Wat is de Gay Pride?

Wat is de Gay Pride?

De Gay Pride wordt jaarlijks gevierd over de hele wereld. In Nederland wordt de Gay Pride in Amsterdam gevierd en heet het Pride Amsterdam. Gay Pride is een festival om te vieren dat je mag houden van wie je wilt en dat je kunt zijn wie je bent. De norm wordt één keer per jaar in de hoofdstad bepaald door LGTBQ’s (Lesbisch, Gay, Transgender, Biseksueel en Queer). Dit wordt kenbaar gemaakt door regenboogvlaggen en mensen die gekleurd, verkleed en vooral trots de straat op gaan.

De eerste Pride Parade ooit werd gehouden in New York in 1970. Dit was één jaar na de Stonewall rellen. De Stonewall rellen vonden plaats in New York in de wijk Greenwich Village. Jarenlang werd er door de politie geweld gepleegd richting de homobar The Stonewall Inn, totdat het publiek er zat van was. Travestieten, homo’s en lesbiennes besloten om terug te vechten en hieruit ontstond de Gay Pride. Sindsdien vinden er wereldwijd demonstraties plaats.

Pride Amsterdam in de eerste week van augustus

Tot 2017 was Pride Amsterdam bekend onder de naam Amsterdam Gay Pride. Sinds 1996 vindt Pride Amsterdam jaarlijks plaats in de eerste week van augustus in de hoofdstad. Voor gay Amsterdam is dit een jaarlijks hoogtepunt met gay danceparty’s, straatfeesten en de wereldberoemde Canal Parade over de Amsterdamse grachten.

Op de eerste zaterdag van augustus vindt de Canal Parade plaats; een bonte stoet van boten die door de Amsterdamse grachten vaart. Voorheen startte de tocht vanaf het Westerdok en ging dan via de Prinsengracht richting Amstel, Zwanenburgwal en Oudeschans naar het Oosterdok. Sinds 2017 vaart de stoet in omgekeerde richting. Daarnaast zijn er straatfeesten in de diverse gay-uitgaansstraten in Amsterdam.

Vlaggen: regenboogvlag en lesbische vlag

Tijdens de Gay Pride zie je verschillende vlaggen die symbool staan voor de verschillende groepen zoals de lesbische vlag en de regenboogvlag.

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens.

In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen. Dat doe ik door middel van:

Volg je mij al op Instagram?

Via mijn Instagram deel ik dagelijks waardevolle tips en stories om je te inspireren!