Geloof en lesbisch zijn

Ben je gelovig en twijfel je over je gevoelens voor vrouwen?

Als je uit een streng gelovige omgeving komt kan het heel spannend zijn om te ontdekken dat je lesbische gevoelens hebt. Normaal gesproken is het alleen al spannend om erachter te komen dat je geaardheid misschien anders is dan standaard.

Maar het geloof of de kerk doet hier een schepje bovenop. Want wat als de band met God belangrijk voor jou is? Mag je dan wel lesbisch zijn? En wat vind je omgeving ervan?

In dit blog heb ik geprobeerd om een genuanceerd beeld neer te zetten. Mocht je aanvullingen hebben vanuit je eigen ervaring laat het mij dan weten, dan vullen we dit blog aan.

Een enorme worsteling

Erachter komen dat je lesbisch bent en op vrouwen valt, is een heel proces. Veel vrouwen in mijn praktijk doorlopen heel wat stappen voordat ze eindelijk durven te zeggen: ja, ik ben lesbisch. Dit brengt twijfel met zich mee. Want: is het dan echt waar, verzin ik niet dat ik lesbisch ben? Maar ook: wat vindt mijn omgeving hiervan? Is het niet raar en val ik niet buiten de groep?

Ben je opgegroeid in een gelovige omgeving dan kun je de worsteling x twee doen. Dat heeft te maken met twee aspecten:

Als jij zelf gelovig bent, ontstaat er in jou een worsteling. Jouw relatie met God is belangrijk voor je. Er komen vragen:

  • Mag je van God wel lesbisch zijn?
  • Wat zegt de Bijbel eigen over een andere geaardheid?
  • Hoe zondig ben ik als ik lesbisch ben?
  • Straft God mij als ik lesbisch ben, heeft God echt het beste met mij voor?
  • Kunnen het geloof en lesbisch zijn samen gaan, ik wil beide niet kwijt.
  • Is het mogelijk om van mijn gevoelens voor vrouwen af te komen, ik wil ze niet?

Test: ben ik lesbisch

Ontdek met deze korte test of je lesbisch bent. Invullen kost maximaal twee minuutjes

Kleine nuance: natuurlijk is een test niet bepalend, het geeft een indicatie!

De invloed van je omgeving

Daar komt bij dat het voor jouw omgeving (vaak) lastiger is om jouw geaardheid te accepteren. In mijn praktijk kom ik verhalen tegen van vrouwen waarvan:

  • De familie geen contact meer wil
  • Er in de omgeving (dominee & kerkenraad bijvoorbeeld) druk wordt uitgeoefend om je gevoelens te verbergen.
  • In de omgeving verteld wordt dat de duivel in ze gevaren is
  • Opa’s en oma’s willen dat een relatie gestopt wordt.

Dit is ongelooflijk ingewikkeld. Het zijn immers de mensen die je liefhebt. De mensen die hetzelfde geloof aanhangen als jij. Het is een omgeving waarin jij je veilig voelt of voelde? Nu word je soms aangekeken alsof je een enge ziekte hebt.

Belangrijke kanttekening: dit geldt zeker niet voor alle mensen in een gelovige omgeving. Er zijn ook voldoende gelovige mensen die het besluit accepteren, ook al staan ze hier vanuit geloofsovertuiging niet achter.

Maar daar komen ook de andere vragen:

Want als God het heeft over naastenliefde, waarom accepteert je omgeving je dan niet? Hoe zit dit dan?

Je ziet dat je naast de twijfels over je gevoelens ook te maken krijgt met twijfels over je geloof.

Je gevoelens wegstoppen

Wat veel vrouwen in een situatie als deze doen is de gevoelens voor vrouwen wegstoppen. Als je doet alsof het niet bestaat, misschien gaat het wel weg.

Vanuit geloofsoverweging kan er zelfs gekozen worden voor conversietherapie. Dit noemen we ook wel homogenezingstherapie. Het doel van deze therapie is het veranderen van je geaardheid. In feite wordt er geprobeerd om je heteroseksueel te maken.

Na honderden gesprekken te hebben gevoerd in de afgelopen jaren kan ik je met zekerheid zeggen dat dit niet werkt.

Dat is vervelend om te horen. Maar essentiële gevoelens die gaan over jouw identiteit kun je niet zomaar wegstoppen. Ze komen terug als een boemerang.

Stop je ze weg dan krijg je het effect wat je hebt als je een bal onder water duwt. Er komt een moment dat je loslaat. En op dat moment schiet de bal omhoog. Dat is ook wat er gebeurt met je gevoelens.

Blijf je jouw gevoelens toch onderdrukken dan kun je te maken krijgen met somberheid, zelfhaat of depressie. Dit komt doordat je steeds verwijderd raakt van jezelf. Het is opnieuw een signaal dat je iets te doen hebt.

