instantie ongeloofwaardig, maar zodra je hiermee werkt, zul je echt merken dat het je verder helpt. Dat je op deze manier echt je gedachten kunt veranderen en jezelf leert te accepteren zoals je bent.

Rouwen

Volledige acceptatie kan alleen als je kunt aanvaarden wat niet meer is en ook niet meer zal komen. Vrijwel elke vrouw komt, vanaf het moment dat ze twijfels krijgt over haar geaardheid, terecht in een rouwproces. Omdat het leven wat je altijd voor ogen hebt gehad of op gehoopt hebt, nu ineens heel anders ingevuld wordt.

Ik beschreef eerder de vijf fasen van rouw en hoe die er voor mij, toen, uit hebben gezien. Rouw hoort erbij om uiteindelijk jezelf te kunnen accepteren als wie je van binnen bent. Dit heb je nodig om te kunnen voelen en weer blij te zijn met wie je bent.

Lees ook – Rouwproces: Welke fasen van rouw doorloop je nadat je uit de kast bent gekomen?

Samengevat

Kortom, gun jezelf de tijd om grondig uit te zoeken wie je bent, gun jezelf de tijd om de oorzaak te achterhalen voor waarom je dit zo moeilijk te accepteren vindt.

Ga aan de slag, ontmoet andere mensen, breid je roze vriendenkring uit en heb verdriet om wat er niet meer is. Wanneer je dit jezelf kunt gunnen zul je vanzelf gaan merken dat jij jezelf als een prachtige lesbienne gaat zien. Want dat ben je!

Hoe kan ik je helpen?

Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Ik help je op de volgende manieren:

Persoonlijke begeleiding
Je kunt bij mij terecht voor persoonlijke begeleiding tijdens een 1-op-1 traject. Wil je dit, dan kun je een vrijblijvende matchcall inplannen in mijn online agenda.

Online programma: ben ik lesbisch
Het online programma -ben ik lesbisch- is het meest complete programma voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid. In je eigen tempo ga je op onderzoek.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen.

100 + blogs

Je vindt meer dan 100 blogs op mijn website met waardevolle tips en adviezen. Je vindt hier zowel ervaringsverhalen als blogs waarin ik mijn kennis met je deel.

Interviews lesbische vrouwen

In de rubriek lesbische verhalen lees je de verhalen van verschillende vrouwen die openhartig over hun coming-out verhaal met jou delen. Ze doen dit omdat ze zelf hebben ondervonden hoe fijn het is als je verhalen van andere vrouwen kunt lezen die hetzelfde meemaken als jij. Zodat je bepaalde dingen kunt herkennen, en je gaat beseffen dat je niet de enige bent die dit overkomt en hiermee worstelt.

Vrouw uit de Kast Podcast

In de Vrouw uit de Kast Podcast vertel ik je alles over hoe je erachter komt of je op vrouwen valt en hoe het gaat na je coming-out. Verder leer ik je alles over kiezen met je gevoel, flirten & daten, lesbische seks en lesbische relaties.