Wat is lesbisch?

Wat is lesbisch?

Een vrouw die lesbisch is, ook wel lesbienne genoemd, is een vrouw die alleen verliefd wordt op vrouwen of zich alleen seksueel aangetrokken voelt tot vrouwen. Ook non-binaire mensen die zich tot vrouwen aangetrokken voelen gebruiken de term lesbienne.

Soms wordt de term lesbienne ruimer gedefinieerd wanneer niet-mannen zich aangetrokken voelen tot niet-mannen. Niet alle non-binaire mensen voelen zich hier prettig bij en deze definitie is daarom niet de meest erkende.

Niet alle mensen die non-binair zijn voelen zich er prettig bij om onder de lesbische aantrekkingskracht te vallen. Niet-mannen die zich aangetrokken voelen tot niet-mannen worden ook wel daunic of faunic genoemd.

Zie ook: Ben ik lesbisch: check hier of je lesbisch bent.

Waar komt het woord lesbisch vandaan?

Het woord lesbisch komt van de naam van het Griekse eiland Lesbos. De dichteres Sappho is hier geboren (hier komt ook direct de term sapfisch vandaan). Al sinds 1732 wordt een homoseksuele vrouw en vrouwelijke homoseksualiteit aangeduid als lesbisch. Daarvoor betekende het woord lesbisch ‘van Lesbos’, zoals bijvoorbeeld gebruikt wordt in ‘Lesbische cultuur’ of ‘Lesbische wijn’.

Seksuele en romantische relaties tussen vrouwen gaan terug tot in de oudheid. Het was in de meeste oude beschavingen heel normaal om te verlangen naar romantisch of seksueel contact met iemand van dezelfde biologische sekse of iemand van hetzelfde gender. Wat dat betreft waren ze in de oudheid bijzonder LGBTQ+ vriendelijk.

Zie ook: Val ik op vrouwen: hoe weet je dit zeker?

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens.

In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen. Dat doe ik door middel van:

Volg je mij al op Instagram?

Via mijn Instagram deel ik dagelijks waardevolle tips en stories om je te inspireren!