Lesbische boeken: inspiratie & tips

Lesbische boeken: inspiratie & tips

Ben je op zoek naar leuke lesbische boeken? Ter inspiratie of omdat dit helpend is in de zoektocht naar je lesbische gevoelens. Ik heb een aantal toffe lesbische boeken voor je op een rij gezet.

De zoektocht naar je geaardheid en het lezen van lesbische boeken.

Wanneer jij je afvraagt of je op vrouwen valt zijn er verschillende dingen die ondersteunend kunnen zijn in je zoektocht. Eén van die dingen is het lezen van boeken met lesbische verhalen. Regelmatig hoor ik van cliënten dat ze door een boek of een film na zijn gaan denken over hun gevoelens.

De beste lesbische boeken op een rij

Ik heb een aantal van de beste lesbische boeken voor je op een rij gezet. Dit artikel blijf ik aanvullen, zodat je altijd inspiratie hebt.

Lesbisch boek #1: De toegift: Carry Slee

Carry Slee schrijft niet alleen boeken voor kinderen maar ook voor volwassenen. De toegift is zo’n boek voor volwassenen. Het verhaal gaat over een jonge vrouw die samenwoont met een man, met de naam Arnoud. Hun beide moeders hebben psychische klachten en dat geeft een band. Dan komt Esmee in hun leven. Beide worden ze verliefd op Esmee. Dit brengt uiteraard van alles met zich mee. In het verhaal zitten elementen uit het echte leven van Carry Slee.

Lesbisch boek #2: Verliefd zijn is een ramp (Caja Cazemier) / leuk voor jongeren

Verliefd zijn is een ramp is een boek van Caja Cazemier. Het verhaal gaat over Myra. Myra denkt dat ze verliefd is op jongens. Maar ze voelt zich aangetrokken tot Jessica. Eigenlijk wil ze dat niet. Jessica daarentegen weet al dat ze op meisjes valt. Myra worstelt met haar gevoelens. In dit boek word je meegenomen in het verhaal.

Lesbisch boek #3: Onderhuids (Suzanne Gerding)

Onderhuids is een indrukwekkend boek over een lesbische liefde. Het boek gaat over Floor. Floor is getrouwd, heeft twee dochters en een goedlopende psychologiepraktijk. Toch is ze niet gelukkig. Steeds vaker verlangt ze naar een vrouw die eerder in haar leven was, waar ze verliefd op werd. Ze gaat op zoek naar deze vrouw maar zet hiermee veel op het spel.

De schrijver van dit boek, Suzanne Gerding, won in 2012 de debuutprijs met Onderhuids.

Lesbisch boek #4: Mannenpakken / Vrouwenhakken (Jessica Maes en Suzanne Slotboom)

Het boek mannenpakken/vrouwenhakken gaat over Milou. Ze is 25. Na een relatiebreuk gaat ze weer daten. Wat ze niet verwacht is dat ze tijdens de date met een man geïntrigeerd raakt door een vrouw. Nu gaat ze op zoek naar haar echte gevoelens. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Het boek houdt je in de greep, het is lastig om het weg te leggen als je er aan begonnen bent.

Lesbisch boek #5: Vingervlug (Sarah Waters)

Sarah Water is een bekende lesbische schrijfster. Het boek Vingervlug is één van haar romans. Het verhaal gaat over een weeskind: Sue. Sue groeit op in Londen tussen zakkenrollers. Hier komt ze in aanraking met Richard Rivers. Dit is een oplichter. Hij wil dat Sue vrienden wordt met een meisje (Maud), zodat hij vervolgens met haar kan trouwen.

Alleen, daar wordt het verhaal lastiger, Sue wordt verliefd op Maud. Een fantastisch boek!

Lesbisch boek #6: Ik vrouw van jou

Misschien ken je de website Ik vrouw van jou al. Deze wordt gerund door Scarlet en Joyce, die sinds 2007 een koppel zijn. In 2014 startten ze met het fenomeen Ik vrouw van jou, wat inmiddels is uitgegroeid tot een succesvolle blog. Scarlet en Joyce weten hoe het leven als lesbische vrouw is en vertellen hierover. Zonder filter. Geen taboe blijft onbesproken in dit boek over lifehacks, persoonlijkheid, kinderen en relaties.

>> Bestel het boek

Lesbisch boek #7: Van kwaad tot erger

Nienke en Julia gaan samenwonen. Binnen mum van tijd gebeuren er de vreemdste dingen in het huis. Niet alleen thuis, ook in het ziekenhuis waar Julia als arts werkt gebeuren er rare dingen. Gelukkig is Nienke rechercheur bij de Amsterdamse politie, en gaat zij in haar vrije tijd met negen cadetten van de politieacademie op onderzoek uit. Als je eenmaal aan deze thriller begint, wordt het moeilijk ‘m weg te leggen. Behalve als het te spannend wordt, natuurlijk.

>> Bestel het boek

Lesbisch boek #8: Mijn stille verlangen

Het boek Mijn stille verlangen door Sylvia Dufin is voor veel vrouwen in mijn praktijk een herkenbare. Het boek gaat namelijk over Christa, die twee kinderen heeft en al twintig jaar vastzit in een huwelijk met een man. Na jaren besluit ze haar familie te vertellen dat ze lesbisch is. In het boek neemt Christa je mee in alle fases die bij dit nieuwe leven horen. Verwerking, omschakeling, emoties en erkenning. Een boek dat soms akelig dichtbij komt, maar daarom juist zo’n aanrader is.

