Wat is een agender?

Wat is agender?

Agender is een genderidentiteit die zich kenmerkt door het ontbreken van een gender of volledige genderloosheid. Agender wordt ook wel genderneutraal, sekseneutraal, geslachtsneutraal of genderloos genoemd. Het is een non-binaire genderidentiteit waarbij je niet vrouwelijk, mannelijk of een ander gender bent.

Iemand die agender is, identificeert zich als persoon in plaats van een gender. Allogender is het tegenovergestelde van agender. Agender mensen kunnen elke seksuele oriëntatie hebben.

Genderexpressie en transitie

Agender mensen kunnen zowel mannelijke als vrouwelijke uiterlijke kenmerken hebben, maar ook kenmerken van allebei of geen van beide. Als ze niet in staat zijn om hun identiteit tot uitdrukking te brengen op een manier die voor hun comfortabel is, dan kunnen ze daar veel last van hebben.

Er zijn agendermensen die genderloos of genderneutraal willen overkomen. Ze ondergaan dan geslachtsveranderende chirurgie zodat ze geen biologische sekse meer hebben. Hormoontherapie kan ervoor zorgen dat ze geen geslachtskenmerken meer hebben.

Agender versus genderneutraal

Wat is het verschil tussen de termen agender, neutrois en genderneutraal? Er zijn mensen die al deze termen door elkaar gebruiken, waarbij ze dus ongeveer dezelfde betekenis hebben. Andere mensen zien wel een verschil tussen deze termen. Ze zeggen dat agender de ervaring is om helemaal geen gender te hebben, terwijl neutrois of genderneutraal de ervaring is dat je wel een genderidentiteit hebt, maar dat deze neutraal is, dus niet mannelijk of vrouwelijk.

Agender versus gendervoid

Gendervoid is ook zo’n term die op agender lijkt. Deze twee termen worden ook vaak door elkaar gebruikt, maar ze zijn niet hetzelfde. Een agender persoon kan het gevoel hebben nooit een gender gehad te hebben, terwijl een gendervoid persoon het gevoel heeft dat er een lege plaats is waar een gender zou moeten zijn.

Leuk dat je dit artikel leest …

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Mijn naam is Diana Arkeveld en met mijn blogs en artikelen help ik je op weg. Wil je meer weten over Vrouw uit de Kast? Hieronder vind je een aantal opties die hierbij helpen:

Blogs

Periodiek publiceer ik informatieve blogs over geaardheid, normaalbeeld en andere belangrijke thema’s.

Lezingen

Ik verzorg lezingen over thema’s als geaardheid, diversiteit en normaalbeeld in de LHBTI gemeenschap

Gratis informatie

Schrijf je in voor mijn gratis webinar of videoserie zodat je kunt starten met de zoektocht naar je geaardheid.

Coaching

Wil jij je 1-op-1 laten coachen door Diana? Maak een afspraak in de online agenda en we spreken elkaar vlot.

Vind je dit blog waardevol? Deel het met anderen!

Vergelijkbare berichten