Wat is genderflux?

Wat is genderflux?

Genderflux is een genderidentiteit waarbij de gender intensiteit in de tijd varieert. Je zou het kunnen zien als een gender fluïditeit die varieert tussen agender en één of meer genderidentiteiten zijn.

Iemand die genderflux is schommelt tussen agender zijn (zich 0% een bepaald gender voelen) en zich 100% een bepaald gender voelen. Tussen deze twee uitersten kan een genderflux persoon zich ook libragender voelen (het zich enigszins een gegeven gender voelen), maar ook demigender of paragender. Demigender betekent dat je je gedeeltelijk een gegeven gender voelt. Paragender betekent dat je je niet helemaal een gegeven gender voelt.

Identificatie als genderflux persoon

Als genderflux persoon kun je je ook identificeren als genderqueer, non-binair en/of transgender. Flux kan op elk gender toegepast worden. Hiermee wordt aangegeven dat de intensiteit van dat gender fluctueert.

Zo kan een girl flux-persoon bijvoorbeeld schommelen van librafeminine, naar agender, naar paragirl, naar volledig vrouwelijk, naar demigirl.

Iemand identificeert zich als multi gender of multiflux als er meerdere genders zijn die in intensiteit fluctueren. Je kunt je ook identificeren als demiflux als slechts een deel van je gender fluctueert en het andere deel statisch is. Als iemands gender zowel fluctuerend als fluïde is, kunnen ze zich identificeren als fluïde flux.

Wat is het verschil tussen genderflux en gender fluïditeit?

Genderfluïde mensen zijn soms agender, maar dit betekent niet dat ze genderflux zijn. Iemand die genderflux is verandert normaal gesproken niet van gender, maar alleen van de intensiteit van hun gender gevoel.

Genderfluïde betekent ‘vloeibare gender’ en houdt in dat iemands genderidentiteit verandert in de loop van de tijd. Als iemand genderfluïde is, dan kan deze persoon zich op ieder gewenst moment identificeren als een specifiek gender of een combinatie van genders. Iemands gender kan in de loop van uren, dagen, weken, maanden of jaren veranderen. Bij sommige mensen gaat dit via een bepaald schema, bij anderen gebeurt het op willekeurige tijdstippen.

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens.

In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen. Dat doe ik door middel van:

Volg je mij al op Instagram?

Via mijn Instagram deel ik dagelijks waardevolle tips en stories om je te inspireren!