Wat is Paarse Vrijdag?

Wat is Paarse Vrijdag?

Paarse Vrijdag wordt iedere tweede vrijdag van december georganiseerd. Het is de dag waarop LGBTQIA+-jongeren gesteund worden door hun medeleerlingen en studenten. Ze doen dat door op deze dag paarse kleding te dragen als ze naar school gaan.

Paarse Vrijdag werd in Nederland voor het eerst gehouden in 2010, geïnspireerd op Spirit Day in Amerika. Deze dag werd georganiseerd om aandacht te vestigen op het pesten van LGBTQIA+-jongeren. De kleur paars komt ook van Spirit Day, het is een van de kleuren van de regenboogvlag en staat symbool voor spirit.

Paarse Vrijdag wordt gehouden omdat blijkt LGBTQIA+-jongeren zich vaak niet veilig voelen op school. Veel middelbare scholieren vinden het lastig om homoseksualiteit te accepteren. Hierdoor voelen LGBTQIA+-jongeren zich niet geaccepteerd, spijbelen daardoor vaak, worden regelmatig gepest of krijgen negatief commentaar op hun geaardheid.

Sinds de eerste viering van Paarse Vrijdag wordt deze dag jaarlijks georganiseerd door GSA-netwerk. GSA staat voor Gender and Sexuality Alliances. Een GSA wordt op school opgericht door studenten met ondersteuning van docenten en steun van het COC.

Hoe kun je Paarse Vrijdag vieren?

Veel onderwijsinstellingen doen jaarlijks mee met Paarse Vrijdag. Leerlingen kunnen hun docenten attenderen op deze dag als een hun school nog niet meedoet. Docenten kunnen dan op de website van het GSA-netwerk een Paarse Vrijdag-pakket aanvragen.

Studenten aan de universiteit of afgestudeerden zouden de dag kunnen vieren door aandacht te vragen voor respect en veiligheid van LGBTQIA+-ers. Onderwijsinstellingen die meedoen aan Paarse Vrijdag constateren dat deze dag positief bijdraagt aan het verminderen van discriminatie van LGBTQIA+-jongeren.

Paarse Vrijdag wordt officieel alleen door leerlingen en studenten aan onderwijsinstellingen gevierd, maar iedereen zou eraan mee kunnen. Het is namelijk altijd goed om LGBTQIA+-ers te steunen in jouw omgeving. Je kunt dit simpelweg doen door op de tweede vrijdag van december de kleur paars te dragen.

Leuk dat je dit artikel leest …

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Mijn naam is Diana Arkeveld en met mijn blogs en artikelen help ik je op weg. Wil je meer weten over Vrouw uit de Kast? Hieronder vind je een aantal opties die hierbij helpen:

Blogs

Periodiek publiceer ik informatieve blogs over geaardheid, normaalbeeld en andere belangrijke thema’s.

Lezingen

Ik verzorg lezingen over thema’s als geaardheid, diversiteit en normaalbeeld in de LHBTI gemeenschap

Gratis informatie

Schrijf je in voor mijn gratis webinar of videoserie zodat je kunt starten met de zoektocht naar je geaardheid.

Coaching

Wil jij je 1-op-1 laten coachen door Diana? Maak een afspraak in de online agenda en we spreken elkaar vlot.

Vind je dit blog waardevol? Deel het met anderen!

Vergelijkbare berichten