Wat is genderneutraal?

Wat is genderneutraal?

Genderneutraal (ook wel agender genoemd); wat betekent dat eigenlijk? Om een goede definitie te kunnen geven van het begrip genderneutraal, is het eerst belangrijk om te kijken naar de betekenis van het woord gender.

Gender heeft betrekking op de gedrags-, en identiteitsaspecten van vrouwen en mannen en dit kan verschillen per cultuur. Het heeft onder andere te maken met de organisatie van voortplanting en de culturele definitie van wat vrouwelijk en mannelijk is.

Een afspraak die sociaal-cultureel is kan bijvoorbeeld zijn dat jongens kort haar horen te hebben en meisjes lang haar, dat jongens interesse horen te hebben in auto’s en voetbal, en dat koken en paardrijden voor meisjes is.

Op basis van deze informatie kunnen we beter uitleggen wat het begrip genderneutraal of agender inhoudt.

Wat betekent genderneutraliteit of agender?

Bij genderneutraliteit wordt er geen onderscheid gemaakt tussen vrouwen en mannen. Ook worden bepaalde gedrags-, sociale-, en identiteitsaspecten niet toegekend aan het vrouw-zijn of aan het man-zijn. Genderneutraliteit wordt toegepast in verschillende omgangsvormen, denk dan bijvoorbeeld aan de opvoeding van je kinderen of taalgebruik.

Het is heel belangrijk om rekening te houden met genderneutraliteit. Het zorgt er namelijk voor dat de non-binaire transgender personen meer gelijke kansen krijgen en zich niet langer uitgesloten voelen. Een non-binair persoon voelt zich niet thuis in de binaire gender categorieën van vrouw of man.

Mogelijkheden om dit te uiten zijn via genderexpressie, door bijvoorbeeld het combineren van vrouwelijke en mannelijke kenmerken. Het komt echter ook vaak voor dat iemand hun genderidentiteit niet in het openbaar durft te uiten, uit angst om hun baan te verliezen of om gediscrimineerd te worden. Dit alleen al maakt het belangrijk om te streven naar een maatschappij die gendervriendelijk is.

Je leest een artikel uit de kennisbank van Vrouw uit de Kast. Vrouw uit de Kast is er voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid of lesbische vrouwen die vastlopen in hun leven. Ik sta naast je in je zoektocht naar je gevoelens.

In de afgelopen jaren heb ik meer dan 500 vrouwen mogen begeleiden met allerlei vraagstukken rondom geaardheid.

Gratis
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring gratis met je te delen. Dat doe ik door middel van:

Volg je mij al op Instagram?

Via mijn Instagram deel ik dagelijks waardevolle tips en stories om je te inspireren!