Wat is allogender?

Wat is allogender?

Allogender wordt ook wel zedgender genoemd en is een overkoepelende term voor mensen die niet agender zijn, en ook geen deel uitmaken van het agenderspectrum. Allogender is geen genderidentiteit; voor mensen die allogender zijn is hun genderbeleving en genderidentiteit iets dat vanzelfsprekend is en vanzelf komt. Het maakt dan niet uit wat de genderidentiteit is.

Agender mensen gebruiken de term allogender op dezelfde manier als transgender mensen de term cisgender gebruiken. De term beschrijft mensen die een normale intensiteit van gender voelen.

Wat is cisgender?

Cisgender is het tegenovergestelde van transgender en het betekent dat iemand zich uitsluitend identificeert als het gender dat hem of haar bij de geboorte is toegewezen. Ze kleden en gedragen zich volgens de culturele normen die bij het betreffende gender passen, of dit nu mannelijk of vrouwelijk is.

Cisgender is net als allogender geen genderidentiteit op zich, maar wordt vooral door de transgendergemeenschap gebruikt om mensen die niet trans zijn te beschrijven. Dus mannen die bij de geboorte een mannelijke sekse toegewezen hebben gekregen en vrouwen die bij de geboorte een vrouwelijke sekse toegewezen hebben gekregen.

Leuk dat je dit artikel leest …

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Mijn naam is Diana Arkeveld en met mijn blogs en artikelen help ik je op weg. Wil je meer weten over Vrouw uit de Kast? Hieronder vind je een aantal opties die hierbij helpen:

Blogs

Periodiek publiceer ik informatieve blogs over geaardheid, normaalbeeld en andere belangrijke thema’s.

Lezingen

Ik verzorg lezingen over thema’s als geaardheid, diversiteit en normaalbeeld in de LHBTI gemeenschap

Gratis informatie

Schrijf je in voor mijn gratis webinar of videoserie zodat je kunt starten met de zoektocht naar je geaardheid.

Coaching

Wil jij je 1-op-1 laten coachen door Diana? Maak een afspraak in de online agenda en we spreken elkaar vlot.

Vind je dit blog waardevol? Deel het met anderen!

Vergelijkbare berichten