Lesbische gevoelens onderzoeken

Ervaar je lesbische gevoelens? Denk je dat je op vrouwen valt maar weet je dit niet zeker? In deze blog gaan we hier uitgebreid op in.

Lesbische gevoelens zijn niet raar

Weet dat jouw gevoelens helemaal niet raar zijn. De ene persoon valt op vrouwen, een ander op mannen en weer een ander op (geen van) beiden. Jouw gevoel kun je nu eenmaal niet veranderen. Hoe graag je dat misschien nu ook zou willen. Sommige mensen voelen zich van jongs af aan, aangetrokken tot hetzelfde geslacht, anderen komen daar pas veel later achter.

Er is absoluut niets raars aan als je op je 52ste ineens verliefd wordt op een vrouw. Zeker wanneer je getrouwd bent met een man, en (klein)kinderen hebt, kan het schrikken zijn dat je deze gevoelens nu (ineens) voelt. Deze gevoelens leveren vaak veel vragen en onzekerheden op. Waarschijnlijk ook bij jou, anders was je nu niet op zoek naar informatie hierover. Ik snap je helemaal, voor mij was het toendertijd ook een schok. Ik wilde deze gevoelens eigenlijk helemaal niet voelen. Alleen waren ze er wel en kon ik er simpelweg niet meer om heen.

Neem de tijd om te voelen, om eraan te wennen dat deze gevoelens er zijn. En onthoud altijd: je bent niet gek of raar! Het is geen fase, bevlieging of midlifecrisis. Het zijn je gevoelens en die zijn meer dan de moeite waard om uit te zoeken.

Ik ben de enige.

Eén ding staat vast: je bent niet de enige die deze gevoelens heeft! Misschien dat het nu zo voelt, maar weet dat er veel vrouwen zijn die gevoelens hebben voor andere vrouwen.

  • Wist je dat 5,7 % van de vrouwen lesbische of biseksuele gevoelens heeft? Dat is ongeveer 1 op de 17 vrouwen!
  • Wanneer je in een stadsbus met alleen maar vrouwen zou zitten, dan zijn er in deze bus zeker 3 vrouwen met lesbische of biseksuele gevoelens!
  • Wanneer je in een middelgroot ziekenhuis werkt, heb je ongeveer 198 collega’s met lhb (lesbisch, homo, biseksuele) gevoelens.

Dagelijks melden zich vrouwen bij mij aan omdat ze ineens gevoelens hebben gekregen voor vrouwen. Ze zijn verliefd geworden op een vrouwelijke collega, een vriendin of kennis of zijn om andere redenen gaan twijfelen over hun geaardheid. Je bent dus absoluut niet de enige die deze gevoelens heeft. Neem eens deel aan een ontmoetingsdag, dan zal je merken dat je echt niet de enige bent!

Ben ik nu lesbisch?

Wanneer je voor het eerst verliefd bent geworden op een vrouw betekent dit niet dat je gelijk lesbisch bent. We zijn snel geneigd om een etiket te plakken op onze gevoelens, want zo’n etiket geeft ons houvast. Wat ditzelfde etiket doet, is ons beperken in alle mogelijkheden die er zijn.

Wanneer je voor het eerst verliefd bent geworden op een vrouw betekent dit concreet dat je gevoelens voor een vrouw kunt hebben. Niets meer en niets minder. Je beslist helemaal zelf of je deze gevoelens verder wilt onderzoeken en wat je hier vervolgens mee wilt doen.

Wat moet ik met mijn lesbische gevoelens?

Ten eerste moet je helemaal niets. Je beslist helemaal zelf of je wilt gaan bekijken wat deze gevoelens nu precies voor je betekenen. Mijn advies zou wel zijn om dit uit te gaan zoeken.
Start eerst met het lezen van verhalen van anderen die dit hebben meegemaakt. Je kunt mijn persoonlijke verhaal hier lezen in 20 blogs. Kijk wat je herkent of wat je niet herkent.

Ook kun je starten met het lezen van het e-book: “Ben ik lesbisch?”. Dit e-book is er speciaal voor vrouwen met twijfels over hun geaardheid. Het kan de eerste stap zijn naar het onderzoeken van je gevoelens, zonder dat je gelijk actie hoeft te ondernemen in jouw situatie.

Ook kun je de tips bekijken in het gratis e-book of het online programma volgen. Er zijn dus genoeg mogelijkheden om zelf, op je eigen tempo je gevoelens duidelijker te krijgen. Wanneer je deze gevoelens negeert of blokkeert komen deze op een later moment in je leven weer naar boven. Dat kan over een jaar zijn of zoals bij mij na 12 jaar of over 30 jaar.

Deze gevoelens zijn onderdeel van wie jij bent. Wanneer je deze gevoelens wegstopt, zul je merken dat je gedachten bewust of onbewust een eigen waarheid zullen gaan creëren. Jarenlang heb ik geleefd naar de onbewuste ideologie die mijn gedachten mij vertelde: “Vrouwen vind ik seksueel aantrekkelijker, maar een normaal en gelukkig leven zal ik leiden met een man”.

