Staan voor je geaardheid

Gaan staan voor je geaardheid: durf je dat altijd?

Onlangs liep ik met mijn vriendin naar onze auto. Deze stond op de parkeerplaats bij een meubelboulevard. We hadden even gezellig meubels geshopt en liepen hand in hand de winkel uit. Vlak bij onze auto stond een groepje jongeren. Ik merkte dat ze mijn hand losliet. Ik vroeg haar waarom ze dit deed. Ze gaf aan dat ze dit een spannende setting vond. Ze wilde liever niet de nadruk leggen op dat we een stel waren.

Voor je geaardheid uitkomen is spannend. Ook wanneer je al uit de kast bent. Vaak wordt gedacht dat uit de kast komen een eenmalig iets is. Maar de praktijk blijkt weerbarstiger. Uit de kast komen is een proces. Iets wat steeds weer terugkomt. Bij een nieuwe baan. Nieuwe vrienden. Een nieuwe opleiding. Steeds weer sta je voor de keuze:

  • Wat zeg je, wat zeg je niet?
  • Wat laat je zien en wat laat je niet zien.
  • Loop je hand in hand of niet?
  • Geef je een kus in het openbaar of voelt dit niet fijn?

Tot de minderheid behoren

Wanneer je gay bent behoor je tot een minderheid. Dit maakt dat je in situaties komt waarin je bepaalde afwegingen moet maken. Dit geeft stress. Hier is zelfs een officiële naam voor: minority stress. Vaker dan een vrouw in een heterorelatie moet je uitleggen of aangeven dat je samen bent met een vrouw in plaats van met een man. Dit is niet omdat andere mensen vervelend doen. Maar gemiddeld gezien gaan we ervan uit dat een man met een vrouw samen is.

Lees verder onder dit blok.

Gratis ebook:
twijfel je of je op vrouwen valt?

Download gratis het ebook ’twijfel je of je op vrouwen valt’. Speciaal voor vrouwen met twijfels over lesbische of biseksuele gevoelens. Reken definitief af met je twijfels en start direct met je zoektocht. Dit is het meest complete e-book wat je online vindt. Geschikt voor vrouwen van alle leeftijden!

Ebook: val ik op vrouwen

Corrigeren van anderen: dealen met het normaalbeeld

Het zit vaak in simpele dingen. Met regelmaat moet je iemand corrigeren. Onlangs vertelde Tanja, een cliënt van mij, dat ze de notaris aan de lijn had. Samen met haar vriendin wilde ze een samenlevingsovereenkomst op laten stellen. De notaris had het steeds over ‘hem’ in het gesprek. Tanja moest hem corrigeren om aan te geven dat ze met een vriendin samen was.

Het zijn geen grote dingen. Maar je staat wel continue voor een keuze. Laat je het gaan of niet? Corrigeer je de ander of niet? Doe jij jezelf tekort als je de ander niet corrigeert?

Voor jezelf staan is spannend. Voor je geaardheid staan gaat over voor jezelf staan.

Gaan staan voor je geaardheid is niet altijd geaccepteerd

Soms is uitkomen voor je geaardheid niet geaccepteerd. Bijvoorbeeld in een geloofsgemeenschap. Of wanneer je in een bepaald land op vakantie bent waar homoseksualiteit niet geaccepteerd is.

Dit geeft een innerlijke worsteling. Je wilt jezelf zijn. Maar het is niet veilig om jezelf te zijn. De vraag wordt dan: hoe ga je hiermee om? Want je wilt jezelf niet verloochenen. Maar je wilt ook niet in een gevaarlijke situatie komen. Dit geeft een wip-wap effect in jezelf. Want wanneer doe je het nu goed?

Wat als jij je niet veilig voelt

Als het gaat om veiligheid is het belangrijk om een verschil te maken tussen twee dingen:

Echt niet veilig zijn.

Er zijn situaties waarin je echt niet veilig bent. Op vakantie naar Iran als lesbisch stel is niet bepaald een veilige situatie. Soms is het dan daadwerkelijk verstandiger om eieren voor je geld te kiezen. Dat betekent; of niet naar een land toegaan waar deze regels gelden. Of wel heen gaan en niet openlijk uitkomen voor je geaardheid.

Situaties waarin geen echte onveiligheid is

Soms ben je bang voor dingen die je in je hoofd gecreëerd hebt. Ken je het spreekwoord: ‘een mens lijdt het meest onder het lijden wat hij vreest’. Dat betekent dat je vaak banger bent dan nodig. Omdat je dingen in je hoofd te groot maakt. Bijvoorbeeld wanneer je in een nieuwe baan terecht komt en je continue afvraagt wat ze ervan vinden dat je lesbisch bent.

Bevestiging van buitenaf zoeken

Als jij je onveilig voelt in jezelf zoek je bevestiging in de buitenwereld. Dat maakt je wiebelig. Maakt je gereformeerde oma een vervelende opmerking dan ben je uit het lood. Zegt de overbuurman iets onaardigs dan voel jij je onzeker. De kunst is om de stevigheid in jezelf te vinden. Dat begint bij acceptatie van jezelf. Heb jij daadwerkelijk van jezelf geaccepteerd dat je lesbisch bent. Op het moment dat dit voor jou voor 100% oké is, maakt het niet meer uit wat de buitenwereld vindt.

Met dit stukje onveiligheid in jezelf kun je aan de slag. Door je patronen te leren herkennen of aan de slag te gaan met systemisch werk kun je onder begeleiding van een coach stappen zetten in het accepteren van je geaardheid.

Waar kan Diana je mee helpen?

Gratis tools

Start met het lezen van gratis e-books en blogs of bekijk mijn gratis webinar of de gratis videoserie. Zodat je in je eigen tempo op onderzoek kunt.

Maak een afspraak

Wil je sparren of gecoacht worden? Maak een afspraak in de online agenda van Diana. Diana verzorgt geaardheidscoaching, coaching voor stellen en familie opstellingen.

Online traject volgen

Is een live afspraak nog een brug te ver maar wil je toch stappen zetten in het proces. Dan heb ik een aantal online trainingen en e-books die je verder helpen. Dank hierbij aan onderwerpen als: flirten en daten, lesbische seks en het onderzoeken van je lesbische gevoelens.

Vind je dit blog waardevol? Deel het met anderen!

Vergelijkbare berichten