Geaardheid uitzoeken

Je druk maken om wat je omgeving vindt? Zoek eerst je geaardheid uit!

Veel vrouwen die ik spreek geven aan dat ze niet uit de kast kunnen komen. Ze zijn druk met hun omgeving. Wat vindt mijn man als blijkt dat ik op vrouwen val. Mijn ouders vinden een andere geaardheid lastig. Wat vinden mijn kinderen? Mijn sportvrienden. De mensen in het dorp waar ik woon.

Het druk maken om je omgeving kan een afleidingsstrategie zijn. Zodat je niet hoeft na te denken over jezelf. Wat jezelf wilt. Hoe je wilt dat jouw leven eruitziet.

Ella is 49

Ella is 49.
‘Ik ben bang voor de reactie van mijn man’ verzucht ze.

Zij is het type vrouw wat aan één stuk door praat.
Over haar omgeving. Haar man. Haar vriendinnen. Haar ouders.

Ik vraag haar: ‘maar weet je zeker dat je op vrouwen valt? Heb je dit onderzocht?’

Het is even stil.

‘Nee’, zegt ze. ‘Nu je het zegt’.

Het startpunt voor het antwoord op de vraag ‘val ik op vrouwen‘ ben jijzelf.

Niet je man.
Niet je kinderen.
Niet je ouders.

Het lijkt alsof je druk bezig bent met het onderzoeken van jouw geaardheidsvraagstuk. Je denkt na over hoe je man reageert. Hoe je het aan je ouders vertelt. Je hoofd draait overuren. Alleen … je slaat de belangrijkste stap over.

Dat ben jijzelf.

Maar de omgeving is toch ook belangrijk?

Nu snap ik dat je denkt, is dat niet een beetje te kort door de bocht? Want de omgeving is toch belangrijk?

Absoluut.

Alleen voordat jij je druk maakt over wat je gereformeerde oma zegt moet je weten hoe het voor jou zit.

Als je al wel weet dat je op vrouwen valt …

Dit proces is niet alleen relevant wanneer je nog niet uit de kast bent. Vaak weten vrouwen diep van binnen al dat ze lesbisch zijn. Alleen ze durven er niet voor te gaan staan. In dat geval is met de omgeving praten ook nog een stap te vroeg.

Mijn ervaring is dat je eerst extra bevestiging nodig hebt zodat je durft te staan voor je geaardheid. Dat kan door:

  • te praten met een coach. Je praat vrijuit met een ervaringsdeskundige. Hierdoor landen gevoelens en inzichten en kom je dichter bij jezelf.
  • mee te doen aan een ontmoetingsdag. Je ontmoet gelijkgestemde vrouwen. Door je verhaal te delen en de verhalen van andere vrouwen aan te horen voel je dat je niet de enige bent.
  • een erotische massage te doen. Dit doe je om te checken of je gevoelens kloppen.
  • een date of een seksuele ervaring met een vrouw te hebben. Ook dit kan duidelijkheid en/of extra bevestiging geven.

Maar moet ik dan 100% zeker zijn voordat ik met mijn omgeving praat?

Nee absoluut niet.

Wel geldt: hoe zekerder jij bent. Hoe makkelijker het proces loopt.

En weet ook: soms is het bezig zijn met de ander een manier om weg te lopen van wat je echt voelt.

Naar de ander kijken als overlevingsmechanisme

De zoektocht naar je geaardheid roept pijnlijke gevoelens op. Schuld, schaamte, verdriet, angst. Gevoelens die je liever niet voelt. Om dit niet te voelen schiet je in je overlevingsmechanisme. Dat wil zeggen: de strategie die jij jezelf aanleerde om te overleven als kind (wanneer je heftige gevoelens had).

Het overlevingsmechanisme is als kind nuttig. Als volwassene bestaat de kans dat dit zich tegen je keert. Leerde je als kind om je aan te passen, dan loop je als volwassene tegen problemen aan.

 Iedereen gaat hier verschillend mee om. Het kan zijn dat je:

  • Heel druk bent met de mensen in je omgeving
  • Gevoelens wegstopt en doet of ze niet bestaan
  • Gevoelens opkropt, waardoor ze zich opslaan in je lichaam. Vaak leidt dit tot klachten als depressie & sombere gevoelens, zelfhaat maar ook hoofdpijn, buikpijn of burn-out.
  • Veel gaat sporten, eten, op je telefoon zitten of andere manier om niet te hoeven voelen.

Wat je strategie ook is.

Je draait om de kern heen.

Dat wat jij voelt.

Het vraagt moed om te durven voelen

Het is spannend om erachter te komen dat je op vrouwen valt. Zeker wanneer je in een relatie zit met een man of op latere leeftijd uit de kast komt. Alles wat je hebt komt op losse schroeven te staan.

Je huis, je baan, je geld, je kinderen, je man, je schoonfamilie.

Dat is niet niks.

