Wat is het verschil tussen genderidentiteit en seksuele voorkeur?

Wat is het verschil tussen genderidentiteit en seksuele voorkeur?

De termen genderidentiteit en seksuele voorkeur lijken misschien veel op elkaar, maar ze betekenen toch iets anders.

Met genderidentiteit wordt het geslacht bedoeld waarbij de persoon zich het prettigst voelt, of waarmee de persoon zich identificeert. Met seksuele identiteit of seksuele voorkeur wordt het geslacht bedoeld waartoe men zich seksueel aangetrokken voelt (hetero, homoseksueel of biseksueel).

Je seksuele geaardheid heeft te maken met waar je voorkeur naar uitgaat op seksueel gebied. Je sekse is hoe je als baby gelabeld bent op basis van de geslachtsorganen. Genderidentiteit is hoe je je voelt; als man of als vrouw? Je genderidentiteit staat los van je seksuele voorkeur naar mannen of vrouwen.

Seksuele voorkeur

Gaat je voorkeur uit naar een partner van hetzelfde geslacht, dan ben je homoseksueel. Gaat je voorkeur uit naar het andere geslacht, dan ben je heteroseksueel.

Het is ook mogelijk om op beide geslachten te vallen, dan ben je biseksueel. Daarnaast zijn er ook nog andere vormen van seksuele geaardheid.

Genderidentiteit

Genderidentiteit geeft aan hoe je je voelt vanbinnen. De meest bekende genderidentiteiten zijn man en vrouw, maar daarnaast bestaan er ook nog de trans man, trans vrouw, non-binair, genderqueer, agender en meer.

Genderidentiteiten worden in twee grote groepen verzameld: transgender en cisgender. Bij de geboorte worden kindjes met een penis jongen genoemd, en de kindjes met een vagina meisje. In de meeste gevallen komt het biologische geslacht van het kindje overeen met de genderidentiteit. Deze kinderen zijn cisgender.

Op latere leeftijd kan het voorkomen dat je je als jongen niet altijd jongen voelt, of als meisje geen meisje. Het biologische geslacht komt dan niet overeen met de genderidentiteit. Dit wordt transgender genoemd.

Leuk dat je dit artikel leest …

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Mijn naam is Diana Arkeveld en met mijn blogs en artikelen help ik je op weg. Wil je meer weten over Vrouw uit de Kast? Hieronder vind je een aantal opties die hierbij helpen:

Blogs

Periodiek publiceer ik informatieve blogs over geaardheid, normaalbeeld en andere belangrijke thema’s.

Lezingen

Ik verzorg lezingen over thema’s als geaardheid, diversiteit en normaalbeeld in de LHBTI gemeenschap

Gratis informatie

Schrijf je in voor mijn gratis webinar of videoserie zodat je kunt starten met de zoektocht naar je geaardheid.

Coaching

Wil jij je 1-op-1 laten coachen door Diana? Maak een afspraak in de online agenda en we spreken elkaar vlot.

Vind je dit blog waardevol? Deel het met anderen!

Vergelijkbare berichten