Wat is queer?

Wat is queer?

Je hoort de term queer steeds vaker voorbij komen, maar wat betekent het eigenlijk?
De letterlijke betekenis van queer is ‘vreemd’. Queer staat voor een brede genderidentiteit of seksuele identiteit. Mensen die zichzelf geen seksuele identiteit of vaststaand gender toekennen of dit afwijzen, noemen zichzelf queer.

Queer is een paraplu term, wat betekent dat er onder de term queer meerdere woorden kunnen vallen. Sinds de jaren ’90 is het woord steeds meer in opkomst, maar vooral in de afgelopen jaren lijkt het woord aan populariteit te winnen. Wie zijn de mensen die zich identificeren met queer?

Het is een ander woord voor bijvoorbeeld travestie en homoseksualiteit. Sommige mensen gebruiken de term om zich af te zetten tegen de standaard heteronorm, het hokjes systeem dat door de jaren heen is ontstaan op het gebied van genderidentiteit of genderdiversiteit.

Tegenwoordig wordt de term voornamelijk gebruikt door mensen die zich queer voelen. Ze vinden de termen homo, lesbisch of biseksueel te beperkend. In principe kun je het woord gebruiken wanneer je wilt, iedereen is vrij om zijn/haar eigen aanspreekvorm of etiket te kiezen of ervoor te kiezen dit niet te doen. Dit is het basisprincipe van de term queer. Sinds kort is queer ook toegevoegd aan de LHBTI beweging.

LHBTIQA+

LHBTIQA+ is de afkorting van lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse, queer/questioning en aseksueel/aromantisch. In deze afkorting staat de plus voor iedereen die zichzelf anders noemen dan de termen die ervoor vastgesteld zijn.

Je zou LHBTQA+ als een parapluterm kunnen zien voor iedereen die op het gebied van seksuele oriëntatie, gender, sekse of romantische voorkeur anders is dan hetero of cisgender. De term LHBTIQA+ brengt hiermee verschillende mensen samen.

Leuk dat je dit artikel leest …

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Mijn naam is Diana Arkeveld en met mijn blogs en artikelen help ik je op weg. Wil je meer weten over Vrouw uit de Kast? Hieronder vind je een aantal opties die hierbij helpen:

Blogs

Periodiek publiceer ik informatieve blogs over geaardheid, normaalbeeld en andere belangrijke thema’s.

Lezingen

Ik verzorg lezingen over thema’s als geaardheid, diversiteit en normaalbeeld in de LHBTI gemeenschap

Gratis informatie

Schrijf je in voor mijn gratis webinar of videoserie zodat je kunt starten met de zoektocht naar je geaardheid.

Coaching

Wil jij je 1-op-1 laten coachen door Diana? Maak een afspraak in de online agenda en we spreken elkaar vlot.

Vind je dit blog waardevol? Deel het met anderen!

Vergelijkbare berichten