Gaan staan voor je geaardheid: durf je dat altijd?

Gaan staan voor je geaardheid: durf je dat altijd?

Onlangs liep ik met mijn vriendin naar onze auto. Deze stond op de parkeerplaats bij een meubelboulevard. We hadden even gezellig meubels geshopt en liepen hand in hand de winkel uit. Vlak bij onze auto stond een groepje jongeren. Ik merkte dat ze mijn hand losliet. Ik vroeg haar waarom ze dit deed. Ze gaf aan dat ze dit een spannende setting vond. Ze wilde liever niet de nadruk leggen op dat we een stel waren.

Voor je geaardheid uitkomen is spannend. Ook wanneer je al uit de kast bent. Vaak wordt gedacht dat uit de kast komen een eenmalig iets is. Maar de praktijk blijkt weerbarstiger. Uit de kast komen is een proces. Iets wat steeds weer terugkomt. Bij een nieuwe baan. Nieuwe vrienden. Een nieuwe opleiding. Steeds weer sta je voor de keuze:

  • Wat zeg je, wat zeg je niet?
  • Wat laat je zien en wat laat je niet zien.
  • Loop je hand in hand of niet?
  • Geef je een kus in het openbaar of voelt dit niet fijn?

Tot de minderheid behoren

Wanneer je gay bent behoor je tot een minderheid. Dit maakt dat je in situaties komt waarin je bepaalde afwegingen moet maken. Dit geeft stress. Hier is zelfs een officiële naam voor: minority stress. Vaker dan een vrouw in een heterorelatie moet je uitleggen of aangeven dat je samen bent met een vrouw in plaats van met een man. Dit is niet omdat andere mensen vervelend doen. Maar gemiddeld gezien gaan we ervan uit dat een man met een vrouw samen is.

Test: ben ik lesbisch

Ontdek met deze korte test of je lesbisch bent. Invullen kost maximaal twee minuutjes

Kleine nuance: natuurlijk is een test niet bepalend, het geeft een indicatie!

Corrigeren van anderen: dealen met het normaalbeeld

Het zit vaak in simpele dingen. Met regelmaat moet je iemand corrigeren. Onlangs vertelde Tanja, een cliënt van mij, dat ze de notaris aan de lijn had. Samen met haar vriendin wilde ze een samenlevingsovereenkomst op laten stellen. De notaris had het steeds over ‘hem’ in het gesprek. Tanja moest hem corrigeren om aan te geven dat ze met een vriendin samen was.

Het zijn geen grote dingen. Maar je staat wel continue voor een keuze. Laat je het gaan of niet? Corrigeer je de ander of niet? Doe jij jezelf tekort als je de ander niet corrigeert?

Voor jezelf staan is spannend. Voor je geaardheid staan gaat over voor jezelf staan.

Gaan staan voor je geaardheid is niet altijd geaccepteerd

Soms is uitkomen voor je geaardheid niet geaccepteerd. Bijvoorbeeld in een geloofsgemeenschap. Of wanneer je in een bepaald land op vakantie bent waar homoseksualiteit niet geaccepteerd is.

Dit geeft een innerlijke worsteling. Je wilt jezelf zijn. Maar het is niet veilig om jezelf te zijn. De vraag wordt dan: hoe ga je hiermee om? Want je wilt jezelf niet verloochenen. Maar je wilt ook niet in een gevaarlijke situatie komen. Dit geeft een wip-wap effect in jezelf. Want wanneer doe je het nu goed?

Wat als jij je niet veilig voelt

Als het gaat om veiligheid is het belangrijk om een verschil te maken tussen twee dingen:

Echt niet veilig zijn.

Er zijn situaties waarin je echt niet veilig bent. Op vakantie naar Iran als lesbisch stel is niet bepaald een veilige situatie. Soms is het dan daadwerkelijk verstandiger om eieren voor je geld te kiezen. Dat betekent; of niet naar een land toegaan waar deze regels gelden. Of wel heen gaan en niet openlijk uitkomen voor je geaardheid.

Situaties waarin geen echte onveiligheid is

Soms ben je bang voor dingen die je in je hoofd gecreëerd hebt. Ken je het spreekwoord: ‘een mens lijdt het meest onder het lijden wat hij vreest’. Dat betekent dat je vaak banger bent dan nodig. Omdat je dingen in je hoofd te groot maakt. Bijvoorbeeld wanneer je in een nieuwe baan terechtkomt en je continue afvraagt wat ze ervan vinden dat je lesbisch bent.

Bevestiging van buitenaf zoeken

Als jij je onveilig voelt in jezelf zoek je bevestiging in de buitenwereld. Dat maakt je wiebelig. Maakt je gereformeerde oma een vervelende opmerking dan ben je uit het lood. Zegt de overbuurman iets onaardigs dan voel jij je onzeker. De kunst is om de stevigheid in jezelf te vinden. Dat begint bij acceptatie van jezelf. Heb jij daadwerkelijk van jezelf geaccepteerd dat je lesbisch bent. Op het moment dat dit voor jou voor 100% oké is, maakt het niet meer uit wat de buitenwereld vindt.

Met dit stukje onveiligheid in jezelf kun je aan de slag. Door je patronen te leren herkennen of aan de slag te gaan met systemisch werk kun je onder begeleiding van een coach stappen zetten in het accepteren van je geaardheid.

Hoe kan ik je helpen?

Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Ik help je op de volgende manieren:

Persoonlijke begeleiding
Je kunt bij mij terecht voor persoonlijke begeleiding tijdens een 1-op-1 traject. Wil je dit, dan kun je een vrijblijvende matchcall inplannen in mijn online agenda.

Online programma: ben ik lesbisch
Het online programma -ben ik lesbisch- is het meest complete programma voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid. In je eigen tempo ga je op onderzoek.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen.

100 + blogs

Je vindt meer dan 100 blogs op mijn website met waardevolle tips en adviezen. Je vindt hier zowel ervaringsverhalen als blogs waarin ik mijn kennis met je deel.

Interviews lesbische vrouwen

In de rubriek lesbische verhalen lees je de verhalen van verschillende vrouwen die openhartig over hun coming-out verhaal met jou delen. Ze doen dit omdat ze zelf hebben ondervonden hoe fijn het is als je verhalen van andere vrouwen kunt lezen die hetzelfde meemaken als jij. Zodat je bepaalde dingen kunt herkennen, en je gaat beseffen dat je niet de enige bent die dit overkomt en hiermee worstelt.

Vrouw uit de Kast Podcast

In de Vrouw uit de Kast Podcast vertel ik je alles over hoe je erachter komt of je op vrouwen valt en hoe het gaat na je coming-out. Verder leer ik je alles over kiezen met je gevoel, flirten & daten, lesbische seks en lesbische relaties.