Wat is LHBTIQA+

Waar staat LHBTIQA+ voor?

LHBTIQA+ is de afkorting van lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse, queer/questioning en aseksueel/aromantisch. In deze afkorting staat de plus voor iedereen die zichzelf anders noemen dan de termen die ervoor vastgesteld zijn.

Je zou LHBTQA+ als een parapluterm kunnen zien voor iedereen die op het gebied van seksuele oriëntatie, gender, sekse of romantische voorkeur anders is dan hetero of cisgender. De term LHBTIQA+ brengt hiermee verschillende mensen samen.

Lesbisch

Vrouwen die op vrouwen vallen worden lesbisch genoemd.

Homoseksueel

Je wordt homoseksueel genoemd als je valt op iemand van je eigen geslacht. Dit is dus hetzelfde voor zowel mannen als vrouwen, al wordt de term eigenlijk alleen voor jongens en mannen gebruikt.

Biseksueel

Val je op mannen en vrouwen? Voel je je seksueel aangetrokken tot beide geslachten? Dan ben je biseksueel.

Panseksueel

Iemand die panseksueel is valt op mannen, vrouwen en mensen die een andere genderidentiteit hebben. Pan betekent ‘alle’. Het maakt niet uit wat voor gender iemand heeft.

Queer

De letterlijke betekenis van queer is ‘vreemd’. Queer staat voor een brede genderidentiteit of seksuele identiteit. Mensen die zichzelf geen seksuele identiteit of vaststaand gender toekennen of dit afwijzen, noemen zichzelf queer.

De Q in LHBTIQA+ kan ook worden uitgelegd als de Q van questioning: iemand die (nog) niet weet op welke gender(s) of geslacht(en) hij/zij/hen valt.

Aseksueel

Ben je aseksueel, dan heb je weinig of helemaal geen seksuele aantrekkingskracht naar mannen of vrouwen of heb je gewoon geen behoefte aan seksueel contact. Het komt wel voor dat aseksuele mensen seks met zichzelf hebben en het komt ook voor dat ze seks hebben met een ander.

Je kan als aseksuele wel seksueel opgewonden zijn, maar je voelt geen seksuele behoefte tijdens de seks met iemand anders.

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens.

In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen. Dat doe ik door middel van:

Volg je mij al op Instagram?

Via mijn Instagram deel ik dagelijks waardevolle tips en stories om je te inspireren!