Hoe vertel je jouw omgeving dat je op vrouwen valt?

Hoe vertel je jouw omgeving dat je op vrouwen valt of lesbisch bent?

Je omgeving vertellen dat je op vrouwen valt kan een grote drempel zijn. Zeker wanneer je het idee hebt dat jouw omgeving hier afwijzend op kan reageren. Het is spannend en het is noodzakelijk om echt volledig jezelf te kunnen zijn.

Je beslist zelf wie en wanneer je wilt vertellen over jouw gevoelens voor vrouwen. Het kan handig zijn om als eerste iemand uit te kiezen die jij volledig vertrouwd. Iemand waarvan je vrijwel zeker weet dat deze geen nare reactie zal gaan geven. Het helpt om vooraf te bedenken wat je wilt gaan zeggen, vooraf sparren hierover met een geaardheidscoach is daarom aan te raden.

De boodschap zo snel mogelijk vertellen

Mijn advies is om, zodra je de ander spreekt, de boodschap zo snel mogelijk te vertellen. Zodat de kans dat je niet meer durft of er geen ruimte meer is voor jouw verhaal kleiner wordt. Enkele suggesties om te vertellen dat je op vrouwen valt zijn:

 • “Ik zit er al een tijd mee en vind het belangrijk om je te vertellen: ik ben erachter gekomen dat ik op vrouwen val.”
 • “Sinds kort weet ik dat ik op vrouwen val, ik wil graag dat je dit weet.”
 • “Je weet dat ik al een tijd niet echt gelukkig ben. Inmiddels weet ik waardoor dit komt: ik val op vrouwen.”

Ruimte geven om te reageren

Zodra je jouw boodschap verteld hebt, geef je de ander de ruimte om te reageren. Verdedig jezelf niet. Leg niet uit. Neem een pauze, laat een stilte vallen en luister naar wat de ander jou vertelt. Wanneer de ander niets zegt kun je diegene een van de volgende vragen stellen:

 • “Wat vind je ervan dat ik je dit vertel?”
 • “Kun je mij vertellen wat je nu denkt?”

De ander zal een reactie geven. Soms is dit positief en soms negatief:

 • “Het verbaast mij niets, ik had altijd al gedacht dat je met een vrouw thuis zou komen. Ik hoop dat je heel gelukkig gaat worden met een vrouw. Voor mij verandert er niets aan onze vriendschap.”
 • “Wat heftig dat je hier zo lang mee geworsteld hebt, ik ben blij voor je dat je hier nu achter bent gekomen.”
 • “Hoe kan het dat je nu ineens op vrouwen valt, terwijl je altijd met een man bent geweest?”
 • “Hoe kun je je kinderen dit aan doen? Wat een egoïstische keuze.”

Welke reactie je krijgt kun je vaak wel inschatten. Soms zal het je ook verbazen. Daarom is een goede voorbereiding belangrijk.

Omgeving vertellen dat je lesbisch bent?

Voorbereiden gesprek: welke vragen stellen anderen?

Wat je goed kan helpen is om vooraf alle vragen op te gaan schrijven waarvan jij denkt dat mensen ze gaan stellen. Zoals:

 • “Sinds wanneer weet je dat je op vrouwen valt?”
 • “Hoe kan het dat je dan vijftien jaar getrouwd bent geweest met een man?”
 • “Ben je dan wel verliefd op hem geweest?”
 • “Hoe weet je nu zeker dat je lesbisch bent?”
 • “Je kunt niet lesbisch zijn, want je hebt seks gehad met een man.”
 • “Ben je dan niet gewoon biseksueel?”
 • “Is het geen fase of de overgang waar je doorheen gaat?”
 • “Hoe weet je zeker dat het geen hersenspinsel is?”

Oefenen met antwoord geven

Neem verschillende mensen die jij het wilt vertellen in gedachten. Schrijf alle vragen die zij jou kunnen stellen voor jezelf op een papier en nummer deze. Ook kun je denken aan de dingen die je jezelf de afgelopen tijd hebt afgevraagd. Zodra je een hele lijst met vragen hebt pak je een nieuw papier. Hier schrijf je de datum boven en geef je zelf antwoord op alle vragen die er staan. Bewaar de antwoorden en lees deze niet weer opnieuw.

De volgende dag pak je opnieuw de lijst met vragen. De antwoorden van de dag ervoor bekijk je niet! Geef opnieuw antwoord op alle vragen die er staan. Vervolgens leg je de antwoorden weer weg. Dit doe je zeven dagen achter elkaar.

Meer duidelijkheid

Na dag zeven zul je merken dat je voor jezelf veel meer duidelijkheid hebt gekregen over jouw situatie. Je zult merken dat je voor jezelf veel beter weet hoe bepaalde processen gegaan zijn en je zult zekerder zijn over je antwoorden. En natuurlijk mag je na dag zeven alle antwoorden naast elkaar leggen.

Wanneer je de stap zet om aan andere mensen te vertellen dat je op vrouwen valt, zul je merken dat je geen invloed hebt op de reacties van anderen. Waar je wel invloed op hebt is hoe jij daarop reageert. Het meest belangrijke wat je moet onthouden is dat je je niet gaat verdedigen en dat je jezelf aanleert om vragen te stellen.

Je hoeft jezelf niet te verdedigen

Het is heel makkelijk om jezelf te verdedigen voor waarom je een bepaalde keuze hebt gemaakt. Verdedigen is per definitie niet nodig. Je bent een vrouw die op vrouwen valt en daar kun je helemaal niets aan doen of veranderen. Soms helpt het wel om meer inzicht te geven waarom bepaalde situaties zo gelopen zijn.

