Wat is transgender?

Wat is transgender?

Voel je je niet goed met je huidige genderidentiteit of heb je het gevoel dat je geboren bent in het verkeerde lichaam? Dit wordt transgender genoemd.

Je bent misschien geboren als meisje, maar je voelt je al heel lang een jongen. Het kan ook zijn dat je als jongen geboren bent en je een meisje voelt. Het kan ook dat je je zowel jongen als meisje voelt. Of dat je het als man af en toe leuk vindt om een jurk te dragen.

Dit valt allemaal onder transgender. Het betekent dat je het gevoel hebt dat je niet onder één gender valt of dat je in het verkeerde lichaam zit. Voor veel transgenders is dit een strijd die jaren kan duren.

Transgender varianten

Een transgender kan zich zowel vrouw als man voelen, maar kan zich ook gedragen als een vrouw terwijl hij een man is en omgekeerd. Transgenders vinden de verdeling tussen alleen maar man of vrouw zijn de lading niet dekken; er zijn vele varianten.

Een vrouw kan bijvoorbeeld ook mannelijk zijn en zich als een man voordoen. Andersom kan het ook voorkomen dat een man heel erg vrouwelijk is of zich op deze manier presenteert.

Om het gevoel zowel man als vrouw te zijn hoeft een transgender geen geslachtsveranderende ingreep te ondergaan.

Het komt wel voor dat transgenders ervoor kiezen om zich te laten opereren of om hormonen te slikken. Door het slikken van hormonen krijgen ze bijvoorbeeld borsten of voelen ze zich mannelijker.

Transeksueel

Als een transgender wel van geslacht verandert dan noemt men dit transseksueel. Transgender gaat dus meer om een levenswijze dan om het uiterlijk. Transgenders hebben geen bepaalde seksuele voorkeur; ze kunnen zowel op mannen als op vrouwen vallen.

Leuk dat je dit artikel leest …

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Mijn naam is Diana Arkeveld en met mijn blogs en artikelen help ik je op weg. Wil je meer weten over Vrouw uit de Kast? Hieronder vind je een aantal opties die hierbij helpen:

Blogs

Periodiek publiceer ik informatieve blogs over geaardheid, normaalbeeld en andere belangrijke thema’s.

Lezingen

Ik verzorg lezingen over thema’s als geaardheid, diversiteit en normaalbeeld in de LHBTI gemeenschap

Gratis informatie

Schrijf je in voor mijn gratis webinar of videoserie zodat je kunt starten met de zoektocht naar je geaardheid.

Coaching

Wil jij je 1-op-1 laten coachen door Diana? Maak een afspraak in de online agenda en we spreken elkaar vlot.

Vind je dit blog waardevol? Deel het met anderen!

Vergelijkbare berichten