Wat is cisgender?

Wat is cisgender?

Cisgender wordt vaak afgekort tot cis en is het tegenovergestelde van transgender. Een cisgender identificeert zich altijd volledig en uitsluitend als het gender dat hem of haar is toegewezen bij de geboorte. Een cisgender kleedt en gedraagt zich ook volgens culturele normen die passen bij dat geboorte gender (mannelijk of vrouwelijk).

De term cisgender wordt gebruikt door de transgender gemeenschap om mensen te beschrijven die niet transgender zijn. Het is dus geen identiteit op zich. De term beschrijft mannen die bij de geboorte een mannelijke sekse toegewezen hebben gekregen en vrouwen die bij de geboorte een vrouwelijke sekse toegewezen hebben gekregen.

Cisgender versus cisseksueel

Cisseksueel is een term die gebaseerd is op transseksueel. Iemand die een gender veranderende operatie wenst is een transseksueel. Omdat het soms nuttig is om een onderscheid te maken tussen een transseksueel en een transgender, is het ook nuttig om onderscheid te maken tussen cisgender en cisseksueel.

Een cisseksueel is iemand die zijn/haar/hun lichaam niet door medische ingrepen (hormonen, operaties) heeft veranderd, en ook niet streeft naar een medische verandering van zijn/haar/hun lichaam.

Het onderscheid is nuttig, omdat je zowel transgender als cisseksueel kunt zijn. Dit betekent dat je je wel identificeert als een ander gender, maar dat je geen medische transitie wenst.
Aan de andere kant kun je ook transseksueel en cisgender zijn. Drag kings, drag queens en crossdressers, maar ook andere gender-non-conforme mensen, identificeren zich als cisgender, maar wensen toch aspecten van gendertransitie.

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens.

In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen. Dat doe ik door middel van:

Volg je mij al op Instagram?

Via mijn Instagram deel ik dagelijks waardevolle tips en stories om je te inspireren!