Wat is queer?

Wat is queer?

Je hoort de term queer steeds vaker voorbij komen, maar wat betekent het eigenlijk?
De letterlijke betekenis van queer is ‘vreemd’. Queer staat voor een brede genderidentiteit of seksuele identiteit. Mensen die zichzelf geen seksuele identiteit of vaststaand gender toekennen of dit afwijzen, noemen zichzelf queer.

Queer is een paraplu term, wat betekent dat er onder de term queer meerdere woorden kunnen vallen. Sinds de jaren ’90 is het woord steeds meer in opkomst, maar vooral in de afgelopen jaren lijkt het woord aan populariteit te winnen. Wie zijn de mensen die zich identificeren met queer?

Het is een ander woord voor bijvoorbeeld travestie en homoseksualiteit. Sommige mensen gebruiken de term om zich af te zetten tegen de standaard heteronorm, het hokjes-systeem dat door de jaren heen is ontstaan op het gebied van genderidentiteit of genderdiversiteit.

Tegenwoordig wordt de term voornamelijk gebruikt door mensen die zich queer voelen. Ze vinden de termen homo, lesbisch of biseksueel te beperkend. In principe kun je het woord gebruiken wanneer je wilt, iedereen is vrij om zijn/haar eigen aanspreekvorm of etiket te kiezen of ervoor te kiezen dit niet te doen. Dit is het basisprincipe van de term queer. Sinds kort is queer ook toegevoegd aan de LHBTI beweging.

LHBTIQA+

LHBTIQA+ is de afkorting van lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse, queer/questioning en aseksueel/aromantisch. In deze afkorting staat de plus voor iedereen die zichzelf anders noemen dan de termen die ervoor vastgesteld zijn.

Je zou LHBTQA+ als een parapluterm kunnen zien voor iedereen die op het gebied van seksuele oriëntatie, gender, sekse of romantische voorkeur anders is dan hetero of cisgender. De term LHBTIQA+ brengt hiermee verschillende mensen samen.

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens.

In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen. Dat doe ik door middel van:

Volg je mij al op Instagram?

Via mijn Instagram deel ik dagelijks waardevolle tips en stories om je te inspireren!