Wat is homoseksueel?

Wat is homoseksueel?

Als je seksuele en/of romantische gevoelens hebt voor personen van hetzelfde geslacht, dan wordt dit homoseksueel genoemd. Je kunt als man én als vrouw homoseksueel zijn. Als je een man bent en je aangetrokken voelt tot mannen, dan word je homo, homoseksueel of gay genoemd.

Voel je je als vrouw seksueel of romantisch aangetrokken tot vrouwen, dan word je homoseksueel of lesbisch genoemd. In de volksmond wordt overigens vaak alleen de term lesbisch gebruikt. Voel je je aangetrokken tot beide geslachten? Dan wordt dit biseksueel genoemd.

Wanneer ben je homoseksueel?

Je hoeft niet per se seks of een relatie te willen met iemand van hetzelfde geslacht om homoseksueel te zijn. Je kunt ook in een bepaalde periode van je leven homoseksuele gevoelens hebben, zonder dat je hier iets mee doet.

Je kunt voor jezelf bepalen of je jezelf homoseksueel, lesbisch of biseksueel noemt. Je kunt als man bijvoorbeeld seks hebben met mannen, zonder dat je jezelf identificeert als homoseksueel.

Volgens Dick Swaab wordt tijdens de ontwikkeling in de baarmoeder bepaald op welk geslacht je valt. In welke mate je heteroseksueel of homoseksueel bent wordt bepaald door je genetische achtergrond en effecten van hormonen en andere stoffen.1 Er is geen bewijs dat homoseksualiteit pas ontwikkeld wordt na de geboorte of dat het een gekozen levensstijl is. Kinderen die bijvoorbeeld bij een lesbisch stel opgroeien zijn niet vaker homoseksueel dan kinderen die opgroeien bij een hetero stel.1

In alle landen en culturen komt homoseksualiteit voor. Discriminatie tegen homoseksuelen is in Europa strafbaar. Het is bij wet verboden om mensen anders te behandelen, uit te sluiten of beperkingen op te leggen wegens hun homoseksualiteit.

Hoe vertel je dat je homoseksueel bent?

Er zijn veel mannen en vrouwen die homoseksueel zijn, maar deze gevoelens voor zichzelf houden. Het vergt vaak erg veel moed en het is erg moeilijk om je vrienden en je familie te vertellen dat je homoseksueel of biseksueel bent.

In veel gevallen hebben zowel mannen als vrouwen tijd nodig om te aanvaarden dat ze vallen op iemand van hetzelfde geslacht.

Hoewel het misschien makkelijker is om je gevoelens voor je te houden, kan het erg bevrijdend zijn om het juist wel aan iemand te vertellen. Je hoeft je homoseksuele of biseksuele gevoelens dan niet langer te verbergen.

Bron1 : Dick Swaab, Wij zijn ons brein.

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens.

In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen. Dat doe ik door middel van:

Volg je mij al op Instagram?

Via mijn Instagram deel ik dagelijks waardevolle tips en stories om je te inspireren!