>> Bestel het boek

Lesbisch boek #9: Hartenvrouw

Worstel jij met de relatie met je geloof, versus de relatie met jouw seksuele geaardheid? Lees dan het boek Hartenvrouw door Miranda Terpstra-van de Kerk. In dit boek laat ze vijftien vrouwen van verschillende leeftijden aan het woord over hun leven als lesbische vrouw en hun geloof. Want wat doet het met je relatie met God als Zijn mensen je ongelijk behandelen? Deze vrouwen vertellen over hun worsteling, afwijzing, maar juist ook over kracht en inspiratie. Wellicht dat het ook jou kan inspireren.

>> Bestel het boek

Lesbisch boek #10: Ruby Fruit Jungle

In dit boek neemt auteur Rita Mae Brown je mee in de avonturen van Molly Bolt. Molly is eigenwijs en rebels en daardoor lopen situaties bij haar vaak uit de hand. Zo wordt Molly meerdere keren verliefd op andere meisjes. Soms is deze verliefdheid een fijne periode, maar andere keren gaat dit gepaard met vooroordelen en discriminatie. Toch laat Molly zich niet van de wijs brengen en blijft ze doen wat zij wil. Een vrolijk, inspirerend boek.

>> Bestel het boek

Lesbisch boek #11: Achter een lens gevangen

Phileine wil maar één ding: weg uit Port-la-Nouvelle en weg van haar moeder, zodat ze eindelijk zichzelf kan zijn. In 1993 ontmoet ze een mooie vrouw en begint een liefdevol avontuur. Eind goed, al goed? Helaas niet: Phileine komt er achter dat deze vrouw de beste vriendin is van haar moeder. Wat kiest Phileine om te doen? Een prachtig verhaal over liefde, veerkracht en verdriet.

>> Bestel het boek

Lesbisch boek #12: Confettiregen

Deze debuutroman van Splinter Chabot is direct een bestseller geworden. Niet zomaar, want Confettiregen is een ontwapenend verhaal over Wobbie, die opgroeit in een veilige omgeving. Op de basisschool komt Wobbie erachter dat sommige kleding alleen voor meisjes bedoeld is en dat verliefdheid ingewikkelder is dan hij in eerste instantie dacht. Wobbie ontdekt dat hij anders is dan de rest en anders dan hij zou willen zijn. Confettiregen is een verhaal over ontdekking, vrees, acceptatie en viering.

>> Bestel het boek

Lesbisch boek #13: Ongetemd leven

Als Adele zegt dat je een boek moet lezen, dan ga je dat boek lezen. De bestseller Ongetemd leven is geschreven door Glennon Doyle en gaat over de verwachtingen waar vrouwen vanaf jongs af aan aan moeten voldoen. In dit boek pleit Glennon voor het loslaten van deze verwachtingen en leert ze je hoe je volledig en krachtig jezelf kan zijn.

>> Bestel het boek

Lesbisch boek #14: Als je maar gelukkig bent

Lesbiennes gaan na de eerste date direct samenwonen en homo’s dragen roze strings. Dat zijn slechts twee van de clichés rondom lhbtiq. Maar waarom zijn die clichés er nog steeds, nu het homohuwelijk al meer dan twintig jaar legaal is in Nederland? In het boek Als je maar gelukkig bent nemen Jessica van Geel en Robbert Blokland – die beiden gelukkig en gay getrouwd zijn – je mee in persoonlijke verhalen over hoe het is om gay, lesbisch, bi of queer te zijn. Een boek vol echte verhalen, in plaats van uitgemolken clichés.

>> Bestel het boek

Lesbisch boek #15: Breekbaar Roze

Een boek met een lach en een traan door Johan Verweij: Breekbaar Roze. In dit verhaal staat de acceptatie van LHBTIQ binnen de kerkelijke groepering centraal. De auteur vertelt in dit boek over zijn persoonlijke ervaring met conversietherapie en gaat hij in gesprek met (ex-)religieuze LHBTIQ’ers en directbetrokkenen. Want hoe veilig is de religieuze wereld voor LHBTIQ’ers? En is het mogelijk om verbonden te blijven aan religieuze groeperingen, die elke niet-hetero seksualiteit volledig afwijst? Zoals je je misschien kunt voorstellen, zal dit boek je in je diepste emoties raken. Een boek vóór acceptatie en zelfontplooiing, een boek tégen godsdienstextremisme en fundamentalisme. 

>> Bestel het boek

Meer inspiratie voor lesbische boeken

Heb je leuke tips of heb je een boek gelezen wat absoluut in deze lijst moet? Laat het mij weten, dan voeg ik dit toe. Wil je inspiratie voor lesbische films, ook hier heb ik een lijst voor gemaakt.

* in dit blog vind je affiliate links.

Test: ben ik lesbisch

Ontdek met deze korte test of je lesbisch bent. Invullen kost maximaal twee minuutjes

Kleine nuance: natuurlijk is een test niet bepalend, het geeft een indicatie!

Volg je mij al op Instagram?

Via mijn Instagram deel ik dagelijks waardevolle tips en stories om je te inspireren!