Ben ik biseksueel

Ben ik biseksueel: wanneer ben je dit echt?

Over biseksualiteit bestaat veel onduidelijkheid. In dit blog ga ik je meer vertellen over biseksualiteit en de verwarringen die vaak ontstaan.

Ten eerste: het is goed om te onthouden dat er geen regels of bepaalde voorwaarden zijn om je als biseksueel te identificeren. Alleen jij bepaalt of je biseksueel bent of niet. Laat je dit dus ook niet aanpraten. Voel vooral in dit blog wat goed voelt voor jou en waar jij je wel of niet in herkend.

Een biseksueel persoon voelt zich romantisch en/of seksueel aangetrokken tot zowel mannen als vrouwen. Vaak denken mensen dat dit 50% op mannen en 50% op vrouwen is. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Ik zie seksuele geaardheid liever als een lijn dan als een hokje.

Links staan de mannen, rechts de vrouwen (of andersom, net wat je wilt) en jouw seksuele geaardheid kan precies in het midden uitkomen van die lijn, maar ook meer naar links richting mannen of juist meer naar rechts richting vrouwen.

Dit zeggen biseksuele vrouwen

Als ik biseksuele vrouwen vraag waarom zij zich biseksueel voelen, vertellen ze mij dat hun lijf zowel op een mannen- als een vrouwenlijf reageert. Hun lijf hoeft bij beide geslachten geen moeite te doen om in beweging te komen. Ze voelen dat ze opgewonden raken van zowel een mannenlijf als een vrouwenlijf en ervaart beiden als aantrekkelijk. De mate hierin kan ook weer per geslacht anders zijn (denk weer aan die lijn). Je kunt dus biseksueel zijn en je meer aangetrokken voelen tot mannen of juist tot vrouwen.

Dit is heel anders dan bij hetero- of lesbische vrouwen. Over het algemeen voelen heteroseksuele vrouwen geen seksuele aantrekkingskracht naar vrouwen en lesbische vrouwen niet naar mannen. Biseksuele personen voelen deze aantrekkingskracht wel naar beide geslachten. Maar dat betekent niet dat ze altijd behoefte hebben een relatie met beide geslachten. Het kan heel goed dat je als biseksuele vrouw in een relatie zit met een man en op dat moment geen behoefte hebt aan seksueel contact of relatie met een vrouw. En visa versa natuurlijk ook. Ook kan het zijn dat deze behoeften later in je relatie wel ontstaat.

Test: ben ik lesbisch

Ontdek met deze korte test of je lesbisch bent. Invullen kost maximaal twee minuutjes

Kleine nuance: natuurlijk is een test niet bepalend, het geeft een indicatie!

Ben ik biseksueel?

Iemand die zich als biseksueel identificeert heeft dus niet standaard twee partners of heeft standaard met beide geslachten seks. Iets wat vaak wel gedacht wordt, of op zijn minst dat iemand de behoefte heeft om seks te hebben met beide geslachten. Het kan, maar het hoeft niet. Dat alles ligt aan de behoeften én de relatievorm.

Biseksuele personen die monogaam leven hebben één levenspartner. Dit kan een man of een vrouw zijn. Zij worden verliefd op iemand en bouwen hier een liefdesrelatie mee op. Er is geen behoefte aan het ontbrekende geslacht, je bent immers gelukkig met de persoon waarmee je op dat moment bent (ongeacht of dit een man of een vrouw is).

Hoe weet je of je biseksueel bent?

Wanneer iemand in een monogame heterorelatie er ineens achter komt (ook) aangetrokken te worden tot hetzelfde geslacht (iemand die zich altijd heeft geïdentificeerd al hetero), denkt men vaak dat je dan wel biseksueel moet zijn. Je hebt immer altijd seks gehad met iemand van het andere geslacht en dan kun je nooit lesbisch of homo zijn.

Ten eerste is dit een grote fabel en ontzettend stereotype. Er zijn veel lesbische vrouwen die in het verleden seks hebben gehad met een man en 100% lesbisch zijn. Er zijn heel veel lesbisch vrouwen die nog nooit seks met een man hebben gehad en wel van penetratie houden. Al deze fabels zijn ooit onze maatschappij ingekomen als stereotype. Vaak houden we in onze gedachten dit stereotype onbewust vast en verbinden er conclusies aan.

Wanneer je in je heterorelatie er achter komt dat je (ook) op hetzelfde geslacht valt, is dit het uitzoeken waard. Je kunt zowel biseksueel al lesbisch zijn, geen enkele geaardheid is uitgesloten totdat jij dit voor jezelf hebt uitgezocht én echt voelt wat voor jou klopt.

Ook kan het zijn dat je geaardheid voor jou al jaren duidelijk is, je bent biseksueel. En dat de behoefte naar het ontbrekende geslacht er nooit is geweest, maar nu ineens wel naar voren komt.

Ben ik biseksueel?

Een relatie met een man of een vrouw

Het belangrijkste om over biseksualiteit te onthouden is dat een biseksueel persoon een relatie kan hebben met zowel een vrouw als met een man, maar dat het tegelijk hebben van een relatie met een vrouw en een man niet direct te maken heeft met biseksualiteit, maar vaak meer met de keuze van de relatievorm.

