Verzin ik dat ik lesbische gevoelens heb?

Verzin ik dat ik lesbische gevoelens heb?

Ellen kwam bij mij, omdat ze er zelf niet meer uitkwam. De hele dag was ze aan het piekeren over haar gevoelens voor vrouwen. Ze was niet verliefd op een specifieke vrouw, maar twijfelde wel of ze niet lesbisch zou zijn. “Was ik maar verliefd op een vrouw”, zei Ellen, “dan was het allemaal een stuk gemakkelijker geweest.” Ellen haar grootste twijfel nu: is mijn gevoel nu echt of heb ik gewoon bedacht dat ik lesbisch zou kunnen zijn?

Van twijfel naar zeker weten naar twijfel

Er zijn heel veel vrouwen die twijfelen of ze hun lesbische gevoelens verzinnen. Vaak wisselen deze gevoelens van moment tot moment. Het ene moment ben je er echt van overtuigd en het andere moment twijfel je enorm. Soms zo erg dat je zeker weet dat je gevoelens voor vrouwen verzonnen zijn.

Op momenten dat je lekker in je vel zit, je (eventuele) relatie goed loopt, jullie het gezellig hebben, het gezellig is met de kinderen, dan wuif je deze gedachten weg. Jullie hebben het zo fijn of jij hebt zo’n lekker leven, hoe kom je er toch bij dat je denkt dat je op vrouwen valt?

Of je bent single en je hebt het een heel fijn leven alleen, waarin eigenlijk alles op rolletjes loopt. Je hebt een fijne baan, een rijk sociaal leven en plezier in alles wat je doet.       

En het andere moment komt weer de twijfel. Je kijkt een serie waarin twee vrouwen zoenen, je leest een artikel of blog over lesbische gevoelens of je loopt in de stad en ziet twee vrouwen hand in hand lopen. En bam… het gevoel van twijfel is terug. Het verlangen naar dat jij dit ook wilt ervaren, maar dit eigenlijk niet durft.

Test: ben ik lesbisch

Ontdek met deze korte test of je lesbisch bent. Invullen kost maximaal twee minuutjes

Kleine nuance: natuurlijk is een test niet bepalend, het geeft een indicatie!

BV-gezin

Je gaat nadenken over je huidige relatie en je merkt dat je wat mist. Dat jullie eigenlijk een heel goed draaiend BV-gezin hebben, goede vrienden zijn, maar er niets over is van seksuele aantrekkingskracht of een liefdesrelatie. Eigenlijk heb je helemaal geen zin in “dit” gedoe, maar toch is het gezellig samen en dit wil je niet kwijt.

Of je bent superbang dat je fijne single leven ineens op zijn kop wordt gezet. Dat je mensen verliest waar je nu heel nauw mee optrekt. Of nog erger, dat vriendinnen niet meer een weekend weg met jou op één hotelkamer willen slapen.

Verzin ik dat ik lesbische gevoelens heb?

Waarom denken we dat we iets verzinnen?

Op het moment dat je gelukkig bent met je leven is de kans groot dat je denkt dat je deze gevoelens verzint. Je vraagt je af of je emoties je niet te veel meeslepen en daarnaast beredeneer jij dat iedereen wel eens niet zo blij is met zijn relatie of leven. Dat je te veeleisend bent en gewoon blij moet zijn met wat je hebt.

Je bent heel erg bang dat je anderen pijn zult doen met jouw gevoelens. Je wilt je huidige partner en kinderen niet kwetsen of meenemen in een scheiding. Je wilt je ouders niet teleurstellen. Zeker gezien je ouders zo ontzettend op je man gesteld zijn, hij is hun lievelingsschoonzoon.

Mijn ervaring is dat vrouwen denken dat ze iets verzinnen, omdat ze het eigenlijk (nog) niet kunnen aankijken. Als ik met ze praat en doorvraag, zodat we bij haar gevoel komen, is het antwoord eigenlijk altijd: “Eigenlijk weet ik heel goed wat ik voel, maar ik ben ontzettend bang voor wat er gaat komen.” Angst zorgt ervoor dat we makkelijk dingen wegredeneren. Relativeren is soms handig, maar niet als het gaat over gevoelens. 

Deze vrouw viel niet op vrouwen

Het komt zeker voor dat vrouwen denken dat ze op vrouwen vallen en ze er bij onderzoek achter komen dat dit niet zo is. Dat ze echt niet lesbisch zijn. Vaak zit de oorzaak van deze twijfel in gezien worden. Gezien worden in hun huidige relatie, door hun omgeving en bovenal door zichzelf. Eerlijk gezegd moet ik wel zeggen dat dit heel weinig voorkomt, ik zie dat het 1 à 2 keer per jaar voorkomt.