Een weg vol tegenstrijdigheden

Je kunt rustig stellen dat je tegen een hoop tegenstrijdigheden aanloopt. Enerzijds valt er een puzzelstuk op de plek op het moment dat je lesbisch blijkt te zijn. Anderzijds word je afgekeurd op precies dit stuk.

Enerzijds verlang je naar het verkennen van je lesbisch zijn. Naar fysiek contact, seks en een relatie met een leuke vrouw. Aan de andere kant blijft er de twijfel over je geloof: doe je het wel goed, mag het er dan echt zijn?

Wat als het beide kan bestaan?

Wat als we nu even uitgaan van jou. Niet van je omgeving. Niet van je ouders, je opa en oma, de mensen in de kerk.

Nog los van het geloof zie ik dat veel vrouwen die bij mij komen worstelen met de vraag hoe ze uitvinden wat ze voelen en vinden zonder de invloed van hun omgeving.

Wat als je zelf uit mag zoeken hoe jouw relatie met God is in relatie tot het lesbisch zijn. Wat als je een ander niet hoeft te overtuigen van wat er wel en niet waar is in relatie tot geaardheid. Wat als je hier zelf rust in vindt, omdat je jouw waarheid hierin voelt.

Dit geldt natuurlijk ook voor jouw gevoelens voor vrouwen.

Een rouwproces

Wanneer je omgeving jouw gevoelens niet accepteert, heb je op meerdere fronten te maken met een rouwproces. Er is altijd een rouwproces als je uit de kast komt. Dit heeft te maken met dat je afscheid neemt van een bepaald beeld van jezelf.

Wil je omgeving je niet meer zien of spreken, dan wordt de rouw groter. Je verliest mensen om je heen die je dierbaar zijn. Weet dat je hierin zacht mag zijn voor jezelf. Dit zijn geen misselijke processen. Het vraagt ongelooflijk veel moed om hierin te blijven kiezen voor jezelf.

Welke stappen kun je zetten in jouw zoektocht?

Er zijn een aantal stappen die je kunt zetten in jouw zoektocht. Het helpt wanneer je ervaringen van gelijkgestemden kunt lezen, luisteren of delen. Dit kan door boeken te lezen, films te kijken, podcasts te luisteren of daadwerkelijk in contact te komen met andere mensen.

Boek: verscheurd van Justin Lee

Een voorbeeld van zo’n boek is verscheurd van Justin Lee.

Boek: geloof en lesbisch zijn

Verscheurd is een persoonlijk verhaal van de schrijver Justin Lee. Als puber en toegewijd christen worstelt hij met een geheim: hoewel hij moeite heeft om het te accepteren, weet hij dat hij homo is.

In Verscheurd schrijft Lee over zijn ontkenning, coming-out, zijn ervaringen met ‘ex-gay’-bewegingen, intensieve studie van de Bijbel, zijn vragen over hoe God wil dat hij als homo zijn leven leidt en zijn uiteindelijke zelfacceptatie. Daarbij ontzenuwt hij een aantal vooroordelen en laat hij zien hoe je vanuit liefde en respect bruggen kunt bouwen tussen christen-zijn en homoseksualiteit.

Podcast: Twee vrouwen op één kussen

Laurie van Dam gelooft in God én valt op vrouwen. Ze maakte hierover de podcast ‘Twee vrouwen op één kussen’ Twee vrouwen op één kussen is een eenmalige podcastserie waarin ze met zes vrouwen spreekt. Allemaal vallen ze op vrouwen én geloven ze in God.

Naar de podcastserie >>

Zoek gelijkgestemden

Het helpt enorm wanneer je met gelijkgestemden kunt praten en je gevoelens kunt delen. Gelijkgestemden kun je vinden via speciale LHBTI gemeenschappen of online forums. Dit helpt je om je niet eenzaam te voelen in dit proces.

Wist je dat er in de VUDK community vrouwen zijn die uit dezelfde situatie komen? Wil je jouw verhaal delen of in contact komen met mensen die zich herkennen in jouw verhaal, meld je hier dan aan.

In alle rust je gevoelens onderzoeken

Wil je in alle rust je gevoelens onderzoeken. Met het online programma -ben ik lesbisch- onderzoek je in jouw eigen tempo jouw gevoelens. Dit programma is voor iedereen die twijfelt over zijn geaardheid. Doordat je deze cursus in je eigen tijd volgt, kun je in alle rust al je gevoelens de ruimte geven.

Wees geduldig met jezelf

Het kan verwarrend en overweldigend zijn om te ontdekken dat je lesbisch bent en tegelijkertijd religieuze overtuigingen hebt. Geef jezelf de tijd om je gevoelens en gedachten te verkennen en wees geduldig met het proces van zelfacceptatie.

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens.

In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen. Dat doe ik door middel van: