genderfluïde

Wat is genderfluïde?

Als je genderfluïde bent, dan betekent dit dat jouw genderidentiteit verandert in de loop van tijd. Genderfluïde betekent dan ook letterlijk ‘vloeibare gender’. Als je een genderfluïde persoon bent, dan kun je je op ieder moment identificeren als een specifiek gender of een combinatie hiervan.

Het gender van een genderfluïde persoon kan variëren in reactie op verschillende omstandigheden of gewoon willekeurig veranderen. Dit kan in een tijdsbestek van uren zijn, maar ook in maanden of jaren.

Bij sommige mensen verandert hun gender op bepaalde tijdstippen, bij anderen volgens een consistent schema. Sommige mensen die genderfluïde zijn, kunnen tussen alle genders of een groot aantal genders fluïde zijn. Er zijn ook genderfluïde mensen die wisselen tussen een handvol genders. In sommige gevallen identificeren ze zich als non-binair, multigender of transgender.

Demifluïde en genderflux

Genderfluïde kan worden gebruikt om een persoon te beschrijven wiens gender verandert, maar het kan ook een genderidentiteit op zich zijn. Voel je je als bigender persoon bijvoorbeeld de ene keer meer vrouwelijk en de andere keer meer mannelijk, dan kun je je identificeren als genderfluïde.

Heb je het gevoel dat maar een gedeelte van jouw gender fluïde is, dan kun je je identificeren als demifluïde. Heb je het gevoel dat de intensiteit van jouw gender in de loop van de tijd verandert, dan kun je je identificeren als genderflux.

De geschiedenis van genderfluïde

De term genderfluïde wordt al gebruikt vanaf 1990, al was het destijds in een andere betekenis:

“Genderfluïde betekent dat hun genderidentiteit en/of -expressie zowel mannelijk als vrouwelijk omvat. Genderfluïditeit wordt algemeen bekend als transgenderisme: het vermogen om gender te overstijgen, of het nu biologisch, emotioneel, politiek of anderszins is; het werkelijk vermengen van mannelijk en vrouwelijk.”

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens.

In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen. Dat doe ik door middel van:

Volg je mij al op Instagram?

Via mijn Instagram deel ik dagelijks waardevolle tips en stories om je te inspireren!