Waar ontmoet ik andere lesbische vrouwen?

Waar ontmoet ik andere lesbische vrouwen?

Het is superlastig om andere lesbische vrouwen te vinden. Niet heel motiverend om te lezen, dat snap ik. In dit blog behandel ik de volgende punten:

  • Waar je deze vrouwen wel vindt
  • Waarom het zo belangrijk is om andere lesbische vrouwen te ontmoeten
  • Waarom het zo lastig is om deze vrouwen te vinden

Tijdens of na je zoektocht gelijkgestemden ontmoeten

Veel vrouwen die op vrouwen vallen zijn opgegroeid in een hetero omgeving. Vaak waren er geen of weinig rolmodellen. Het is heel helpend om te zien en te merken dat lesbisch zijn eigenlijk heel normaal is. Wanneer je dit niet ziet in je omgeving kun je denken dat het ook helemaal niet bestaat.

Zeker cliënten met streng gelovige achtergronden zijn opgevoed met het idee dat homoseksualiteit niet bestaat.

Samira leefde tot aan haar 35e in de Jehova gemeenschap. Zij vertelde mij: “Ik dacht echt dat ik raar was, omdat ik tot aan mijn 19e nog nooit gehoord had van het feit dat je als vrouw ook op vrouwen kunt vallen. In mijn omgeving werd hier nooit over gepraat, waardoor ik de opties gewoon echt niet kende.”

Tijdens of na je zoektocht is het mijns inziens essentieel om je sociale netwerk wat meer roze te kleuren. Om ervoor te zorgen dat je meer mensen ontmoet die op hetzelfde geslacht vallen. Ieder mens heeft herkenning nodig, ook jij! Het is zo helpend om echt te zien en te merken dat jij niet de enige bent met deze gevoelens. Dat het normaal is om dit te voelen en dat je met deze lesbische gevoelens gewoon een gezin kunt vormen, een gelukkig leven kunt leven en happy kun zijn.

Het belang van andere lesbische vrouwen ontmoeten

Wanneer je meer mensen om je heen hebt die net als jij op hetzelfde geslacht vallen zul je merken dat je je minder raar of alleen voelt. Je kunt je spiegelen aan een ander. Je kunt zien hoe die ander bepaalde dingen aanpakt en reageert. Je krijgt herkenning in hoe lesbische relaties werken en in hoe zij bepaalde situaties of de relatie an sich ervaren. Een lesbische relatie is namelijk wezenlijk anders dan een heterorelatie.

Waar ontmoet ik andere lesbische vrouwen?

Ontmoetingsdagen

Daarom adviseer ik altijd om tijdens je zoektocht mee te doen aan een ontmoetingsdag. Tijdens deze dag ontmoet je allemaal andere vrouwen die net als jij worstelen of hebben geworsteld met hun geaardheid. De herkenning is zo groot op deze dag en veel vrouwen geven aan dat ze dit veel eerder hadden moeten doen.

Na een ontmoetingsdag zorg ik dat deelnemers met elkaar in contact kunnen blijven door middel van een WhatsApp-groep, zodat je elkaar na die tijd ook kunt blijven spreken en steunen. Er zijn al vele hechte vriendschappen uit ontstaan.

Waar zijn al die vrouwen?

Ook zijn er vrouwen die op eigen initiatief op onderzoek gaan in hun eigen buurt. Superdapper en stoer! Ze bezoeken een homocafé, gaan naar het COC of doen mee aan een wandeling in de buurt. Heel vaak krijg ik te horen dat het heel fijn en gezellig was, maar dat er weinig vrouwen bij waren.

Ik heb regelmatig gespard met voorzitters van COC’s en gezamenlijk kwamen we tot de conclusie dat vrouwen over het algemeen alleen komen wanneer ze op zoek zijn naar een relatie. Zodra ze de relatie gevonden hebben worden ze minder uithuizig en spreken ze met andere lesbische vriendinnen thuis af. Gezellig samen met een pot thee, chocola en een kleedje op de bank.

