Wat is intersekse?

Wat is intersekse?

Een intersekse persoon heeft lichamelijke kenmerken van zowel de mannelijke als vrouwelijke sekse of geslacht. Denk dan bijvoorbeeld aan iemand die een baarmoeder heeft en een niet-volgroeide penis, of iemand die geboren is met een vulva en een vergrote clitoris.

Het komt ook voor dat iemand volgroeide geslachtskenmerken heeft van een man of een vrouw, maar een mix heeft van mannelijke en vrouwelijke chromosomen, genitaliën, natuurlijke hormonen, secundaire geslachtskenmerken, geslachtsklieren of een combinatie van dit alles.

Intersekse is een overkoepelende term voor een breed scala aan kenmerken, het beschrijft geen specifiek lichaamstype. Er zijn intersekse personen die veel lijken op iemand van een binaire gender, anderen zitten er juist meer tussenin en lijken op iemand van het non-binaire spectrum.

Je kunt als intersekse persoon kenmerken hebben van zowel de vrouwelijke als mannelijke sekse, kenmerken die tussen mannelijk en vrouwelijk in vallen, of kenmerken die niet mannelijk of vrouwelijk zijn.

Als je niet intersekse bent, word je perisex of dyadisch genoemd. Ben je dyadisch en heb je een wens voor gemengde geslachtskenmerken, dan kun je jezelf identificeren als alterseks, niet als interseks.

Hormoonbehandelingen vanaf de geboorte

Een intersekse lichaam is niet ongezond en het veroorzaakt ook geen pijn. Toch wordt er bij intersekse baby’s vaak direct na de geboorte een behandeling met hormonen ingezet. Ook kan het zijn dat er diverse operaties worden uitgevoerd. Dit zorgt ervoor dat ze als volledig vrouwelijk of volledig mannelijk terecht komen in de samenleving.

Deze ongevraagde behandelingen wordt door veel medici gerechtvaardigd door te zeggen dat intersekse een stoornis of een handicap is. Men discusieert tegenwoordig vaker of deze manier van hiermee omgaan wel juist is.

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens.

In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen. Dat doe ik door middel van:

Volg je mij al op Instagram?

Via mijn Instagram deel ik dagelijks waardevolle tips en stories om je te inspireren!