Wat is sekse?

Wat is sekse?

Sekse gaat over het geslacht, het lichaam en de lichamelijke kenmerken. Bij je geboorte wordt bepaald of je een meisje of een jongen bent. Dit komt dan op je geboortebewijs en op je paspoort te staan.

Het kan zijn dat je als meisje geboren bent, maar je daar niet prettig bij voelt. Misschien voel je je niet thuis in je sekse. In dat geval heb je een andere genderidentiteit. Je voelt je als meisje een jongen, of andersom. Dit is transgender.

Het kan ook zijn dat je de hele man/vrouw indeling niet toepasselijk vindt. Je voelt je er misschien tussenin zitten, of je voelt je wisselend man of vrouw. Dit wordt genderqueer, non-binair of genderfluïde genoemd. Je bent een intersekse persoon als je geslachtskenmerken niet eenduidig vrouwelijk of mannelijk zijn.

Genderneutraal paspoort

Bij je geboorte krijg je een M of V in je paspoort. Het is inmiddels ook mogelijk om een genderneutraal paspoort te krijgen met met een X. Dit kun je niet zomaar aanvragen bij jouw gemeente maar moet geregeld worden via de rechter.

Leuk dat je dit artikel leest …

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Mijn naam is Diana Arkeveld en met mijn blogs en artikelen help ik je op weg. Wil je meer weten over Vrouw uit de Kast? Hieronder vind je een aantal opties die hierbij helpen:

Blogs

Periodiek publiceer ik informatieve blogs over geaardheid, normaalbeeld en andere belangrijke thema’s.

Lezingen

Ik verzorg lezingen over thema’s als geaardheid, diversiteit en normaalbeeld in de LHBTI gemeenschap

Gratis informatie

Schrijf je in voor mijn gratis webinar of videoserie zodat je kunt starten met de zoektocht naar je geaardheid.

Coaching

Wil jij je 1-op-1 laten coachen door Diana? Maak een afspraak in de online agenda en we spreken elkaar vlot.

Vind je dit blog waardevol? Deel het met anderen!

Vergelijkbare berichten