Wat is aseksueel?

Wat is aseksueel?

De definitie van aseksualiteit is het niet ervaren van seksuele aantrekkingskracht, het gebrek aan interesse in seksuele relaties of het ervaren van weinig of geen seksuele aantrekkingskracht naar anderen.

De definitie van seksuele aantrekking is het verlangen om seks te hebben met een andere specifieke persoon, of anderszins seksuele handelingen te verrichten.

Als je aseksueel bent, kun je te maken hebben met de volgende ervaringen..

  • ..geen zin hebben in seks;
  • ..geen interesse hebben in seks;
  • ..geen libido hebben;
  • ..een afkeer hebben van seks.

Voor mensen die niet aseksueel zijn is seksuele aantrekkingskracht onvrijwillig. Het kan zelfs voorkomen wanneer je een ander niet kent.

Als aseksueel persoon heb je geen aangeboren verlangen om seks met iemand te hebben. Het kan ook voorkomen dat je je afgesloten voelt van het idee van seks. Seksuele oriëntatie is niet gekoppeld aan genderidentiteit en iedereen van elk gender kan aseksueel zijn.

Wat is het verschil tussen aseksualiteit en celibatair zijn?

Er is een belangrijk verschil tussen celibatair zijn en aseksualiteit. Mensen die celibatair zijn kiezen er bewust voor om geen seks te hebben. Het heeft niets te maken met aseksueel zijn, maar met morele of religieuze overtuigingen.

Iemand die aseksueel is ervaart geen seksuele aantrekking. Dit betekent echter niet dat alle aseksuelen celibatair leven. Er zijn veel aseksuelen die een seksuele relatie hebben of aan seksuele activiteiten deelnemen. Ze doen dit bijvoorbeeld voor hun eigen plezier, om hun partner te plezieren of om kinderen te krijgen.

Dat je je tot niemand (seksueel) aangetrokken voelt, betekent niet dat je geen zin hebt in seks. Je kunt nog steeds masturberen, naar porno kijken, of deelnemen aan seksuele activiteiten.

Leuk dat je dit artikel leest …

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Mijn naam is Diana Arkeveld en met mijn blogs en artikelen help ik je op weg. Wil je meer weten over Vrouw uit de Kast? Hieronder vind je een aantal opties die hierbij helpen:

Blogs

Periodiek publiceer ik informatieve blogs over geaardheid, normaalbeeld en andere belangrijke thema’s.

Lezingen

Ik verzorg lezingen over thema’s als geaardheid, diversiteit en normaalbeeld in de LHBTI gemeenschap

Gratis informatie

Schrijf je in voor mijn gratis webinar of videoserie zodat je kunt starten met de zoektocht naar je geaardheid.

Coaching

Wil jij je 1-op-1 laten coachen door Diana? Maak een afspraak in de online agenda en we spreken elkaar vlot.

Vind je dit blog waardevol? Deel het met anderen!

Vergelijkbare berichten