Past jouw leven echt?

Op jonge leeftijd leer je al dat wanneer iets niet past, je ook niet moet doorduwen. Een mooi voorbeeld is de blokkenstoof (zie afbeelding). Iedereen kent de frustratie van een peuter bij wie het niet lukt om een vierkant blokje door het ronde gaatje te krijgen. Meestal eindigt dit in een flinke driftbui of een vliegend blokje.

“We doen ons anders voor dan wie wij van binnen zijn of hoe wij ons voelen”

Toch is dit wat wij, volwassenen, op zoveel vlakken elke dag doen. Wij proberen ons aan te passen aan het leven dat we graag zouden willen leven. We doen ons anders voor dan wie wij van binnen zijn of hoe wij ons voelen. Dit doen we op veel vlakken, bijvoorbeeld op ons werk. Als je elke dag met flinke tegenzin naar je werk gaat, en maar lang genoeg het werkt, blijft doen waar je niet blij van wordt, zal je uiteindelijk een burn-out krijgen. De meeste mensen weten dit en zullen in deze situatie dan ook op zoek gaan naar een nieuwe baan, voordat ze ziek thuis komen te zitten.

“Waarom blijven we zo lang duwen en passen totdat het echt niet meer gaat?”

Waarom doen we dit dan niet op andere vlakken in ons leven? Waarom blijven we zo lang duwen en passen totdat het echt niet meer gaat? Bekijk de afbeelding nog eens goed. Deze blokkenstoof heeft als thema geaardheid. Uiteraard kun je de vormen ook andere namen geven, die passen bij het thema waarmee jij nu worstelt. Als je deze blokkenstoof bekijkt, zie je een vierkant gat voor een lesbisch leven, een rond gat voor een hetero leven en een gat in de vorm van een ster voor een biseksueel leven. Alle gaten staan dus voor een bepaald type leven.

“Wanneer jij gevoelens hebt gekregen voor een vrouw ben jij geen rond blokje meer, maar een vierkant blokje of een blokje

Als je deze blokkenstoof bekijkt zie je een vierkant gat voor een lesbisch leven, een rond gat voor een hetero leven en een gat in de vorm van een ster voor een biseksueel leven. Alle gaten staan dus voor een bepaald type leven.

Wanneer je hetero bent en jij je dus alleen tot mannen aangetrokken voelt, is het leven wat je leeft een hetero leven. Daar staat het ronde gat voor. Jij als persoon bent een rond blokje en dat past uitstekend door dat ronde hetero leven. Geen probleem! Maar wat nu als jij geen rond blokje bent of blijkt te zijn? Dat je (net) verliefd bent geworden op een vrouw of al langere tijd weet dat jij je (ook) aangetrokken voelt tot vrouwen?

Zie ook: Wat is het verschil tussen een lesbische en hetero relatie?

“Je kunt blijven proberen, maar het enige wat er gebeurt, is dat de hoekjes zullen afbreken”

Wat er in deze situatie vaak gebeurt, is dat vrouwen al een heel hetero leven hebben opgebouwd en/of leven en niet weten wat ze nu moeten doen. Ze steken hun kop in het zand en negeren hun gevoelens. Wanneer jij gevoelens hebt gekregen voor een vrouw ben jij geen rond blokje meer, maar een vierkant blokje of een blokje in de vorm van een ster.

Dat vierkante blokje ga je nooit door het ronde gaatje krijgen. Wanneer jij lesbische gevoelens hebt, zal je nooit echt passen in een hetero leven. Je kunt blijven proberen, maar het enige wat er gebeurt, is dat de hoekjes zullen afbreken. Je breekt jezelf als het ware af op deze manier! Dit is waarom 83% van de vrouwen die worstelen met hun geaardheid en in een hetero leven zitten op een dag somber of depressief worden of in een burn-out komen.

Test: ben ik lesbisch

Ontdek met deze korte test of je lesbisch bent. Invullen kost maximaal twee minuutjes

Kleine nuance: natuurlijk is een test niet bepalend, het geeft een indicatie!

“Wanneer jij doorgaat met een leven dat niet bij je past word jij ook zo’n kapot blokje”

Deze vrouwen blijven maar proberen om dat vierkante blokje door dat ronde gaatje te krijgen. Sommigen lukt het om zich heel goed aan te passen. Zij hebben zo hard geduwd dat alle hoekjes zijn afgebroken en passen daardoor voor een deel in het ronde hetero leven. Vaak zitten deze vierkante blokjes dan helemaal vast in dat ronde gat en is er geen beweging meer in te krijgen. Je krijgt dat blokje niet verder geduwd en er ook niet zomaar meer uit.

Wanneer je met heel veel kracht en moeite dat vierkante blokje uit het ronde gat weet te krijgen, schrik je wat er nog over is van wat ooit een mooi vierkant blokje was. Wanneer jij doorgaat met een leven dat niet bij je past, word jij ook zo’n kapot blokje. Wat is er dan nog van jou als prachtig mens over?

*I.v.m. privacy zijn de namen van sommige betrokkenen gefingeerd.
Taalfoutje gezien? Mail het mij alsjeblieft!

Hoe kan ik je helpen?

Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Ik help je op de volgende manieren:

Persoonlijke begeleiding
Je kunt bij mij terecht voor persoonlijke begeleiding tijdens een 1-op-1 traject. Wil je dit, dan kun je een vrijblijvende matchcall inplannen in mijn online agenda.

Online programma: ben ik lesbisch
Het online programma -ben ik lesbisch- is het meest complete programma voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid. In je eigen tempo ga je op onderzoek.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen.

100 + blogs

Je vindt meer dan 100 blogs op mijn website met waardevolle tips en adviezen. Je vindt hier zowel ervaringsverhalen als blogs waarin ik mijn kennis met je deel.

Interviews lesbische vrouwen

In de rubriek lesbische verhalen lees je de verhalen van verschillende vrouwen die openhartig over hun coming-out verhaal met jou delen. Ze doen dit omdat ze zelf hebben ondervonden hoe fijn het is als je verhalen van andere vrouwen kunt lezen die hetzelfde meemaken als jij. Zodat je bepaalde dingen kunt herkennen, en je gaat beseffen dat je niet de enige bent die dit overkomt en hiermee worstelt.

Vrouw uit de Kast Podcast

In de Vrouw uit de Kast Podcast vertel ik je alles over hoe je erachter komt of je op vrouwen valt en hoe het gaat na je coming-out. Verder leer ik je alles over kiezen met je gevoel, flirten & daten, lesbische seks en lesbische relaties.