Wanneer iemand die biseksueel is behoefte heeft aan zowel een relatie met een man als met een vrouw, zegt dit dus niets over de geaardheid, maar alles over de relatievorm. Je kunt monogaam biseksueel zijn, dan heb je één partner welke een man of een vrouw is. En je kunt polyamoreus biseksueel zijn of biseksueel met een open relatie. Dan val je op beide geslachten en kun je ook met beide geslachten tegelijkertijd een relatie of seks hebben.

Biseksueel met een open- of polyamoreuze relatie

Wanneer je biseksueel bent en behoefte hebt aan een relatie met zowel een man als een vrouw, dan zegt dit dus niets over je geaardheid, maar alles over de relatievorm. Bij zowel een open- als een polyamoreuze relatie heb je behoefte aan een relatie met meerdere personen. Met beide relaties kun je een seksueel contact hebben en met beide geslachten is sprake van echte verbinding.

Biseksualiteit als oplossing

In mijn praktijk kom ik veel stellen tegen die binnen hun heteroseksuele monogame relatie te maken krijgen met gevoelens voor hetzelfde geslacht. Eén van de partners heeft dan gevoelens gekregen voor hetzelfde geslacht en/of denkt biseksueel te zijn.Ze hebben hun monogame relatie opgebroken naar een open relatie, de relatievorm is veranderd. Hier gaat het dan in bijna alle gevallen ook mis. Een open- of polyamoreuze relatie is een levenswijze, geen noodoplossing.

Vergelijk het met een koemelkallergie

Stel: er wordt bij jou ineens een koemelkallergie vastgesteld. Dan moet je stoppen met alles te eten waar melk in zit, dus ook chocolade en ijs. Het is dan een stuk moeilijker om je hieraan te houden dan wanneer je vanuit je veganistische levenswijze geen melkproducten neemt. Bij jou is een probleem ontstaan (de allergie) waardoor je je leven moet aanpassen, de veganist doet dit vanuit een innerlijke overtuiging.

Zo is dit met relaties ook. Als je een open relatie met iemand of meerdere personen hebt omdat dit je levensovertuiging is, dan zal de kans van slagen groot zijn. Maak je van je monogame relatie een open relatie, omdat er een probleem is ontstaan (één van beiden twijfelt over zijn/haar geaardheid), dan is het heel veel lastiger om alle partijen gelukkig te maken. Ik zeg niet dat het onmogelijk is, maar het geeft vrijwel altijd wel problemen.

In deze blog lees je meer: waarom een open relatie niet werkt als je op vrouwen valt.

Test: ben ik lesbisch

Ontdek met deze korte test of je lesbisch bent. Invullen kost maximaal twee minuutjes

Kleine nuance: natuurlijk is een test niet bepalend, het geeft een indicatie!

Een echte biseksueel:

Zoals je hebt kunnen lezen wordt de term “biseksueel” vaak verkeerd gebruikt. Dit zorgt voor een verkeerd imago over biseksualiteit. Veel mensen denken dat biseksuelen niet kunnen kiezen of dat het een soort van tussenfase is. Maar dat is niet zo, het is echt mogelijk dat je je aangetrokken voelt tot beide geslachten.

Deze gedachten en uitspraken zijn heel pijnlijk voor mensen die zich daadwerkelijk biseksueel voelen. Zij moeten zich onnodig vaak verantwoorden voor hun geaardheid en omgaan met de negatieve smaak die aan de term hangt. Zowel vanuit de heterowereld als de gaywereld.

Niemand kan voor jou beslissen of je biseksueel bent. Alleen jij kunt jouw geaardheid voelen. Daarom is het heel belangrijk om te gaan onderzoeken wat jouw geaardheid is, en welke relatievorm er bij jou past. Alleen uitproberen, openheid en eerlijkheid naar jezelf en je eventueel partner zorgen ervoor of jij kunt voelen hoe het voor jou voelt. Mocht je blijven twijfelen, schakel dan hulp in van een geaardheidscoach. Zij zijn er om jou hierin verder te helpen.

Hoe kan ik je helpen?

Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Ik help je op de volgende manieren:

Persoonlijke begeleiding
Je kunt bij mij terecht voor persoonlijke begeleiding tijdens een 1-op-1 traject. Wil je dit, dan kun je een vrijblijvende matchcall inplannen in mijn online agenda.

Online programma: ben ik lesbisch
Het online programma -ben ik lesbisch- is het meest complete programma voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid. In je eigen tempo ga je op onderzoek.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen.

100 + blogs

Je vindt meer dan 100 blogs op mijn website met waardevolle tips en adviezen. Je vindt hier zowel ervaringsverhalen als blogs waarin ik mijn kennis met je deel.

Interviews lesbische vrouwen

In de rubriek lesbische verhalen lees je de verhalen van verschillende vrouwen die openhartig over hun coming-out verhaal met jou delen. Ze doen dit omdat ze zelf hebben ondervonden hoe fijn het is als je verhalen van andere vrouwen kunt lezen die hetzelfde meemaken als jij. Zodat je bepaalde dingen kunt herkennen, en je gaat beseffen dat je niet de enige bent die dit overkomt en hiermee worstelt.

Vrouw uit de Kast Podcast

In de Vrouw uit de Kast Podcast vertel ik je alles over hoe je erachter komt of je op vrouwen valt en hoe het gaat na je coming-out. Verder leer ik je alles over kiezen met je gevoel, flirten & daten, lesbische seks en lesbische relaties.