Uit de kast komen op latere leeftijd

Uit de kast komen op latere leeftijd

Voor sommige vrouwen is het al in de puberteit duidelijk: zij vallen op vrouwen. Voor andere vrouwen is dat helemaal niet zo duidelijk. Sommige vrouwen twijfelen weer en anderen denken dat ze op mannen vallen. Zelf had ik in de puberteit helemaal niet door dat ik lesbisch was. Ik keek naar jongens, ik zoende met jongens en had mijn eerste vriendje.

Ik voelde alleen het wauw effect, dat mijn vriendinnen voelden bij jongens, nooit zo goed. En toch werd ik bestempeld als jongensgek. Pas nu ik terugdenk weet ik dat er in die tijd vriendinnen waren die mij eigenlijk meer deden qua gevoel dan andere vriendinnen. Alleen heb ik mij dit op dat moment nooit echt zo beseft.

Webinar: gevoelens voor een vrouw, maar getrouwd met een man


Dit mag je verwachten tijdens het bekijken en luisteren van dit webinar.

  • Ontdek welke stappen Diana heeft gezet in haar zoektocht.
  • Waarom het van belang is dat je zorgvuldig jouw gevoelens onderzoekt.
  • Hoe het kan dat je alles lijkt te hebben maar toch niet gelukkig bent.
  • Een concreet stappenplan om je gevoelens te onderzoeken.
  • Wat de consequenties zijn als je jouw gevoelens niet serieus neemt.

Verliefd op een vrouw wanneer je ouder bent

Wanneer je leven gesetteld is, je misschien getrouwd bent met een man, een gezin hebt of je alleen je leven totaal op orde hebt, kan een verliefdheid op een vrouw uit de lucht komen vallen. Er zijn veel vrouwen die nooit eerder na hebben gedacht over hun geaardheid, vol overgave in hun heterohuwelijk zitten en dan ineens verliefd worden op een vrouw, een vriendin, collega of moeder van een vriendje.

Ook kan het zijn dat je totaal niet tevreden bent met het gelukkige leven wat je op papier hebt. Jouw “b.v. gezin” draait goed, iedereen is gelukkig, je hebt een leuke man, lieve kinderen, mooi huis, fijne baan en toch ben je niet gelukkig. Je gaat op zoek naar de reden en je komt erachter dat je op vrouwen valt. Je komt op latere leeftijd uit de kast, een heel ander proces dan het meisje van zestien die in haar pubertijd uit de kast komt.

Wat is er zo anders?

In de puberteit vorm je jouw eigen mening. Je ontdekt wie je bent en je ontwikkelt je eigen identiteit. Jongeren die in hun puberteit uit de kast komen hebben ontdekt wie ze zijn. Zij hadden, kregen of namen de mogelijkheid om dit te ontdekken.

Het kan zijn dat jij een brave puber was, dat je geen puberteit hebt meegemaakt of dat er geen mogelijkheid was om echt puber te zijn. Je hebt waarschijnlijk nooit echt jouw eigen/echte identiteit ontdekt. Je hebt je aangepast aan hetgeen waarvan je dacht wat hoorde of wat men van jou verwachte.

Mijn ideaalplaatje: zo hoorde het …

Zelf had ik het idee dat het belangrijkste in het leven was “jezelf settelen met een man”. Dit was ook een van de redenen waarom ik na de middelbare school een opleiding koos waarbij ik kon werken. Zodat ik op mijn 18e mijn eerste appartement kon kopen met mijn toenmalige vriendje. Ik paste mij volledig aan, aan het plaatje waarvan ik dacht dat ik in moest horen.

Veel van mijn cliënten herkennen zich hierin. Ze geven aan dat ze getrouwd zijn omdat het nu eenmaal zo ging. Ze rolden als het ware in het huwelijk en in het leven. Wanneer je dan vervolgens kinderen krijgt wordt je leven opgeslokt door alles wat bij een druk leven met kinderen hoort.

Lees ook: Je druk maken om wat je omgeving vindt? Zoek eerst je geaardheid uit!

Gratis ebook:
twijfel je of je op vrouwen valt?

Download gratis het ebook ’twijfel je of je op vrouwen valt’. Speciaal voor vrouwen met twijfels over lesbische of biseksuele gevoelens. Reken definitief af met je twijfels en start direct met je zoektocht. Dit is het meest complete e-book wat je online vindt. Geschikt voor vrouwen van alle leeftijden!