Ik werd uiteindelijk (na 12 jaar) somber en kreeg depressieve klachten omdat ik mijn gevoelens voor vrouwen nooit echt had onderzocht. Ik leefde maar door en door in een leven wat eigenlijk niet bij mij paste, zonder dat ik dit direct door had. Ik had mijn gevoelens weggeredeneerd met het feit dat ik nooit lesbisch kon zijn omdat ik (toen) geen afkeer had voor piemels. Naar mijn idee zou een echte lesbienne namelijk nooit iets met een man gedaan kunnen hebben. Dus leefde ik naar mijn zelfbedachte ideologie totdat het niet meer ging. Ik werd somber en depressief en ging pas op onderzoek uit toen ik het leven bijna niet meer kon dragen.

Dat laatst dat wil ik jou graag besparen! Om eerlijk te zijn, heb ik elke maand wel een vrouw tegenover mij zitten die zegt: “Diana, ik heb het elke keer weggeredeneerd, maar ik ben nu boven de 60 jaar en dit is mijn vijfde verliefdheid op een vrouw. Ik denk dat het toch wel wat betekent”.

Wat alle vrouwen die bij mij komen gemeen hebben is dat ze zeggen dat ze hun gevoelens veel eerder hadden moeten onderzoeken. Dat ze er veel eerder met iemand over hadden moeten praten, omdat deze gevoelens niet verdwijnen. Ja, soms voor even of voor een paar jaar, maar daarna komen ze gewoon weer terug.

Bij wie kan ik terecht met mijn lesbische gevoelens?

Daarom is het belangrijk dat je niet alleen blijft zitten met deze gevoelens en gedachten. Het grootste gevaar is dat jouw gedachten dan een eigen waarheid kunnen gaan leiden. Juist door je ervaring en gevoelens te delen met iemand anders kun je er een heldere kijk op krijgen. Het zal je waarschijnlijk heel erg opluchten om je verhaal te delen.

Er komen ook genoeg vrouwen bij mij die niet somber zijn. Die samen met hun man een prima bv-gezin draaien. Die voor de buitenwereld een perfect plaatje hebben en het eigenlijk zelf ook wel prima vinden gaan. Er is geen tot weinig intiem contact maar dat vinden ze beide niet erg. Totdat er ineens die ervaring met een vrouw was. Die vrouw die ervoor zorgde dat je nu in de zevende hemel bent. Je op seksueel gebied heeft laten ervaren wat nu echt genieten is. Waarbij je die diepere connectie voelt die je nog nooit eerder hebt gevoeld.

Wanneer jij in deze situatie zit kan praten erover zorgen dat je helderheid krijgt over jouw situatie. Waar zit je nu precies in, wat betekenen al deze gevoelens en wat wil je er mee doen? Welke mogelijkheden zijn er en welke consequenties hebben die? Zeker wanneer je denkt dat er geen mogelijkheden zijn in jouw situatie, is praten met iemand anders essentieel. Je zult zien dat er meer mogelijkheden zijn dan je in eerste instantie dacht.

Sommige vrouwen kiezen ervoor om een goede vriendin of een familielid in vertrouwen te nemen. In de meeste situaties lucht het heel erg op om je verhaal te doen. Naast opluchting is het belangrijk dat je gaat onderzoeken wat deze gevoelens nu precies betekenen en wat jij ermee wilt gaan doen. Anders stop jij je gevoelens weg en zal je over een paar jaar weer opnieuw deze tips lezen.

Mijn advies is om je gevoelens uit te gaan zoeken onder begeleiding van een geaardheidscoach. Zij/hij is gespecialiseerd in deze specifieke geaardheidsvraagstukken zoals vrouwen met lesbische gevoelens in een hetero relatie. Zelf begeleid ik tientallen vrouwen per week die ineens verliefd zijn geworden op een vrouw (zowel met als zonder hetero relatie) en niet weten wat ze in hun situatie moeten doen. Samen met deze vrouwen zorg ik voor helderheid in haar situatie, kijken we naar welke mogelijkheden er zijn en naar wat haar nu echt gelukkig maakt.

Wanneer je contact legt met een geaardheidscoach voel dan goed of jij je veilig voelt bij haar/hem. Het is belangrijk dat je niet in een bepaalde richting wordt geduwd (bijvoorbeeld scheiding) maar dat je echt op zoek gaat naar waar jouw hart ligt en wat goed is voor jou. Een goede geaardheidscoach of andere hulpverlener zal jou nooit vertellen of je lesbisch bent of niet. Dat kan hij/zij namelijk helemaal niet, alleen jij kan voelen en beslissen wat jouw geaardheid is. De taak van een goede geaardheidscoach, psycholoog of andere hulpverlener is om hier samen met jou achter te komen. Door gesprekken, vragen te stellen, herkenning en erkenning en oefeningen te doen, komen jullie hier samen achter.

Wanneer je door Diana begeleid wilt worden kun je hier een afspraak maken voor een (advies)gesprek.

Mijn omgeving accepteert mijn lesbische gevoelens niet.

