Hoe vertel ik mijn partner dat ik op vrouwen val?

Hoe vertel ik mijn partner dat ik op vrouwen val?

Wanneer je in een heterorelatie zit kan het een grote schok zijn als je ineens gevoelens krijgt voor een vrouw of erachter komt dat je op vrouwen valt. Veel vrouwen hebben de twijfel of ze hun heteropartner hiervan deelgenoot moeten maken en indien ja, wanneer.

Er is geen vast format voor, jij bent de enige die kan beslissen wat en wanneer je met je partner deelt. Aan beide keuzes zitten voor- en nadelen.

Direct vertellen

Als ik terugkijk naar mijn heterorelatie, wist mijn toenmalige man al jaren dat ik vrouwen ook aantrekkelijk vond. Ik had hem dit tussen neus en lippen door een keer vertelt. Daarna is het nooit meer ter sprake gekomen, waardoor het er gewoon niet was. Toen ik jaren later ging twijfelen over mijn geaardheid heb ik een aantal dagen de tijd genomen om het voor mijzelf te laten bezinken.

Pas toen ik zeker wist dat ik echt twijfelde, heb ik het hem verteld. Hierna kwam alles voor ons in een stroomversnelling. Openheid bleef de sleutel. Elke stap die relevant was voor hem deelde ik. Samen kwamen we er hierdoor al snel achter dat een relatie tussen een heteroman en lesbische vrouw ons allebei nooit echt gelukkig zou maken.

Het voordeel van direct vertellen is dat je in alle openheid alles kunt vertellen. Je hoeft niet na te denken of de ander iets wel of niet weet. Je hoeft niet op je woorden te letten.

Het lastige aan direct vertellen kan zijn dat je er voor jezelf nog niet helemaal uit bent. Dat je gevoel of mening misschien nog veranderd. Dat je nog niet op alle vragen een duidelijk antwoord hebt, omdat het voor jezelf ook allemaal nog niet duidelijk is.

Man vertellen wel of niet lesbisch zijn

Later vertellen

Direct vertellen is niet beter dan later vertellen of andersom. Het is een persoonlijke keuze die ook te maken heeft met hoe goed jullie in je relatie communiceren. Wanneer je er voor jezelf nog niet goed uit bent, je veel twijfels hebt of nog met veel vragen zit, kan het zinvol zijn om nog even te wachten met het te vertellen aan je partner.

Wanneer je het hem later vertelt, hou er dan rekening mee dat hij pas vanaf dat moment meegaat in jouw gedachten en gevoelens. Dat heeft verwerkingstijd nodig. Hij zal dus even de tijd nodig hebben om op hetzelfde niveau van denken te komen als waar jij nu zit. Het is belangrijk om hem die ruimte ook te geven. Alleen dan kunnen jullie samen keuzes maken.

Zie ook: Schuldgevoelens over je keuze naar man en kinderen

Wanneer vertellen

Het is spannend om je partner te vertellen over jouw gevoelens voor vrouwen. Het kan zijn dat je het gevoel hebt dat je alles wat jullie samen hebben opgebouwd op het spel zet. Het kan zijn dat je bang bent voor de gevolgen of voor zijn reactie.

Er is nooit een goed moment om het te vertellen. Er zijn altijd bezwaren te bedenken om het niet te vertellen. Dus plan een moment om het hem te vertellen. Een moment waarbij jullie rustig samen zijn en niet gestoord kunnen worden door anderen. Zorg dat de kinderen een weekend bij opa en oma logeren, zodat jullie na het gesprek beiden de ruimte hebben om even je eigen gang te gaan of juist samen verder te praten.

Hoe vertellen

In de blog ‘hoe vertel ik mijn omgeving dat ik op vrouwen val’ schreef ik uitgebreid over hoe je kunt vertellen dat je op vrouwen valt. Wanneer je deze boodschap aan je man vertelt, ligt dit natuurlijk een stuk ingewikkelder. Waarschijnlijk zal het eerste wat hij vraagt zijn:

  • Wil je dan nu scheiden?
  • Sinds wanneer weet je dit?
  • Waarom heb je mij dit niet eerder verteld?
  • Wat gebeurt er met de kinderen?
  • Wie weet dit allemaal al?

Maar het kan ook zo zijn dat hij helemaal geen vragen heeft. Bedenk je dan vooraf welke informatie jij hem graag wilt vertellen. Wat jij echt noodzakelijk vindt dat hij weet.

Op sommige vragen heb je misschien nu nog geen antwoord. Geef dit ook eerlijk aan, dat je het nu nog niet weet. Het kan heel zinvol zijn om samen in gesprek te gaan met een geaardheidscoach.

In mijn praktijk zie ik wekelijks meerdere stellen waarvan de vrouw net verteld heeft dat zij (denkt dat zij) op vrouwen valt. Doordat er zoveel emoties spelen is het goed om hier samen over in gesprek te gaan, zodat het duidelijk wordt voor allebei wat de situatie nu en is en welke keuzes jullie hierin willen maken. Het gaat er niet om welke keuze jullie maken, wel dat deze goed is voor jullie allebei.

Wat wel en wat niet delen.

Zeker wanneer je je gevoelens gaat uitzoeken of gaat daten kan dit erg lastig zijn voor je man. Zijn liefde voor jou is waarschijnlijk niet veranderd. Hij voelt nog net zoveel voor jou als voordat je het nieuws aan hem vertelde. Het kan daarom ook erg confronterend voor hem zijn om te horen wat je allemaal doet op dating gebied, ook wanneer jullie uitgesproken hebben om uit elkaar te gaan. Maak hier samen duidelijke afspraken over. Wat delen jullie wel en wat delen jullie niet.

Soms lijken dingen voor de hand te liggen, maar zonder duidelijke communicatie kan dit soms meer schade toebrengen dan je zou willen. Zeker wanneer jullie graag vrienden willen blijven of nog een tijd samenwonen in één huis woont. Probeer je man te zien, praat met elkaar en houd ook rekening met zijn gevoelens en emoties. De scheidslijn tussen rekening houden met zijn gevoelens en je grenzen aangeven is erg dun. Daarom is begeleiding van een expert op dit gebied zeker aan te raden.

Hoe kan ik je helpen?

Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Ik help je op de volgende manieren:

Persoonlijke begeleiding
Je kunt bij mij terecht voor persoonlijke begeleiding tijdens een 1-op-1 traject. Wil je dit, dan kun je een vrijblijvende matchcall inplannen in mijn online agenda.

Online programma: ben ik lesbisch
Het online programma -ben ik lesbisch- is het meest complete programma voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid. In je eigen tempo ga je op onderzoek.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen.

100 + blogs

Je vindt meer dan 100 blogs op mijn website met waardevolle tips en adviezen. Je vindt hier zowel ervaringsverhalen als blogs waarin ik mijn kennis met je deel.

Interviews lesbische vrouwen

In de rubriek lesbische verhalen lees je de verhalen van verschillende vrouwen die openhartig over hun coming-out verhaal met jou delen. Ze doen dit omdat ze zelf hebben ondervonden hoe fijn het is als je verhalen van andere vrouwen kunt lezen die hetzelfde meemaken als jij. Zodat je bepaalde dingen kunt herkennen, en je gaat beseffen dat je niet de enige bent die dit overkomt en hiermee worstelt.

Vrouw uit de Kast Podcast

In de Vrouw uit de Kast Podcast vertel ik je alles over hoe je erachter komt of je op vrouwen valt en hoe het gaat na je coming-out. Verder leer ik je alles over kiezen met je gevoel, flirten & daten, lesbische seks en lesbische relaties.