Wat is lesbisch?

Wat is lesbisch?

Een vrouw die lesbisch is, ook wel lesbienne genoemd, is een vrouw die alleen verliefd wordt op vrouwen of zich alleen seksueel aangetrokken voelt tot vrouwen. Ook non-binaire mensen die zich tot vrouwen aangetrokken voelen gebruiken de term lesbienne.

Soms wordt de term lesbienne ruimer gedefinieerd wanneer niet-mannen zich aangetrokken voelen tot niet-mannen. Niet alle non-binaire mensen voelen zich hier prettig bij en deze definitie is daarom niet de meest erkende.

Niet alle mensen die non-binair zijn voelen zich er prettig bij om onder de lesbische aantrekkingskracht te vallen. Niet-mannen die zich aangetrokken voelen tot niet-mannen worden ook wel daunic of faunic genoemd.

Zie ook: Ben ik lesbisch: check hier of je lesbisch bent.

Waar komt het woord lesbisch vandaan?

Het woord lesbisch komt van de naam van het Griekse eiland Lesbos. De dichteres Sappho is hier geboren (hier komt ook direct de term sapfisch vandaan). Al sinds 1732 wordt een homoseksuele vrouw en vrouwelijke homoseksualiteit aangeduid als lesbisch. Daarvoor betekende het woord lesbisch ‘van Lesbos’, zoals bijvoorbeeld gebruikt wordt in ‘Lesbische cultuur’ of ‘Lesbische wijn’.

Seksuele en romantische relaties tussen vrouwen gaan terug tot in de oudheid. Het was in de meeste oude beschavingen heel normaal om te verlangen naar romantisch of seksueel contact met iemand van dezelfde biologische sekse of iemand van hetzelfde gender. Wat dat betreft waren ze in de oudheid bijzonder LGBTQ+ vriendelijk.

Zie ook: Val ik op vrouwen: hoe weet je dit zeker?

Leuk dat je dit artikel leest …

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Mijn naam is Diana Arkeveld en met mijn blogs en artikelen help ik je op weg. Wil je meer weten over Vrouw uit de Kast? Hieronder vind je een aantal opties die hierbij helpen:

Blogs

Periodiek publiceer ik informatieve blogs over geaardheid, normaalbeeld en andere belangrijke thema’s.

Lezingen

Ik verzorg lezingen over thema’s als geaardheid, diversiteit en normaalbeeld in de LHBTI gemeenschap

Gratis informatie

Schrijf je in voor mijn gratis webinar of videoserie zodat je kunt starten met de zoektocht naar je geaardheid.

Coaching

Wil jij je 1-op-1 laten coachen door Diana? Maak een afspraak in de online agenda en we spreken elkaar vlot.

Vind je dit blog waardevol? Deel het met anderen!

Vergelijkbare berichten