Wat is Lesbian Visibility Day?

Wat is Lesbian Visibility Day?

Lesbian Visibility Day, op deze dag wordt de aandacht gericht op de zichtbaarheid van lesbische vrouwen. Van oorsprong is deze dag opgericht om het bewustzijn te vergroten over de verschillende problemen waarmee vrouwen die van vrouwen houden worden geconfronteerd. Elk jaar wordt dit op 26 april gevierd door verschillende lesbische en LGBTQ+-organisaties over de hele wereld.

Waarom wordt Lesbian Visibility Day gevierd?

De exacte oorsprong van deze dag is grotendeels onbekend, maar hij dook ergens in de late jaren 2000 op in de Verenigde Staten. Wereldwijd wordt Lesbian Visibility Day dus op 26 april gevierd. In Europa leidt LHBTIQA+ mediagroep DIVA de Lesbische Visibility Week, waarin zelfs een hele week in het teken staat van zichtbaarheid.

Net als andere LHBTIQA+ mensen hebben lesbiennes al lang te maken met discriminatie en geweld in hun dagelijks leven. Door de druk van dergelijke dreigementen zijn veel homo’s gedwongen om hun ware zelf te verbergen, waardoor ze zichzelf vrijwel ‘onzichtbaar’ hebben gemaakt uit angst en schaamte.

De cijfers liegen niet; onderzoeken tonen aan dat LHBTIQA+ mensen vaker depressies, angstgevoelens en zelfmoordneigingen hebben dan de algemene bevolking.

Voor lesbiennes wordt het probleem verergerd door de vrouwenhaat en seksuele objectivering waarmee vrouwen worden geconfronteerd. Vrouw zijn in een patriarchale samenleving is al moeilijk genoeg; lesbienne zijn brengt een dubbele klap van sociale barrières met zich mee.

En hoewel de vrouwenbeweging vrouwen meer vrijheid wilde geven, werden de rechten van lesbiennes helaas vaak verwaarloosd.

Uitdagingen van lesbiennes kenbaar maken

Door middel van evenementen, lezingen, sociale media campagnes, bijeenkomsten en protesten kunnen mensen uit verschillende gemeenschappen inzicht krijgen in de uitdagingen waarmee lesbiennes worden geconfronteerd; van schadelijke stereotypen tot discriminatie en geweld thuis, op school, op het werk en zelfs in de gezondheidssector.

Als er meer informatie is, kunnen leden van de gemeenschap en bondgenoten de problemen herkennen en discriminerende wetgeving aanvechten. Voor lesbiennes, vooral lesbiennes in de kast, kan het zien van rolmodellen en iconen die spreken over de problemen waarmee ze worden geconfronteerd, ook validerend en bevrijdend zijn.

Zeker niet alle lesbiennes ervaren deze belemmeringen. Dat is heel erg fijn en ook hoopvol voor de vrouwen die hier wel mee worstelen. Juist door je zichtbaarheid te laten zien (niet alleen op 26 april maar het hele jaar), kun je voor andere vrouwen een voorbeeld zijn. Vrouwen die net even een duwtje in de rug krijgen om de stap te zetten naar het onderzoeken van haar geaardheid of zichtbaar lesbisch durven te zijn.

Leuk dat je dit artikel leest …

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Mijn naam is Diana Arkeveld en met mijn blogs en artikelen help ik je op weg. Wil je meer weten over Vrouw uit de Kast? Hieronder vind je een aantal opties die hierbij helpen:

Blogs

Periodiek publiceer ik informatieve blogs over geaardheid, normaalbeeld en andere belangrijke thema’s.

Lezingen

Ik verzorg lezingen over thema’s als geaardheid, diversiteit en normaalbeeld in de LHBTI gemeenschap

Gratis informatie

Schrijf je in voor mijn gratis webinar of videoserie zodat je kunt starten met de zoektocht naar je geaardheid.

Coaching

Wil jij je 1-op-1 laten coachen door Diana? Maak een afspraak in de online agenda en we spreken elkaar vlot.

Vind je dit blog waardevol? Deel het met anderen!

Vergelijkbare berichten