Wat is genderneutraal?

Wat is genderneutraal?

Genderneutraal (ook wel agender genoemd); wat betekent dat eigenlijk? Om een goede definitie te kunnen geven van het begrip genderneutraal, is het eerst belangrijk om te kijken naar de betekenis van het woord gender.

Gender heeft betrekking op de gedrags-, en identiteitsaspecten van vrouwen en mannen en dit kan verschillen per cultuur. Het heeft onder andere te maken met de organisatie van voortplanting en de culturele definitie van wat vrouwelijk en mannelijk is.

Een afspraak die sociaal-cultureel is kan bijvoorbeeld zijn dat jongens kort haar horen te hebben en meisjes lang haar, dat jongens interesse horen te hebben in auto’s en voetbal, en dat koken en paardrijden voor meisjes is.

Op basis van deze informatie kunnen we beter uitleggen wat het begrip genderneutraal of agender inhoudt.

Wat betekent genderneutraliteit of agender?

Bij genderneutraliteit wordt er geen onderscheid gemaakt tussen vrouwen en mannen. Ook worden bepaalde gedrags-, sociale-, en identiteitsaspecten niet toegekend aan het vrouw-zijn of aan het man-zijn. Genderneutraliteit wordt toegepast in verschillende omgangsvormen, denk dan bijvoorbeeld aan de opvoeding van je kinderen of taalgebruik.

Het is heel belangrijk om rekening te houden met genderneutraliteit. Het zorgt er namelijk voor dat de non-binaire transgender personen meer gelijke kansen krijgen en zich niet langer uitgesloten voelen. Een non-binair persoon voelt zich niet thuis in de binaire gender categorieën van vrouw of man.

Mogelijkheden om dit te uiten zijn via genderexpressie, door bijvoorbeeld het combineren van vrouwelijke en mannelijke kenmerken. Het komt echter ook vaak voor dat iemand hun genderidentiteit niet in het openbaar durft te uiten, uit angst om hun baan te verliezen of om gediscrimineerd te worden. Dit alleen al maakt het belangrijk om te streven naar een maatschappij die gendervriendelijk is.

Leuk dat je dit artikel leest …

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Mijn naam is Diana Arkeveld en met mijn blogs en artikelen help ik je op weg. Wil je meer weten over Vrouw uit de Kast? Hieronder vind je een aantal opties die hierbij helpen:

Blogs

Periodiek publiceer ik informatieve blogs over geaardheid, normaalbeeld en andere belangrijke thema’s.

Lezingen

Ik verzorg lezingen over thema’s als geaardheid, diversiteit en normaalbeeld in de LHBTI gemeenschap

Gratis informatie

Schrijf je in voor mijn gratis webinar of videoserie zodat je kunt starten met de zoektocht naar je geaardheid.

Coaching

Wil jij je 1-op-1 laten coachen door Diana? Maak een afspraak in de online agenda en we spreken elkaar vlot.

Vind je dit blog waardevol? Deel het met anderen!

Vergelijkbare berichten