De keerzijde is: wanneer jij probeert een rondje te zijn terwijl je een vierkant bent dan kom je in de knoop met jezelf.

Dat wreekt zich.

Je voelt je ongelukkig, ondanks dat je alles hebt wat je hartje begeert.

Test: ben ik lesbisch

Ontdek met deze korte test of je lesbisch bent. Invullen kost maximaal twee minuutjes

Kleine nuance: natuurlijk is een test niet bepalend, het geeft een indicatie!

Eerst uitzoeken maakt het gesprek met je omgeving makkelijker

Heb je voor jezelf helder wat je geaardheid is dan wordt het gesprek met je omgeving makkelijker.

Je staat niet met je mond vol tanden bij lastige vragen. Je schaamt je niet omdat je al een stap verder bent in het accepteren van je lesbische geaardheid.

Sla je deze stap over dan brengt de omgeving je aan het twijfelen. Klopt het wel, zijn je gevoelens wel echt? Is het geen fase.

Ik nodig je uit altijd te starten vanuit jezelf. En dan kan de focus op alle lieve mensen op je heen.

Waar heb je invloed op

Onderstaande cirkel laat zien op welke dingen jij invloed hebt wanneer je jouw gevoelens onderzoekt. Dit maakt je bewust van waar jij 100% invloed hebt. Door van binnen naar buiten te werken laat je jouw mening minder afhangen van andere mensen of factoren van buitenaf. Dat geeft kracht en rust.

Uit de kast komen en cirkel van invloed

Je geaardheid onderzoeken: hoe doe je dat?

Ik heb een aantal praktische tips voor je op een rij gezet die helpen bij het onderzoeken van je lesbische gevoelens.

Lesbische films kijken

Door lesbische films te kijken merk je of je lijf reageert bij bepaalde scenes. Dit helpt je bij het onderzoeken van je gevoelens. Ook helpt het om jouw gevoelens als normaal te gaan zien. Zeker wanneer je alleen maar hetero-mensen om je heen hebt kan je jezelf als vreemd of apart bestempelen. Door het zien van lesbische films en series zal je merken dat het wat gemakkelijker en normaler wordt voor jezelf.

Zie: tips voor lesbische films

Lesbische boeken lezen

Er zijn leuke Nederlandse lesbische boeken die je, net als in films, laten voelen wat de verhalen met je doen en zal je beeld over lesbisch zijn normaliseren.

Zie: tips voor lesbische boeken

Ontmoetingsmiddag Vrouw uit de Kast

Tijdens een ontmoetingsmiddag zijn alle vrouwen met biseksuele of lesbische gevoelens of twijfels hierover welkom. Het maakt niet uit of deze gevoelens helemaal nieuw voor je zijn of dat je er voor jezelf al uit bent dat je biseksueel of lesbisch bent. Zowel vrouwen met (hetero of lesbische) relatie als zonder relatie zijn welkom. Kortom, deze dag is voor iedereen die nu, of de afgelopen jaren, te maken heeft gehad met twijfels over haar geaardheid.

Aan de slag met een geaardheidscoach

Voor alle vrouwen die hun lesbische of biseksuele gevoelens willen verkennen en onderzoeken. Starten met de coaching betekent niet dat je gelijk allerlei acties hoeft te ondernemen, wel dat je stopt met het wegstoppen en ontkennen van jouw gevoelens voor vrouwen. Let wel: een coach of hulpverlener kan je nooit vertellen of je op vrouwen valt, dat bepaal jij!

Zie ook: coaching bij geaardheidsvraagstukken

Hoe kan ik je helpen?

Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Ik help je op de volgende manieren:

Persoonlijke begeleiding
Je kunt bij mij terecht voor persoonlijke begeleiding tijdens een 1-op-1 traject. Wil je dit, dan kun je een vrijblijvende matchcall inplannen in mijn online agenda.

Online programma: ben ik lesbisch
Het online programma -ben ik lesbisch- is het meest complete programma voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid. In je eigen tempo ga je op onderzoek.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen.

100 + blogs

Je vindt meer dan 100 blogs op mijn website met waardevolle tips en adviezen. Je vindt hier zowel ervaringsverhalen als blogs waarin ik mijn kennis met je deel.

Interviews lesbische vrouwen

In de rubriek lesbische verhalen lees je de verhalen van verschillende vrouwen die openhartig over hun coming-out verhaal met jou delen. Ze doen dit omdat ze zelf hebben ondervonden hoe fijn het is als je verhalen van andere vrouwen kunt lezen die hetzelfde meemaken als jij. Zodat je bepaalde dingen kunt herkennen, en je gaat beseffen dat je niet de enige bent die dit overkomt en hiermee worstelt.

Vrouw uit de Kast Podcast

In de Vrouw uit de Kast Podcast vertel ik je alles over hoe je erachter komt of je op vrouwen valt en hoe het gaat na je coming-out. Verder leer ik je alles over kiezen met je gevoel, flirten & daten, lesbische seks en lesbische relaties.