Dit zou ook de reden kunnen zijn waarom er bij activiteiten of in homocafés weinig vrouwen aanwezig zijn. Ze blijken er, wanneer ze gesetteld zijn, veel minder behoeften aan te hebben dan homomannen. Wanneer je op zoek gaat naar een homocafé of activiteit, zoek dan naar iets specifiek voor vrouwen.

In Amsterdam heb je Bar Buka, een bar speciaal voor vrouwen. In Nijmegen heb je Poink, zij organiseren activiteiten speciaal voor vrouwen. Ook zijn er speciale Kringen alleen voor vrouwen. Vraag bij alle initiatieven duidelijk of er ook vrouwen komen, zodat je niet teleurgesteld weer thuiskomt. Dat maakt een volgende stap namelijk alleen maar lastiger.

Hetero vriendinnen

Je zult merken dat wanneer je je omgeving niet een beetje meer roze kleurt, je gemakkelijk terug wordt gezogen naar je oude heteroleven. Het lesbisch zijn, blijft dan iets grootst, iets bijzonders of raars in plaats van het normaal voor je wordt. De kans is groot dat je je blijft meten aan je hetero vriendinnen en je vanuit die ervaring keuze maakt.

Zij hebben immers ook al jaren geen seks meer, zijn hun mannen vaak beu en hebben ook het gevoel er alleen voor te staan. Dat is allemaal waar, alleen ligt de oorzaak van het probleem op een heel ander vlak, waardoor je kunt gaan denken dat het heel normaal is dat relaties op deze manier worden vormgegeven.

Nu zeg ik helemaal niet dat je gelijk je hetero-vriendinnen vaarwel moet zeggen, helemaal niet! Het kan alleen fijn zijn wanneer je specifieke lesbische vraagstukken met iemand kunt bespreken die ook eenzelfde leven leeft en precies snapt wat je bedoelt, omdat dit voor haar ook geldt.

Verminder de kans om je gevoelens weg te stoppen

Vrouwen die het te spannend vinden om bijvoorbeeld naar een ontmoetingsdag te komen, doen over het algemeen veel langer over hun proces om uit de kast te komen dan vrouwen die wel op zoek gaan naar gelijkgestemden. Ze worden door het contact met gelijkgestemden namelijk elke keer weer opnieuw wakker gehouden en dit vermindert de kan om je gevoelens weer weg te stoppen.

Alleen wanneer je weet dat je gevoelens niet raar zijn en je voor jezelf echt voelt dat je echt op vrouwen valt kan het proces van acceptatie gaan beginnen. 

Hoe kan ik je helpen?

Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Ik help je op de volgende manieren:

Persoonlijke begeleiding
Je kunt bij mij terecht voor persoonlijke begeleiding tijdens een 1-op-1 traject. Wil je dit, dan kun je een vrijblijvende matchcall inplannen in mijn online agenda.

Online programma: ben ik lesbisch
Het online programma -ben ik lesbisch- is het meest complete programma voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid. In je eigen tempo ga je op onderzoek.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen.

100 + blogs

Je vindt meer dan 100 blogs op mijn website met waardevolle tips en adviezen. Je vindt hier zowel ervaringsverhalen als blogs waarin ik mijn kennis met je deel.

Interviews lesbische vrouwen

In de rubriek lesbische verhalen lees je de verhalen van verschillende vrouwen die openhartig over hun coming-out verhaal met jou delen. Ze doen dit omdat ze zelf hebben ondervonden hoe fijn het is als je verhalen van andere vrouwen kunt lezen die hetzelfde meemaken als jij. Zodat je bepaalde dingen kunt herkennen, en je gaat beseffen dat je niet de enige bent die dit overkomt en hiermee worstelt.

Vrouw uit de Kast Podcast

In de Vrouw uit de Kast Podcast vertel ik je alles over hoe je erachter komt of je op vrouwen valt en hoe het gaat na je coming-out. Verder leer ik je alles over kiezen met je gevoel, flirten & daten, lesbische seks en lesbische relaties.