Wat is genderidentiteit?

Wat is genderidentiteit?

Bij genderidentiteit gaat het er niet om met welk geslacht je geboren bent, maar wordt deze bepaald door hoe jij je van binnen voelt. Je voelt je bijvoorbeeld een man of vrouw, ongeacht of je lijf er nu ook mannelijke of vrouwelijke uit ziet. De meest bekende genderidentiteiten zijn man en vrouw, maar daarnaast bestaan er ook nog de trans man, trans vrouw, non-binair, genderqueer, agender en meer.

Genderidentiteiten worden in twee grote groepen verzameld: transgender en cisgender. Bij de geboorte worden kindjes met een penis jongen genoemd, en de kindjes met een vagina meisje. In de meeste gevallen komt het biologische geslacht van het kindje overeen met de genderidentiteit. Deze kinderen zijn cisgender.

Op latere leeftijd kan het voorkomen dat je je als jongen niet altijd jongen voelt, of als meisje geen meisje. Het biologische geslacht komt dan niet overeen met de genderidentiteit. Dit wordt transgender genoemd.

Intersekse

Het komt ook voor dat er een kindje wordt geboren waarvan het geslacht niet duidelijk is. deze kinderen hebben een intersekse conditie. Dit is niet hetzelfde als een genderidentiteit.

Genderidentiteit gaat over hoe je je voelt, een intersekse conditie is iets dat je hebt op het niveau van je lichaam.

Verschillende genderidentiteiten

Onderstaand vind je een aantal verschillende genderidentiteiten.

Cisgender

Als je genderidentiteit overeenkomt met het geslacht waarmee je bent geboren, dan ben je cisgender.

Transgender

Het tegenovergestelde van cisgender is transgender. Je genderidentiteit komt niet overeen met je biologische geslacht.

Genderqueer of non-binair

Als je je niet alleen mannelijk of vrouwelijk voelt, dan wordt de term genderqueer of non-binair gebruikt. Identiteiten die onder genderqueer vallen zijn:

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens.

In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen. Dat doe ik door middel van:

Volg je mij al op Instagram?

Via mijn Instagram deel ik dagelijks waardevolle tips en stories om je te inspireren!