Ebook: val ik op vrouwen

Redenen om later uit de kast te komen

Er zijn twee veel voorkomende redenen waarom vrouwen op latere leeftijd bij mij komen.

Ten eerste is dit wanneer zij zo ver van zichzelf verwijderd zijn dat het niet meer gaat. Vaak hebben deze vrouwen last van sombere of depressieve gedachten, functioneren ze minder goed en zijn ze niet gelukkig. Ze hebben vaak last van (lichamelijke) klachten zoals slecht slapen, hoofdpijn, rug- en nekpijn, slecht concentreren, chagrijnig of snel geïrriteerd zijn (bijvoorbeeld tegen de kinderen).

Ze lopen vast in hun leven, soms is dit de eerste keer, vaak is het een herhalende situatie. Dan gaat het weer een tijdje wat beter om vervolgens weer terug te vallen in bovenstaande klachten.

Terugkerende gevoelens voor vrouwen

Vaak komt dit door terugkerende gevoelens (of gedachten over gevoelens) voor vrouwen. Ze zijn al vaker verliefd geweest op een vrouw en stoppen dit gevoel elke keer weer weg. Wegstoppen zorgt ervoor dat je steeds verder van jezelf verwijderd wordt. En gezien gevoelens voor vrouwen horen bij wie jij bent, zal het ook steeds weer terugkomen. Soms duurt het maanden, soms jaren, maar het komt altijd weer terug.

Ten tweede is dit wanneer ze out of the blue ineens verliefd zijn geworden op een vrouw. Vrouwen die hun huwelijk als prima beschrijven. Ze zijn prima tevreden met hun leven en dan ineens worden ze uit het niets verliefd op een vrouw. Iets wat ze zelf nooit hebben zien aankomen en vaak zelf ook helemaal niet begrijpen.

Leeftijd om uit de kast te komen

Er is geen gemiddelde leeftijd voor op latere leeftijd uit de kast komen. De leeftijd van vrouwen die bij mij komen varieert van tussen de 28 en 68 jaar oud.

De wat jongere vrouwen van rond de 28 zijn vrouwen die vaak heel jong getrouwd zijn. Ze zijn al gesetteld qua gezin, hebben jonge kinderen en komen vaak uit een christelijk milieu. Zelf was ik 32 jaar oud toen ik erachter kwam dat ik op vrouwen val. Ik had dat jonge gezin, het geloof speelde een rol en het feit dat ik gewoon echt niet anders wilde zijn. Ik wilde zo ontzettend graag in het perfecte plaatje passen waar ik mij in bevond.

Jezelf aankijken

De grootste groep vrouwen is tussen de 40 en 50 jaar oud. De meeste vrouwen hebben een man en een gezin en lopen vast in hun leven. Ze zijn niet gelukkig en willen dit veranderen.
In deze leeftijdsgroep zijn er ook heel wat vrouwen die al hun hele leven alleen zijn en nu zichzelf durven aan te kijken. Ze willen zich graag settelen met een partner die echt bij hun past. Hiervoor zullen ze zichzelf eerst volledig moeten aankijken en accepteren.

De groep 50+ vrouwen is groot. Ook vrouwen die na hun pensioen, het overlijden van hun man of het krijgen van kleinkinderen beseffen dat ze het leven niet leven wat daadwerkelijk bij hen past. Zeker de 60+ groep dames laten weten dat ze er helemaal klaar mee zijn om te leven naar wat andere van hun verwachten. Ze willen zich niet meer aanpassen aan hoe het hoort of moet. Ze willen echt helemaal zichzelf zijn en vooral worden.

Ebook: ben ik lesbisch

Ik heb een e-book voor je geschreven wat je ondersteunt in je zoektocht naar je gevoelens voor vrouwen. Het e-book is een bron van herkenning en gebaseerd op mijn praktijkervaring. Het is speciaal geschreven voor vrouwen met twijfels over hun geaardheid.

Echt jezelf zijn

Wanneer je 16 bent en uit de kast komt is je rugzak (meestal) nog niet zo groot. Je gaat je leven leven naar wat bij je past en naar hoe je het wilt. De vrouwen die op latere leeftijd uit de kast komen hebben vaak nooit echt geleefd naar wat echt bij hun past. Heel veel levensgebeurtenissen zijn ze overkomen, ze hebben niet vaak iets echt heel bewust met het hart gekozen. Ze zijn experts in zich aanpassen en schikken naar de situatie en vaak is het belang van de andere groter dan hun eigen belang.

