Wat is LHBTI of wat betekent LHTBI?

Wat betekent LHBTI?

LHBTI is een afkorting en staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en intersekse. 1 op de 20 volwassenen is homoseksueel of biseksueel en ongeveer 1 op de 250 mensen is transgender.

Seksuele voorkeur en oriëntatie

Seksuele oriëntatie heeft te maken met aantrekkingskracht; tot wie voel je je op een seksuele manier aangetrokken? Word je meestal verliefd op een meisje of op een jongen? Of maakt het voor jou helemaal niet uit op wie je verliefd wordt? Maakt het jou niet uit wat voor gender iemand heeft?

Als je verliefd wordt op verschillende genders dan wordt dan biseksueel of panseksueel genoemd. Als je alleen verliefd wordt op mensen van een andere gender dan word je heteroseksueel genoemd. Jongens die verliefd worden op jongen zijn homoseksueel en meisjes die verliefd worden op meisjes zijn lesbisch.

Wat is genderidentiteit?

Genderidentiteit heeft te maken met wat je bent op basis van je eigen gevoel. Voel je je een jongen of een meisje? Als je je niet kunt identificeren met beide, dan word je non-binair genoemd. Het kan ook voorkomen dat je je niet thuis voelt in het lichaam waarin je bent geboren. Dit wordt transgender genoemd. Heb je geen idee welke gender het beste bij je past, dan wordt dit non-binair of genderfluïde genoemd.

Wat is sekse?

Sekse heeft te maken met het geslacht, het lichaam en de lichamelijke kenmerken. Het komt soms voor dat er bij de geboorte niet duidelijk is of de baby een jongen of een meisje is. De baby wordt dan een intersekse persoon genoemd. Dit komt voor bij 1 op de 200 mensen. In sommige gevallen kun je dit aan de buitenkant zien, maar soms ook niet. Het kan voorkomen dat je als meisje bijvoorbeeld niet ongesteld wordt, of dat je als jongen borstgroei krijgt.

Leuk dat je dit artikel leest …

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Mijn naam is Diana Arkeveld en met mijn blogs en artikelen help ik je op weg. Wil je meer weten over Vrouw uit de Kast? Hieronder vind je een aantal opties die hierbij helpen:

Blogs

Periodiek publiceer ik informatieve blogs over geaardheid, normaalbeeld en andere belangrijke thema’s.

Lezingen

Ik verzorg lezingen over thema’s als geaardheid, diversiteit en normaalbeeld in de LHBTI gemeenschap

Gratis informatie

Schrijf je in voor mijn gratis webinar of videoserie zodat je kunt starten met de zoektocht naar je geaardheid.

Coaching

Wil jij je 1-op-1 laten coachen door Diana? Maak een afspraak in de online agenda en we spreken elkaar vlot.

Vind je dit blog waardevol? Deel het met anderen!

Vergelijkbare berichten