Wat is panseksueel?

Wat is panseksueel?

Biologisch geslacht, seksualiteit, genderexpressie en genderidentiteit kun je op een fluïde manier bekijken. Je hoeft niet alleen op vrouwen, mannen of beide te vallen.

Het kan ook zijn dat het je niet uitmaakt wat de genderidentiteit van een persoon is, je kunt je aangetrokken voelen tot de persoon.

Wat betekent het als je panseksueel bent?

Letterlijk vertaald vanuit het Grieks betekent pan ‘alles’. Als je jezelf panseksueel noemt, dan geef je aan dat je je fysiek, seksueel of emotioneel aangetrokken voelt tot een andere persoon, waarbij het niet uitmaakt wat het biologische geslacht, de genderexpressie of de genderidentiteit van deze persoon is.

Het maakt voor jou dus niet uit of deze persoon een man of een vrouw is, of de persoon androgeen is of in transitie. Voor een panseksueel maakt dit niets uit. Bij panseksualiteit gaat het om de persoonlijkheid, niet om de uiterlijke kenmerken of de genderidentiteit.

Is panseksualiteit hetzelfde als omni seksualiteit?

De termen panseksualiteit en omni seksualiteit worden vaak door elkaar gebruikt. Qua betekenis lijken ze veel op elkaar, maar er is wel een groot verschil. Als je omni seksueel bent herken en erken je wel de genderidentificatie, als panseksueel doe je dit niet. Een panseksueel kijkt helemaal niet naar gender.

Een persoon die zich identificeert met een ander gender dan hun biologische geslacht, worstelt vaak om een relatie aan te gaan binnen onze huidige maatschappij en de binaire denkwijze. Als je er echter op een andere, open manier naar kijkt, hoe mooi is het dan dat je naar de persoon kijkt, in plaats van naar het biologische, categorische geslacht van de persoon?

Leuk dat je dit artikel leest …

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Mijn naam is Diana Arkeveld en met mijn blogs en artikelen help ik je op weg. Wil je meer weten over Vrouw uit de Kast? Hieronder vind je een aantal opties die hierbij helpen:

Blogs

Periodiek publiceer ik informatieve blogs over geaardheid, normaalbeeld en andere belangrijke thema’s.

Lezingen

Ik verzorg lezingen over thema’s als geaardheid, diversiteit en normaalbeeld in de LHBTI gemeenschap

Gratis informatie

Schrijf je in voor mijn gratis webinar of videoserie zodat je kunt starten met de zoektocht naar je geaardheid.

Coaching

Wil jij je 1-op-1 laten coachen door Diana? Maak een afspraak in de online agenda en we spreken elkaar vlot.

Vind je dit blog waardevol? Deel het met anderen!

Vergelijkbare berichten