Waarvoor staat de regenboogvlag?

Waarvoor staat de regenboogvlag?

Op veel plekken wordt op de Internationale Dag van de LHBTI+ (28 juni) de regenboogvlag uitgehangen. Maar hoe is deze vlag ontstaan en waar staat deze eigenlijk voor?

Voorheen stond de roze driehoek symbool voor de homogemeenschap. Dit was ook het symbool dat homoseksuele gevangenen moesten dragen van de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De burgemeester van San Fransico (waar in 1970 de eerste Gay Freedom Day Pride wordt georganiseerd) besluit dat de driehoek moet worden vervangen en vraagt de activist Gilbert Baker om een nieuw ontwerp te maken. Hij ontwierp vervolgens de regenboogvlag.

Lezingen LHTBI

De regenboogvlag

De regenboogvlag krijgt acht kleuren in de volgorde van de regenboog: roze, rood, oranje, geel, groen, turkoois, blauw en paars. Roze en turkoois worden later toch weggelaten van de vlag.

Volgens de ontwerper laat de vlag alle manieren waarop we van elkaar verschillen zien, niet alleen op het gebied van diversiteit in gender, leeftijd en ras. De kleuren in de vlag hebben ook hun eigen betekenis:

  • Rood: leven
  • Oranje: geneeskracht
  • Geel: zonlicht
  • Groen: natuur
  • Blauw: magie
  • Paars: karakter

De nieuwe regenboogvlag

Inmiddels staat de regenboogvlag symbool voor de gehele LHBTI+-gemeenschap, niet alleen meer voor homorechten. LHBTI staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en interseksueel. De + staat voor iedereen die er geen label aan wil hangen en voor andere genderidentiteiten en seksuele oriëntaties.

Om de gehele gemeenschap te representeren verschijnt er in 2020 een nieuwe vlag. Er worden nieuwe kleuren aan de vlag toegevoegd: wit, roze, lichtblauw (overgenomen van de transgender pride vlag), bruin en zwart (voor de gemeenschap van kleur en mensen die met HIV of AIDS te maken hebben). De nieuwe kleuren zijn er in de vorm van een pijl aan toegevoegd. Zo wordt er meer nadruk gelegd op vooruitgang en inclusie.

De lesbische vlag

Wist je dat er ook een speciale vlag is voor de lesbische gemeenschap. Lees hier alles over de lesbische vlag.

Leuk dat je dit artikel leest …

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Mijn naam is Diana Arkeveld en met mijn blogs en artikelen help ik je op weg. Wil je meer weten over Vrouw uit de Kast? Hieronder vind je een aantal opties die hierbij helpen:

Blogs

Periodiek publiceer ik informatieve blogs over geaardheid, normaalbeeld en andere belangrijke thema’s.

Lezingen

Ik verzorg lezingen over thema’s als geaardheid, diversiteit en normaalbeeld in de LHBTI gemeenschap

Gratis informatie

Schrijf je in voor mijn gratis webinar of videoserie zodat je kunt starten met de zoektocht naar je geaardheid.

Coaching

Wil jij je 1-op-1 laten coachen door Diana? Maak een afspraak in de online agenda en we spreken elkaar vlot.

Vind je dit blog waardevol? Deel het met anderen!

Vergelijkbare berichten