Als anders zijn de standaard is, dan is iedereen normaal

Als anders zijn de standaard is, dan is iedereen normaal

Hoe komt het toch dat sommige mensen het idee hebben dat vrouwen minder waard zijn dan mannen? Hoe komt het toch dat sommige mensen denken dat een homoseksuele relatie nooit gelijkwaardig kan zijn aan een heteroseksuele relatie. En hoe komt het dat sommige mensen denken dat (twee) vrouwen lustobjecten zijn?

“Hoe mooi zou een wereld zijn waar geen normaalbeeld meer is, maar iedereen anders is en mag zijn”

Dat komt doordat dit hun normaalbeeld is, hoe zij de wereld zien. Dit hebben ze meegekregen vanuit hun opvoeding, misschien vanuit hun geloof en ze zien dit in hun omgeving. Vrienden die net zo denken en praten, andere gezinnen waar het ook zo gaat en via de media. Anno 2019 is het normaalbeeld in Nederland nog steeds hetero normatief.

Toen ik, een jaar na mijn coming out, een relatie kreeg met mijn vriendin was ik ook verbaasd over de verschillen die ik tegenkwam. In mijn (vele) hetero relaties was ik nog nooit zo behandeld of bekeken als in mijn lesbische relatie. Ik ben ineens anders omdat ik op vrouwen val. Ik ben anders omdat ik hierdoor niet meer voldoe aan het standaardbeeld van mens zijn wat er in onze maatschappij is.

Test: ben ik lesbisch

Ontdek met deze korte test of je lesbisch bent. Invullen kost maximaal twee minuutjes

Kleine nuance: natuurlijk is een test niet bepalend, het geeft een indicatie!

Wat zou ik dat normaal beeld graag veranderen! Je bent anders omdat je niet voldoet aan de kenmerken die gegeven zijn aan het normaal beeld. Wie heeft dat ooit bedacht? Hoe mooi zou dat zijn als we dat kunnen gaan veranderen? Als kinderen al jong leren dat het normaal beeld niet alleen vader en moeder is, maar dat daar veel meer variaties van zijn. Hoe mooi zou het zijn als kinderen leren dan niet alleen dat kindje in de klas met een half armpje anders is, maar we allemaal wel iets hebben wat ons anders maakt.

“Noem mij een idealist, een streber, dat mag allemaal”

Hoe mooi zou een wereld zijn waar geen normaalbeeld meer is maar iedereen anders is en mag zijn. Een wereld waarin we allemaal gelijkwaardig worden behandeld. Een wereld waarin niemand zich afgewezen voelt en iedereen mag zijn wie hij is. Een wereld waarin er geen geweld meer is omdat iemand anders is. Noem mij een idealist, een streber, dat mag allemaal. Maar als we niet ergens beginnen om ons hier druk over te maken weten we in ieder geval zeker dat het nooit zal veranderen of verbeteren.

“Mijn verbaasdheid over dit onderwerp gaat voor mij over het bevestigen van het stereotype mens”

En dat is ook de reden waarom ik met grote verbazing naar de keuze van RTL4 zat te kijken tijdens het programma “Het perfecte plaatje”. Mijn verbaasdheid over dit onderwerp gaat voor mij over het bevestigen van het stereotype mens. En als je de verschillende modellen zo bekijkt, heeft RTL4 echt zijn best gedaan.

Er is tijdens deze opdracht aandacht voor diverse soorten mensen: bruin/wit, dik/dun, vrouw/man, top! Maar toen ik de bordjes zag die de modellen droegen werd ik even stil. De presentator las de volgende opdracht voor: “jullie gaan een prachtige naaktshoot doen met een etalage pop en een levend model. Op die foto moet het thema, dat bij jouw model hoort, worden uitgebeeld en wel op een erotische manier”.

Volg je mij al op Instagram?

Via mijn Instagram deel ik dagelijks waardevolle tips en stories om je te inspireren!

“Want alleen dan zet je mensen aan het denken”

Als je goed kijkt naar de themabordjes die de modellen bij binnenkomst vast hebben, zie je dat deze heel stereotype zijn. Een grote volle man krijgt het thema bordje tederheid, een donkere gespierde man het thema bordje extase en 2 vrouwen het thema bordje lust. Hiermee bevestigt RTL4 in mijn ogen volledig het stereotype mens. En om over de uitvoering van het thema lust maar te zwijgen. De twee dames worden door Froukje de Both in een innige pose gepositioneerd met op de achtergrond een toekijkende mannelijke paspop. Best wel stereotype als je het mij vraagt.

Als ik de toekijkende paspop even weg laat vind ik het een mooie foto met twee prachtige vrouwen. Alleen vraag ik mij af waarom RTL er voor kiest om zo de standaard te bevestigen. Het had mijns inziens ook anders gekund. Had voor de thema’s juist iets vernieuwend gekozen. Bijvoorbeeld voor lust twee homomannen en had de modellen van de thema’s tederheid en extase omgedraaid. Voorbeelden waar de maatschappij even twee keer voor moet knipperen om goed te kunnen zien wat ze nu precies zien. Was creatief geweest en had de modellen juist een thema gegeven wat niet zo voor de hand ligt.

Want alleen dan zet je mensen aan het denken. En alleen dan kunnen we misschien de mensen bereiken die zo strak vasthouden aan het normaal beeld. Want uiteindelijk willen alle mensen op onze aarde hetzelfde, dat er van je gehouden wordt gewoon om wie je bent!

*I.v.m. privacy zijn de namen van sommige betrokkenen gefingeerd.
Taalfoutje gezien? Mail het mij alsjeblieft!

Hoe kan ik je helpen?

Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Ik help je op de volgende manieren:

Persoonlijke begeleiding
Je kunt bij mij terecht voor persoonlijke begeleiding tijdens een 1-op-1 traject. Wil je dit, dan kun je een vrijblijvende matchcall inplannen in mijn online agenda.

Online programma: ben ik lesbisch
Het online programma -ben ik lesbisch- is het meest complete programma voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid. In je eigen tempo ga je op onderzoek.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen.

100 + blogs

Je vindt meer dan 100 blogs op mijn website met waardevolle tips en adviezen. Je vindt hier zowel ervaringsverhalen als blogs waarin ik mijn kennis met je deel.

Interviews lesbische vrouwen

In de rubriek lesbische verhalen lees je de verhalen van verschillende vrouwen die openhartig over hun coming-out verhaal met jou delen. Ze doen dit omdat ze zelf hebben ondervonden hoe fijn het is als je verhalen van andere vrouwen kunt lezen die hetzelfde meemaken als jij. Zodat je bepaalde dingen kunt herkennen, en je gaat beseffen dat je niet de enige bent die dit overkomt en hiermee worstelt.

Vrouw uit de Kast Podcast

In de Vrouw uit de Kast Podcast vertel ik je alles over hoe je erachter komt of je op vrouwen valt en hoe het gaat na je coming-out. Verder leer ik je alles over kiezen met je gevoel, flirten & daten, lesbische seks en lesbische relaties.