Wanneer je in een omgeving opgegroeid bent waarin homoseksualiteit niet geaccepteerd is, kan het extra lastig zijn wanneer je (ineens) gevoelens voor vrouwen hebt. Doordat je van kinds af aan hebt gehoord dat het niet goed is kun je het gevoel hebben dat wat je voelt er niet mag zijn of slecht is.

Neem het jezelf niet kwalijk als je dit denkt, dit is zoals jij het hebt meegekregen vanuit jouw gezin van herkomst. Besef je vervolgens dat dit niet is hoe jij hier zelf over denkt, maar dat dit de gedachten zijn die jouw ouders en/of omgeving op jou hebben overgebracht. Je bent nu volwassen en mag je eigen mening gaan vormen. Jij mag gaan zijn wie jij daadwerkelijk bent.

Wanneer je de persoon blijft die je omgeving graag wilt dat je bent, zul je uiteindelijk nooit echt gelukkig kunnen worden. Probeer contacten te maken met mensen buiten jouw kringen en praat met hen. Door in contact te komen met mensen die anders tegen de wereld aan kijken dan jouw omgeving nu doet, zal je merken dat je meer mogelijkheden gaat zien. Als je weet dat jouw omgeving moeite heeft met het feit dat je gevoelens hebt voor vrouwen is het extra lastig om vast te houden aan je eigen waarden en te gaan staan voor wie je bent.

In deze situaties adviseer ik om aan de slag te gaan met een geaardheidscoach. Naast het leren wie je nu echt bent en wat je voelt kun je samen met je coach een coming-out plan maken. Zodat je goed voorbereid bent op de vragen vanuit jouw omgeving. Ook kun je samen kijken naar jouw gezin van herkomst, naar de vastzittende patronen en hoe je hier uit komt komen. Dit kun je doen door middel van familieopstellingen.

Scheiden is geen optie.

Wanneer je getrouwd ben met een man, misschien samen kinderen hebt en samen een leven hebt opgebouwd, kan het een schok zijn dat je ineens gevoelens hebt gekregen voor een vrouw. Voor veel vrouwen voelt het alsof de grond onder hun voeten vandaan wegzakt. Alles wat jouw zekerheid gaf is ineens wankel. Er kunnen meerdere redenen zijn waarom jij ervan overtuigd ben dat je, ondanks je gevoelens voor vrouwen, in dit huwelijk moet blijven. Misschien omdat jij en je partner beste vrienden zijn, of omdat je bang bent wat de buitenwereld ervan gaat zeggen of misschien wel omdat je financieel afhankelijk bent. Weet dat er altijd mogelijkheden zijn, ook voor jouw situatie!

Wanneer je financieel afhankelijk bent van een partner kan het heel spannend zijn om hem te vertellen over jouw gevoelens. Praat eerst met iemand anders over je gevoelens voor vrouwen. Hierdoor zal je merken, wanneer de eerste heftige emoties over het onderwerp geuit zijn, je de situatie nu wat meer kunt overzien. Ik ben ervan overtuigd dat elke vrouw onafhankelijk kan zijn. Dit komt omdat ik jaren geleden ook financieel afhankelijk was van een man. In eerste instantie overzag ik echt niet hoe ik dat allemaal moest gaan doen. Ik moest de financiële stabiliteit op gaan geven, het gemak van alles kunnen kopen en doen, dat vond ik heel spannend.  Maar het ging gemakkelijker dan ik vooraf had kunnen bedenken. Met de juiste mindset kun jij, helemaal in je uppie, een eigen bestaan opbouwen voor jou en (indien van toepassing) je kinderen. Een bestaan waarin je mag zijn wie jij bent!

In Nederland zijn er voldoende mogelijkheden, met bijvoorbeeld toeslagen, zodat je ook met een parttime salaris een goed leven kunt leven. Een goede geaardheidscoach kan je hierin verder begeleiden. Geloof mij maar, je kunt echt veel meer dan je nu denkt!

En nu?

Neem je gevoelens serieus. Ga lezen, zoek herkenning én ga praten. Hoe moeilijk dit ook kan zijn. Neem een vriendin in vertrouwen en maak een afspraak met een geaardheidscoach. Gun jezelf tenminste één adviesgesprek om advies te krijgen over jouw specifieke situatie. Ik weet namelijk zeker dat het je verder zal gaan helpen!

Wil je door Diana begeleid worden, maar wonen we niet bij elkaar in de buurt? Geen zorgen! Een adviesgesprek, en de coaching, kan ook uitstekend via videobellen of telefonisch plaatsvinden. Vele dames uit binnen- en buitenland gingen je al voor op deze manier.

Liever eerst nog meer lezen? Koop dan het e-book: Ben ik lesbisch? Dit e-book is een bron van herkenning én een eerste stap in het onderzoeken van jouw gevoelens voor vrouwen. Naast de gestructureerde uitleg en theorie kun je ervoor kiezen om met de oefeningen aan de slag te gaan. Deze oefeningen brengen je dichter bij je gevoel, bij wat jij nu echt wilt.

End of content

End of content