Lesbische vlag: wat is het, welke kleuren heeft de vlag?

De lesbische vlag: wat is het en welke kleuren heeft de lesbische vlag?

De lesbische vlag is een vlag die gemaakt is speciaal voor de lesbische gemeenschap. Dit is iets anders dan de algemene regenboogvlag die je veel ziet. Goed om te weten is dat er meerdere varianten zijn van de lesbische vlag. Sinds 1999 zijn er veel ontwerpen voorgesteld en gebruikt. Hoewel er persoonlijke voorkeuren zijn, is geen enkel ontwerp door de gemeenschap geaccepteerd als de officiële lesbische vlag.

Verschillende varianten van de lesbische vlag

In de loop van de tijd zijn er verschillende varianten geweest op deze vlag.

Labrys vlag (1999)

Deze vlag is gemaakt in 1999 door de designer Sean Campbell. Je ziet een zwarte driehoek samen met een labrys op een violette (paars) achtergrond. De labrys staat symbool voor de krijgersvrouwen die vochten met een labrys-bijl.

Lesbische vlag

Roze lesbische vlag (2010)

De roze lesbische vlag ontstond van origine in 2010, deze vlag zag er net zo uit als onderstaande vlag maar dan met een lipstick kus erop. Deze werd geïntroduceerd door het blog this lesbian life.

Lesbische vlag

Lees verder onder dit blok …

Lees je mee in de blogserie
‘mijn persoonlijke verhaal’

Toen ik deze gevoelens kreeg dacht ik dat ik de enige op deze wereld was met deze gevoelens. Nergens kon ik ervaringen van vrouwen vinden die net als ik ineens twijfelde aan haar geaardheid.  Speciaal voor jou heb ik mijn verhaal gebundeld in 20 blogs.

In blog 1 t/m 20 lees je mijn persoonlijke verhaal: mijn 12 jaar in de kast, mijn coming out in mijn tweede hetero huwelijk en over de periode daarna.

Oranje-roze Lesbische vlag (2018)

Er bestaat geen officiële lesbische vlag maar onderstaande vlag wordt wel het meest gebruikt als lesbische vlag. Je ziet zeven tinten roze, oranje, wit en roze.

Alle kleuren symboliseren iets.

  • Oranje streep 1: gender non-conformiteit
  • Oranje streep 2: onafhankelijkheid
  • Oranje streep 3: gemeenschap
  • Wit: unieke relaties met vrouwelijkheid
  • Roze streep 1: sereniteit en vrede
  • Roze streep 2: liefde en seks
  • Roze streep 3: vrouwelijkheid
Lesbische vlag

Vlag met vijf horizontale banen

Naar aanleiding van de bovenstaande variant van de lesbische vlag ontstond de lesbische vlag met vijf horizontale banen in plaats van zeven strepen. Dit wordt vaak gebruikt als de lesbische pride vlag.

Lesbische vlag

Leuk dat je dit blog leest …

Je las een blog op de website van Vrouw uit de Kast. Heb je deze blogs ook al gelezen:

Waar kan Diana je mee helpen?

Gratis tools

Start met het lezen van gratis e-books en blogs of bekijk mijn gratis webinar of de gratis videoserie. Zodat je in je eigen tempo op onderzoek kunt.

Maak een afspraak

Wil je sparren of gecoacht worden? Maak een afspraak in de online agenda van Diana. Diana verzorgt geaardheidscoaching, coaching voor stellen en familie opstellingen.

Online traject volgen

Is een live afspraak nog een brug te ver maar wil je toch stappen zetten in het proces. Dan heb ik een aantal online trainingen en e-books die je verder helpen. Dank hierbij aan onderwerpen als: flirten en daten, lesbische seks en het onderzoeken van je lesbische gevoelens.

Vind je dit blog waardevol? Deel het met anderen!

Vergelijkbare berichten