Waar staat LHBTIQA+ voor?

Waar staat LHBTIQA+ voor?

LHBTIQA+ is de afkorting van lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse, queer/questioning en aseksueel/aromantisch. In deze afkorting staat de plus voor iedereen die zichzelf anders noemen dan de termen die ervoor vastgesteld zijn.

Je zou LHBTQA+ als een parapluterm kunnen zien voor iedereen die op het gebied van seksuele oriëntatie, gender, sekse of romantische voorkeur anders is dan hetero of cisgender. De term LHBTIQA+ brengt hiermee verschillende mensen samen.

Lesbisch

Vrouwen die op vrouwen vallen worden lesbisch genoemd.

Homoseksueel

Je wordt homoseksueel genoemd als je valt op iemand van je eigen geslacht. Dit is dus hetzelfde voor zowel mannen als vrouwen, al wordt de term eigenlijk alleen voor jongens en mannen gebruikt.

Biseksueel

Val je op mannen en vrouwen? Voel je je seksueel aangetrokken tot beide geslachten? Dan ben je biseksueel.

Panseksueel

Iemand die panseksueel is valt op mannen, vrouwen en mensen die een andere genderidentiteit hebben. Pan betekent ‘alle’. Het maakt niet uit wat voor gender iemand heeft.

Queer

De letterlijke betekenis van queer is ‘vreemd’. Queer staat voor een brede genderidentiteit of seksuele identiteit. Mensen die zichzelf geen seksuele identiteit of vaststaand gender toekennen of dit afwijzen, noemen zichzelf queer.

De Q in LHBTIQA+ kan ook worden uitgelegd als de Q van questioning: iemand die (nog) niet weet op welke gender(s) of geslacht(en) hij/zij/hen valt.

Aseksueel

Ben je aseksueel, dan heb je weinig of helemaal geen seksuele aantrekkingskracht naar mannen of vrouwen of heb je gewoon geen behoefte aan seksueel contact. Het komt wel voor dat aseksuele mensen seks met zichzelf hebben en het komt ook voor dat ze seks hebben met een ander.

Je kan als aseksuele wel seksueel opgewonden zijn, maar je voelt geen seksuele behoefte tijdens de seks met iemand anders.

Leuk dat je dit artikel leest …

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Mijn naam is Diana Arkeveld en met mijn blogs en artikelen help ik je op weg. Wil je meer weten over Vrouw uit de Kast? Hieronder vind je een aantal opties die hierbij helpen:

Blogs

Periodiek publiceer ik informatieve blogs over geaardheid, normaalbeeld en andere belangrijke thema’s.

Lezingen

Ik verzorg lezingen over thema’s als geaardheid, diversiteit en normaalbeeld in de LHBTI gemeenschap

Gratis informatie

Schrijf je in voor mijn gratis webinar of videoserie zodat je kunt starten met de zoektocht naar je geaardheid.

Coaching

Wil jij je 1-op-1 laten coachen door Diana? Maak een afspraak in de online agenda en we spreken elkaar vlot.

Vind je dit blog waardevol? Deel het met anderen!

Vergelijkbare berichten