Wat is genderfluïde?

Wat is genderfluïde?

Als je genderfluïde bent, dan betekent dit dat jouw genderidentiteit verandert in de loop van tijd. Genderfluïde betekent dan ook letterlijk ‘vloeibare gender’. Als je een genderfluïde persoon bent, dan kun je je op ieder moment identificeren als een specifiek gender of een combinatie hiervan.

Het gender van een genderfluïde persoon kan variëren in reactie op verschillende omstandigheden of gewoon willekeurig veranderen. Dit kan in een tijdsbestek van uren zijn, maar ook in maanden of jaren.

Bij sommige mensen verandert hun gender op bepaalde tijdstippen, bij anderen volgens een consistent schema. Sommige mensen die genderfluïde zijn, kunnen tussen alle genders of een groot aantal genders fluïde zijn. Er zijn ook genderfluïde mensen die wisselen tussen een handvol genders. In sommige gevallen identificeren ze zich als non-binair, multigender of transgender.

Demifluïde en genderflux

Genderfluïde kan worden gebruikt om een persoon te beschrijven wiens gender verandert, maar het kan ook een genderidentiteit op zich zijn. Voel je je als bigender persoon bijvoorbeeld de ene keer meer vrouwelijk en de andere keer meer mannelijk, dan kun je je identificeren als genderfluïde.

Heb je het gevoel dat maar een gedeelte van jouw gender fluïde is, dan kun je je identificeren als demifluïde. Heb je het gevoel dat de intensiteit van jouw gender in de loop van de tijd verandert, dan kun je je identificeren als genderflux.

De geschiedenis van genderfluïde

De term genderfluïde wordt al gebruikt vanaf 1990, al was het destijds in een andere betekenis:

“Genderfluïde betekent dat hun genderidentiteit en/of -expressie zowel mannelijk als vrouwelijk omvat. Genderfluïditeit wordt algemeen bekend als transgenderisme: het vermogen om gender te overstijgen, of het nu biologisch, emotioneel, politiek of anderszins is; het werkelijk vermengen van mannelijk en vrouwelijk.”

Leuk dat je dit artikel leest …

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Mijn naam is Diana Arkeveld en met mijn blogs en artikelen help ik je op weg. Wil je meer weten over Vrouw uit de Kast? Hieronder vind je een aantal opties die hierbij helpen:

Blogs

Periodiek publiceer ik informatieve blogs over geaardheid, normaalbeeld en andere belangrijke thema’s.

Lezingen

Ik verzorg lezingen over thema’s als geaardheid, diversiteit en normaalbeeld in de LHBTI gemeenschap

Gratis informatie

Schrijf je in voor mijn gratis webinar of videoserie zodat je kunt starten met de zoektocht naar je geaardheid.

Coaching

Wil jij je 1-op-1 laten coachen door Diana? Maak een afspraak in de online agenda en we spreken elkaar vlot.

Vind je dit blog waardevol? Deel het met anderen!

Vergelijkbare berichten