Buiten de norm vallen kan lastig zijn.

Ze leven het beeld van hun perfecte plaatje en dat blijkt voor hun niet perfect te zijn, niet te passen en niet gelukkig te maken. Ze moeten loskomen van het toekomstbeeld wat ze voor zichzelf hadden, met alle fasen van rouw die daarbij komen kijken. Ze krijgen een compleet nieuw leven en zien duidelijk het verschil tussen hun nieuwe lesbische leven en hun oude hetero leven. Twee levens die zo verschillend zijn. Het nieuwe leven wat zo passend is en ook gelijk weer nieuwe uitdagingen met zich meebrengt.

Onderliggende patronen leren herkennen

Daarom is het zo ontzettend belangrijk dat je op onderzoek uitgaat naar waarom je op de leeftijd die je nu hebt uit de kast bent gekomen. Wat heeft jou in de kast gehouden? Welke patronen en systemen zitten daar precies onder. Wil en kun je die onder ogen zien? Kun je daar afscheid van nemen? En durf je op alle facetten te gaan voor de echte jij die je bent? Durf je helemaal en overal echt jezelf te zijn?  

Zo ja, dan zul je merken dat je een mooie toekomst tegemoet gaat. Een toekomst die echt bij je past en je echt gelukkig gaat maken.

Lukt dit niet dan zul je merken dat je in je nieuwe lesbische relatie weer tegen deze punten aan zult lopen als in je oude heterorelatie. Dat je wel uit de kast bent gekomen, maar er verder eigenlijk niet zoveel veranderd is. Je bent op heel veel vlakken nog steeds niet jezelf.

Rouw

En voor beide gevallen geldt dat je afscheid mag gaan nemen van hetgeen je altijd zo graag had willen hebben en er nu niet meer is of ook nooit meer zal komen. Het plaatje van jou met een man, misschien wel met kinderen, het perfecte plaatje.

Het is waarschijnlijk helemaal niet meer wat jij nu wilt en toch zul je afscheid moeten gaan nemen van dit beeld in je hoofd. Dit beeld in je systeem en dit beeld wat bij veel mensen om je heen leeft. Nadat je uit de kast bent gekomen is het niet vreemd wanneer je door verschillende fasen van rouw gaat. Het is echt een afscheidsproces van je oude leven, die noodzakelijk is om echt volledig jezelf te kunnen zijn.

Een proces van afscheid

Dit afscheidsproces maken veel vrouwen pas mee nadat ze al geruime tijd, of enkele jaren, uit de kast zijn. Het gaat er niet alleen om dat je geen hetero leven meer (met een man) leeft, maar ook dat je alles in je leven opnieuw mag gaan invullen.

Er zijn geen standaard rollen in lesbische relaties, je mag alles opnieuw gaan uitvinden. Het is een mooie kans, een mogelijkheid om een leven op de bouwen welke echt volledig bij jou past. Een leven waarin je echt volledig jezelf kunt zijn. Een leven dat je niet overkomt, maar waarin je bewust kiest met je hart, simpelweg omdat dat het beste bij jou past.

Waar kan Diana je mee helpen?

Gratis tools
Start met het lezen van gratis e-books en blogs of bekijk mijn gratis webinar of de gratis videoserie. Zodat je in je eigen tempo op onderzoek kunt.

Maak een afspraak
Wil je sparren of gecoacht worden? Maak een afspraak in de online agenda van Diana. Diana verzorgt geaardheidscoaching, coaching voor stellen en familie opstellingen.

Online traject volgen
Is een live afspraak nog een brug te ver maar wil je toch stappen zetten in het proces. Dan is online training een aanrader.

Lees je mee in de blogserie
‘mijn persoonlijke verhaal’

Toen ik deze gevoelens kreeg dacht ik dat ik de enige op deze wereld was met deze gevoelens. Nergens kon ik ervaringen van vrouwen vinden die net als ik ineens twijfelde aan haar geaardheid.  Speciaal voor jou heb ik mijn verhaal gebundeld in 20 blogs.

In blog 1 t/m 20 lees je mijn persoonlijke verhaal: mijn 12 jaar in de kast, mijn coming out in mijn tweede hetero huwelijk en over de periode daarna.

Vind je dit blog waardevol? Deel het met anderen!

Vergelijkbare berichten