Wat betekent LHBTI?

Wat betekent LHBTI?

LHBTI is een afkorting en staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en intersekse. 1 op de 20 volwassenen is homoseksueel of biseksueel en ongeveer 1 op de 250 mensen is transgender.

Seksuele voorkeur en oriëntatie

Seksuele oriëntatie heeft te maken met aantrekkingskracht; tot wie voel je je op een seksuele manier aangetrokken? Word je meestal verliefd op een meisje of op een jongen? Of maakt het voor jou helemaal niet uit op wie je verliefd wordt? Maakt het jou niet uit wat voor gender iemand heeft?

Als je verliefd wordt op verschillende genders dan wordt dan biseksueel of panseksueel genoemd. Als je alleen verliefd wordt op mensen van een andere gender dan word je heteroseksueel genoemd. Jongens die verliefd worden op jongen zijn homoseksueel en meisjes die verliefd worden op meisjes zijn lesbisch.

Wat is genderidentiteit?

Genderidentiteit heeft te maken met wat je bent op basis van je eigen gevoel. Voel je je een jongen of een meisje? Als je je niet kunt identificeren met beide, dan word je non-binair genoemd. Het kan ook voorkomen dat je je niet thuis voelt in het lichaam waarin je bent geboren. Dit wordt transgender genoemd. Heb je geen idee welke gender het beste bij je past, dan wordt dit non-binair of genderfluïde genoemd.

Wat is sekse?

Sekse heeft te maken met het geslacht, het lichaam en de lichamelijke kenmerken. Het komt soms voor dat er bij de geboorte niet duidelijk is of de baby een jongen of een meisje is. De baby wordt dan een intersekse persoon genoemd. Dit komt voor bij 1 op de 200 mensen. In sommige gevallen kun je dit aan de buitenkant zien, maar soms ook niet. Het kan voorkomen dat je als meisje bijvoorbeeld niet ongesteld wordt, of dat je als jongen borstgroei krijgt.

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens.

In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen. Dat doe ik door middel van:

Volg je mij al op Instagram?

Via mijn Instagram deel ik dagelijks waardevolle tips en stories om je te inspireren!