Zo ontdekte ik bij een oud cliënt dat zij dacht dat ze gevoelens voor vrouwen had, maar de werkelijke oorzaak lag in het feit dat zij zichzelf niet zag én hierdoor ook niet gezien werd door haar man. Deze vrouw was dol op haar man en op de intimiteit die zij samen hadden. Ze voelde zich daadwerkelijk fysiek tot hem aangetrokken en verlangde ook naar hem.

Echter, door zijn drukke werk was deze vrouw veel thuis met haar kinderen en was er weinig echte aandacht voor haar. Hierdoor trok ze meer naar haar vriendinnen en werd ze verliefd op een goede vriendin. Een vrouw die haar wel wezenlijk zag. Samen met deze cliënt hebben we gewerkt aan jezelf zien, voelen wat je zelf nodig hebt en hier ook voor gaan staan door dit te uiten naar je partner. Op het moment dat zij zelf ging zien waar haar behoeften lagen en zij zich ging uiten, veranderde de houding van haar partner. En als sneeuw voor de zon verdwenen haar gevoelens voor vrouwen.

Test: ben ik lesbisch

Ontdek met deze korte test of je lesbisch bent. Invullen kost maximaal twee minuutjes

Kleine nuance: natuurlijk is een test niet bepalend, het geeft een indicatie!

Durven vertrouwen op wat je voelt

Wanneer je denkt dat je je gevoelens voor vrouwen verzint is het belangrijk dat je eerst contact gaat maken met jouw gevoel. Dit is ook wat veel cliënten tegen mij zeggen: “Diana, ik vertrouw helemaal niet op mijn eigen gevoel. Ik doe gewoon wat ik denk dat goed is of wat er van mij verwacht wordt.”

Het wordt er zeker niet gemakkelijker op wanneer andere mensen tegen je zeggen dat je helemaal niet lesbisch kunt zijn. Bijvoorbeeld omdat je nu of in het verleden met een man bent geweest. Het belangrijkste om hierover te onthouden is dat alleen jij kunt voelen wat je werkelijke geaardheid is. Niemand anders kan dat voor je bepalen, ook niet jouw gedachten!

Hoe kom ik erachter wat ik voel?

Daarom is het, wanneer je denkt dat je je gevoelens verzint, verstandig om contact te leggen met een geaardheidscoach. Deze kan met je meekijken, met je uitzoeken waar deze gedachten vandaan komen. Deze kan met je ontrafelen waarom en wanneer je dit denkt en wat hier nu eigenlijk onder zit.

Zijn het belemmerende overtuigingen, is het angst of ben je niet lesbisch? Er is nooit iemand die haar lesbische gevoelens verzint, er is altijd een reden waarom je dit denkt. Neem deze reden serieus, zoek hulp en je zult merken dat het piekeren en deze gedachten weer snel zullen verdwijnen.

Hoe kan ik je helpen?

Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Ik help je op de volgende manieren:

Persoonlijke begeleiding
Je kunt bij mij terecht voor persoonlijke begeleiding tijdens een 1-op-1 traject. Wil je dit, dan kun je een vrijblijvende matchcall inplannen in mijn online agenda.

Online programma: ben ik lesbisch
Het online programma -ben ik lesbisch- is het meest complete programma voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid. In je eigen tempo ga je op onderzoek.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen.

100 + blogs

Je vindt meer dan 100 blogs op mijn website met waardevolle tips en adviezen. Je vindt hier zowel ervaringsverhalen als blogs waarin ik mijn kennis met je deel.

Interviews lesbische vrouwen

In de rubriek lesbische verhalen lees je de verhalen van verschillende vrouwen die openhartig over hun coming-out verhaal met jou delen. Ze doen dit omdat ze zelf hebben ondervonden hoe fijn het is als je verhalen van andere vrouwen kunt lezen die hetzelfde meemaken als jij. Zodat je bepaalde dingen kunt herkennen, en je gaat beseffen dat je niet de enige bent die dit overkomt en hiermee worstelt.

Vrouw uit de Kast Podcast

In de Vrouw uit de Kast Podcast vertel ik je alles over hoe je erachter komt of je op vrouwen valt en hoe het gaat na je coming-out. Verder leer ik je alles over kiezen met je gevoel, flirten & daten, lesbische seks en lesbische relaties.