21 | Als anders zijn de standaard is, dan is iedereen normaal

Als anders zijn de standaard is, dan is iedereen normaal

Hoe komt het toch dat sommige mensen het idee hebben dat vrouwen minder waard zijn dan mannen? Hoe komt het toch dat sommige mensen denken dat een homoseksuele relatie nooit gelijkwaardig kan zijn aan een heteroseksuele relatie. En hoe komt het dat sommige mensen denken dat (twee) vrouwen lustobjecten zijn?

“Hoe mooi zou een wereld zijn waar geen normaalbeeld meer is, maar iedereen anders is en mag zijn”

Dat komt omdat dit hun normaalbeeld is, hoe zij de wereld zien. Dit hebben ze meegekregen vanuit hun opvoeding, misschien vanuit hun geloof en ze zien dit in hun omgeving. Vrienden die net zo denken en praten, andere gezinnen waar het ook zo gaat en via de media. Anno 2019 is het normaalbeeld in Nederland nog steeds hetero normatief. Toen ik, een jaar na mijn coming out, een relatie kreeg met mijn vriendin was ik ook verbaasd over de verschillen die ik tegen kwam. In mijn (vele) hetero relaties was ik nog nooit zo behandeld of bekeken als in mijn lesbische relatie. Ik ben ineens anders omdat ik op vrouwen val. Ik ben anders omdat ik hierdoor niet meer voldoe aan het standaardbeeld van mens zijn wat er in onze maatschappij is.

Wat zou ik dat normaal beeld graag veranderen! Je bent anders omdat je niet voldoet aan de kenmerken die gegeven zijn aan het normaal beeld. Wie heeft dat ooit bedacht? Hoe mooi zou dat zijn als we dat kunnen gaan veranderen? Als kinderen al jong leren dat het normaal beeld niet alleen vader en moeder is maar dat daar veel meer variaties van zijn. Hoe mooi zou het zijn als kinderen leren dan niet alleen dat kindje in de klas met een half armpje anders is, maar we allemaal wel iets hebben wat ons anders maakt.

Gratis ebook:
twijfel je of je op vrouwen valt?

Download gratis het ebook ’twijfel je of je op vrouwen valt’. Speciaal voor vrouwen met twijfels over lesbische of biseksuele gevoelens. Reken definitief af met je twijfels en start direct met je zoektocht. Dit is het meest complete e-book wat je online vindt. Geschikt voor vrouwen van alle leeftijden!

Ebook: val ik op vrouwen

“Noem mij een idealist, een streber, dat mag allemaal”

Hoe mooi zou een wereld zijn waar geen normaalbeeld meer is maar iedereen anders is en mag zijn. Een wereld waarin we allemaal gelijkwaardig worden behandeld. Een wereld waarin niemand zich afgewezen voelt en iedereen mag zijn wie hij is. Een wereld waarin er geen geweld meer is omdat iemand anders is. Noem mij een idealist, een streber, dat mag allemaal. Maar als we niet ergens beginnen om ons hier druk over te maken weten we in ieder geval zeker dat het nooit zal veranderen of verbeteren.

“Mijn verbaasdheid over dit onderwerp gaat voor mij over het bevestigen van het stereotype mens”

En dat is ook de reden waarom ik met grote verbazing naar de keuze van RTL4 zat te kijken tijdens het programma “Het perfecte plaatje”. Mijn verbaasdheid over dit onderwerp gaat voor mij over het bevestigen van het stereotype mens. En als je de verschillende modellen zo bekijkt heeft RTL4 echt zijn best gedaan. Er is tijdens deze opdracht aandacht voor diverse soorten mensen: bruin/wit, dik/dun, vrouw/man, top! Maar toen ik de bordjes zag die de modellen droegen werd ik even stil. De presentator las de volgende opdracht voor: “jullie gaan een prachtige naaktshoot doen met een etalage pop en een levend model. Op die foto moet het thema, dat bij jouw model hoort, worden uitgebeeld en wel op een erotische manier”.

“Want alleen dan zet je mensen aan het denken”

Als je goed kijkt naar de thema bordjes die de modellen bij binnenkomst vast hebben, zie je dat deze heel stereotype zijn. Een grote volle man krijgt het thema bordje tederheid, een donkere gespierde man het thema bordje extase en 2 vrouwen het thema bordje lust. Hiermee bevestigt RTL4 in mijn ogen volledig het stereotype mens. En om over de uitvoering van het thema lust maar te zwijgen. De twee dames worden door Froukje de Both in een innige pose gepositioneerd met op de achtergrond een toekijkende mannelijke paspop. Best wel stereotype als je het mij vraagt.

Als ik de toekijkende paspop even weg laat vind ik het een mooie foto met twee prachtige vrouwen. Alleen vraag ik mij af waarom RTL er voor kiest om zo de standaard te bevestigen. Het had mijn inziens ook anders gekund. Had voor de thema’s juist iets vernieuwend gekozen. Bijvoorbeeld voor lust twee homomannen en had de modellen van de thema’s tederheid en extase omgedraaid. Voorbeelden waar de maatschappij even twee keer voor moet knipperen om goed te kunnen zien wat ze nu precies zien. Was creatief geweest en had de modellen juist een thema gegeven wat niet zo voor de hand ligt.

Want alleen dan zet je mensen aan het denken. En alleen dan kunnen we misschien de mensen bereiken die zo strak vasthouden aan het normaal beeld. Want uiteindelijk willen alle mensen op onze aarde hetzelfde, dat er van je gehouden wordt gewoon om wie je bent!

*I.v.m. privacy zijn de namen van sommige betrokkenen gefingeerd.
Taalfoutje gezien? Mail het mij alsjeblieft!

Lees je mee in de blogserie
‘mijn persoonlijke verhaal’

Toen ik deze gevoelens kreeg dacht ik dat ik de enige op deze wereld was met deze gevoelens. Nergens kon ik ervaringen van vrouwen vinden die net als ik ineens twijfelde aan haar geaardheid.  Speciaal voor jou heb ik mijn verhaal gebundeld in 20 blogs.

In blog 1 t/m 20 lees je mijn persoonlijke verhaal: mijn 12 jaar in de kast, mijn coming out in mijn tweede hetero huwelijk en over de periode daarna.

Vind je dit blog waardevol? Deel het met anderen!

Vergelijkbare berichten