Deze inzichten krijg je bijvoorbeeld door jouw lijst met antwoorden op de vragen. Inzicht geven is iets heel anders dan verdedigen. Zeker wanneer je het aan je hetero partner vertelt kan het voor jullie beide heel helpend zijn om inzichten te hebben waarom het zo gelopen is.

Hoe het kan dat jullie samen zijn gekomen en wat er nu veranderd is. Ook voor kinderen kan dit heel zinvol zijn.

Lees verder onder dit blok

Gratis ebook:
twijfel je of je op vrouwen valt?

Download gratis het ebook ’twijfel je of je op vrouwen valt’. Speciaal voor vrouwen met twijfels over lesbische of biseksuele gevoelens. Reken definitief af met je twijfels en start direct met je zoektocht. Dit is het meest complete e-book wat je online vindt. Geschikt voor vrouwen van alle leeftijden!

Ebook: val ik op vrouwen

Je hoeft geen inzichten te delen

Voor andere situaties zoals je ouders, vrienden, collega’s, bekenden et cetera is het niet nodig om inzichten te geven. Uiteraard staat het je vrij om dit wel of niet te doen. Let er wel op dat je je niet verdedigt voor de keuze die je het gemaakt. In plaats van te verdedigen kun je jezelf beter aanleren om vragen te stellen. Hieronder een aantal voorbeelden:

 • Kun je mij uitleggen wat je hier precies mee bedoelt?
 • Waarom denk je dat ik …… bijvoorbeeld: nooit verliefd ben geweest op mijn man of dat dit van mij een egoïstische keuze is?
 • Hoezo denk je dat ik…. bijvoorbeeld: mijn kinderen hiermee ongelukkig maak?
 • Wat zou er met mij gebeurd zijn als ik in mijn hetero relatie gebleven zou zijn? Welke invloed zou dit op mijn kinderen gehad hebben?

Geen antwoord op vragen

Soms kan het zijn dat je geen antwoord hebt op een vraag. Geef dit ook gerust aan:

 • Ik heb geen antwoord op deze vraag. Voor mij is dit ook allemaal nieuw. Zodra ik een antwoord weet laat ik het je weten.

Je hoeft ook niet op elke vraag antwoord te geven. Soms stellen mensen te nieuwsgierige vragen, onbehoorlijke vragen of totaal ongepaste vragen.

Daarom is het belangrijk om goed naar de vraag te luisteren. Wat wil de ander nu precies weten? Soms lukt het ons door de zenuwen niet goed om daadwerkelijk te horen wat de afzender precies vraagt.

Vraag gerust om verduidelijking als je de vraag niet helemaal helder hebt. Dit geeft je tevens wat extra tijd om na te denken:

 • Bedoel je hiermee……….?
 • Snap ik nu goed dat je ………. vraagt?
 • Ik snap je vraag niet helemaal goed, kun je mij nog een keer vertellen wat je precies wilt weten?

Jij beslist of je antwoord wilt geven op een vraag. Wanneer je dit niet wilt, antwoord je met:

 • Deze informatie wil ik niet met je delen.
 • Je vraag vind ik wat ongepast, dit wil ik niet met je delen.

Veel vrouwen vinden dit erg lastig. Daarom is het vaak een beter idee om vragen te gaan stellen:

 • Kun je mij vertellen waarom je dit zo graag wilt weten?
 • Wat maakt dat je dit wilt weten?
 • Wat maakt dat je dit nu aan mij vraagt?

Door al deze vragen te stellen zorg je ervoor dat jij de regie houdt over het gesprek. De ander gaat hierdoor nadenken over wat deze nu precies vraagt. Je kunt met je vragen sturen waar het gesprek naartoe gaat.

Lees ook: Hoe vertel ik mijn partner dat ik op vrouwen val?

Controle over het gesprek

In principe kun je op elk antwoord een vraag stellen. Stel een vraag om nog duidelijker te krijgen wat de ander je nu precies vraagt, een vraag om het antwoord van de ander duidelijker te krijgen of een vraag om de controle over het gesprek te houden. Ga het maar proberen, je zult merken dat vragen stellen er echt voor zorgt dat je je niet meer gaat verdedigen.

Kort samengevat

Kortom, onthoud de volgende punten goed wanneer je je omgeving gaat vertellen dat je op vrouwen valt:

1. Luister goed naar de vraag.
2. Vraag jezelf af: wil ik hier antwoord op geven?
3. Zo ja: geef antwoord op hetgeen wat echt gevraagd wordt.
4. Luister goed naar wat je vertelt, ben je jezelf aan het verdedigen of iets aan het uitleggen?
5. Stel dan vragen:

– Wat maakt dat je dit wilt weten?
– Kun je mij uitleggen wat je hiermee bedoelt?

Onthoud als laatste: mensen vinden altijd en overal wel iets van. Het is jouw leven, jouw keuze. Ga hiervoor staan, wees zeker over wie je bent en wat je voelt. Stel vragen en ga ervoor, jij kunt dit!

Waar kan Diana je mee helpen?

Gratis tools

Start met het lezen van gratis e-books en blogs of bekijk mijn gratis webinar of de gratis videoserie. Zodat je in je eigen tempo op onderzoek kunt.

Maak een afspraak

Wil je sparren of gecoacht worden? Maak een afspraak in de online agenda van Diana. Diana verzorgt geaardheidscoaching, coaching voor stellen en familie opstellingen.

Online traject volgen

Is een live afspraak nog een brug te ver maar wil je toch stappen zetten in het proces. Dan heb ik een aantal online trainingen en e-books die je verder helpen. Dank hierbij aan onderwerpen als: flirten en daten, lesbische seks en het onderzoeken van je lesbische gevoelens.

Vind je dit blog waardevol? Deel het met anderen!

Vergelijkbare berichten